Laddar

10 saker du (kanske) inte visste om smartphones och återvinningIdag har nästan alla svenskar en mobiltelefon, och även världen över har antalet mobiltelefoner exploderat de senaste åren. Faktum är att det i dag finns mer aktiva mobiltelefoner i världen än vi är människor. Vi kommer in på det lite senare.

Många människor använder numera bara sina smartphones för att få tillgång till internet, och denna trend verkar för närvarande inte förändras. Det finns faktiskt flera experter som tror att upp till 75% av alla internetanvändare om bara några år endast kommer att gå på internet via deras smartphones och därmed inte via datorer och surfplattor, som har varit fallet tidigare.

Naturligtvis innebär det stora intresset för mobiltelefoner att ett helt hav av nya smartphones produceras varje år. Varje smartphonetillverkare lanserar nya modeller varje år, och eftersom många konsumenter alltid strävar efter att ha det allra nyaste inom den senaste elektroniken betyder det att varje år produceras en hel del nya enheter. Detta är naturligtvis tufft för vår miljö. Produktionen kräver inte bara mycket energi utan kräver också resurser. Till exempel används ett antal metaller för produktion av smartphones, och dessa måste brytas runt om i världen, vilket belastar naturen.

Vi ser ett växande intresse för smartphones. Men vi ser också ett växande intresse för hållbarhet, därför borde man kunna föreställa sig att det stora antalet mobilanvändare resulterade i ett stort antal återanvända smartphones. Om det verkligen är så kan du får reda på i detta blogginlägg, som fokuserar på hållbarhet, ansvarsfullt mobilköp och begagnade mobiltelefoner. Du kommer att lära dig mer om allt som har att göra med återvinning av mobiltelefoner, och naturligtvis ger vi dig också några goda råd om hur du kan göra skillnad när det gäller ansvarsfullt mobilköp och hållbarhet.

Trevlig läsning!

# 1
65 000 ton mobiltelefoner
kastas årligen


Varje år kastas 65 000 ton mobiltelefoner över hela världen. Ja, du läste rätt. Det är inte 65 000 enheter utan 65 000 ton avfall i form av kasserade mobiltelefoner. Om de inte hanteras korrekt hamnar de i naturen, där de riskerar att förorena grundvattnet och marken. På samma sätt kan de hamna i floder, sjöar och andra vattendrag där de kan äventyra miljön för djuren som bor här. På samma sätt är det självklart också problematiskt om de hamnar i andra naturområden där djur också kan komma i kontakt med dem.

Smartphones är inte alls farliga att använda, så du kan helt lugnt fortsätta att surfa på. Det är emellertid viktigt att alla de många smartphones som innehåller ett antal ämnen, som inte bör hamna i naturen, för att de då kan skada många fina djur på planeten. Djuren bör alltså inte komma i kontakt eller nära dessa ämnen.När de olika komponenterna i en smartphone är inkapslade av en skärm och en baksida skyddas de och kan inte utgöra en fara för någon, men så snart en smartphone tas isär eller förstörs allvarligt, får du fri tillgång till dess inre, där det gömmer sig olika skadliga ämnen som inte bör hamna i naturen.
Om du ska slänga din smartphone måste du därför se till att du gör dig av med den på rätt sätt.

Vi uppmanar faktiskt folk till att inte slänga sina begagnade smartphones alls. Utan istället kan de låta någon annan njuta av den genom att sälja den vidare. På så sätt tar det längre tid för telefonen att bli en del av de 65 000 ton avfall som smartphones utgör, och det är naturligtvis bara en av fördelarna med att sälja vidare din smartphone till återvinning. Vi tittar närmare på några av de många andra fördelarna senare i det här inlägget.

Har du svårt att uppskatta hur mycket 65 000 ton avfall i form av smartphones är? Man kan säga såhär att det motsvarar över 152 miljoner enheter som varje år kasseras av användare runt om i världen. Om vi ​​i Sverige skulle ha varit ansvariga för kasseringen av alla dessa smartphones, så skulle var och en person i Sverige - inklusive småbarn - slänga 25 st. smartphones vart enda år.

# 2
Endast 11% av alla kasserade
smartphones återvinns


Av de 65 000 ton smartphones som kasseras varje år återvinns endast 11%. Det motsvarar 7.150 ton, och det räcker givetvis inte på långa vägar.


Med tanke på hur mycket fokus det är generellt på hållbarhet verkar det ganska konstigt att det inte fokuseras mer på själva återvinningen av just smartphones. De flesta av oss använder våra telefoner flitigt varje dag, därför borde det vara naturligt att starta igång hållbarhetstänket även när det handlar om smartphones. Tyvärr är faktum att det inte är många som faktiskt är medvetna om att möjligheten, till att återvinna smartphones och elektronik i allmänhet, existerar överhuvudtaget.

 

Smartphones kan återanvändas på flera olika sätt. Först och främst kan naturligtvis din gamla smartphone säljas till en ny användare. Det kan du göra här hemma till exempel genom  att gå till Blue City, det kommer vi att titta närmare på lite senare.

Dessutom kan begagnade smartphones, som kanske inte längre uppfyller kraven från många av de svenska konsumenterna, skickas till utvecklingsländer där de kan säljas till de lokala invånarna för en billig peng. Eftersom många invånare i utvecklingsländer inte har en hemtelefon kan en billig smartphone inte bara vara en välkommen hjälp, utan också vara skillnaden mellan liv och död i vissa krissituationer. Dessutom används smartphones i många olika utvecklingsländer för att göra betalningar - precis som här hemma. Det är just därför smartphones har en så stor positiv effekt på ekonomin i många utvecklingsländer, eftersom de gör det lättare för medborgarna där att handla med varandra. Med det här nya betalningsalternativet är det lättare att starta upp nya företag och butiker och därmed har det en positiv effekt på ekonomin.

Om det handlar om en begagnad mobiltelefon som varken kan säljas här hemma eller någon annanstans, kan den separeras så att du på så sätt kan använda dess olika komponenter till andra saker. Till exempel används plastmaterialet från använda mobiltelefoner ofta för att tillverka plastmöbler. Dessutom innehåller smartphones en mängd olika metaller som kan återvinnas antingen inom elektronikindustrin, för bilproduktion eller för tillverkning av smycken.

Kort sagt, det finns ingen anledning att inte låta din begagnade mobiltelefon komma till användning genom återvinning på ett eller annat sätt. Antingen kan det vara till fördel för en annan användare, eller så kan den separeras och på så sätt användas till andra saker. Detta minimerar mängden av nya resurser som tas i bruk, vilket är en stor fördel om man ser det i ett hållbarhetsperspektiv.

# 3
Om 25% av konsumenterna skulle köpa begagnat
skulle det motsvara att ta bort 4 milj.
bilar från vägarna


Självklart är målet att alla som använder en smartphone ska börja fokusera mer på ansvarsfullt mobilköp, och som individ ska du inte känna att du inte kan göra någonting på egen hand, för det kan du verkligen. Om bara en av fyra av alla som använder smartphones valde att köpa en begagnad smartphone istället för en ny i sitt slag, skulle det innebära att ta bort så många som fyra miljoner bilarna från vägarna.Genom att 25% av konsumenterna köper en begagnad mobiltelefon istället för att köpa en ny modell skulle vi kunna spara så mycket som 240 000 ton råmaterial. Vilket motsvarar växthusgaser från fyra miljoner bilar. Så visst gör du en enorm skillnad även som en enda individ, och naturligtvis gör du ännu mer om du sprider budskapet om ansvarsfullt mobilköp till andra i din krets. På så sätt kommer vi snabbt upp på 25% användare som köper begagnade mobiltelefoner, och förhoppningsvis kommer detta antal att kunna växa ytterligare i framtiden.

Även om din smartphone är ganska liten kräver det en hel del att tillverka den. Därför har varje smartphone som tillverkas en effekt på planeten, och varje gång en ny smartphone tillverkas går det år mycket energi och resurser. Så genom att du köper en begagnad mobiltelefon kan du enkelt undgå att stressa vår kära Moder jord - även om din smartphone inte är särskilt stor.

Att köpa en begagnad smartphone har naturligtvis också en fördel för dig ur en ekonomisk synvinkel. Det är nämligen så att värdet på själva elektroniken faller drastiskt så fort den har varit i händerna på bara en ägare. Även om en smartphone kanske bara har varit använd i några få månader och därför är i så gott som perfekt skick, är den ändå värd betydligt mindre än en ny. Det betyder att när du köper en begagnad mobiltelefon kan du få en riktigt bra smartphone för dina pengar. Om en mobiltelefon har kasserats på grund av att den till exempel var ett felköp eller på grund av att den tidigare ägaren insisterar på att alltid ha den senaste modellen på marknaden, kan du göra ett riktigt fynd.

Om du väljer att köpa din nya begagnade mobiltelefon här på Blue City, får du naturligtvis två års garanti på produkten. Vi ser också till att IMEI-kontrollera alla enheter som vi får in i våra butiker, så att du som köpare kan vara helt säker på att du inte skulle få tag i en produkt som till exempel har blivit stulen från en tidigare ägare. Så du kan tryggt köpa din nya begagnade mobiltelefon här på Blue City och samtidigt gör du både miljön och din plånbok en tjänst.

# 4
1 ton mobiltelefoner
innehåller 3,5 kilo silver


Silver är bara en av de ädelmetaller som används i smartphones. Det finns dock bara i en mycket liten mängd i varje mobiltelefon, men om du lägger ihop alla så finns det totalt 3,5 kilo silver i ett ton mobiltelefoner. Det är tillräckligt silver för många, många smycken. Om silvret från din smartphone används för produktion av smycken istället för att att bara kastas bort, kan det betyda att man kan utvinna en mindre del av metallen i framtiden. Detta innebär mindre stress för naturen - särskilt i områden där silverproduktionen är hög och har en skadlig effekt på miljön.


Förutom att din smartphone innehåller silver, gömmer det sig också palladium och koppar i den.
Palladium är en relativt okänd metall - åtminstone jämfört med silver och koppar.
Men metallen har fått en hel del uppmärksamhet under de senaste åren, då priset på den har ökat avsevärt.

För närvarande är priset på palladium cirka 600 kronor per gram. Priset steg med cirka 60% år 2019, och inom de senaste tre åren har det ökat med så mycket som 200%. För tillfället finns det inget som tyder på att denna utveckling kommer att stanna upp och därför måste man påstå att det är en mycket värdefull metall som bara verkar bli värdefullare och dyrare i takt med att tiden går.

I ett ton begagnade mobiltelefoner hittar du cirka 140 gram palladium. Det betyder att ett ton av elektronikavfall i form av smartphones innehållet palladium för cirka 84 000 svenska kronor.

Orsaken till att priset på palladium har exploderat under de senaste åren är kopplad till en växande efterfrågan på just denna metallen. Efterfrågan blir allt högre, men utbudet har inte hängt med efterfrågan och därför blir metallen värd mer.

Anledningen till att efterfrågan på palladium ökar är att ämnet till stor del används för att minimera föroreningar från bilar. Palladium kan omvandla giftiga ämnen till koldioxid och vattenånga, vilket gör en bil mycket mer miljövänlig. När allt mer fokus riktas på miljö och hållbarhet måste också biltillverkarna göra sitt bästa för att göra sina bilar mer miljövänliga, och det gör de sålunda med palladium.

Genom att skicka in din använda smartphone för återvinning gör du det enklare för biltillverkarna att ta tag i den här metallen, som är så viktigt för att kunna producera mer miljövänliga bilar. Samtidigt hjälper du till att hålla trycket på efterfrågan av nytt palladium nere, vilket naturligtvis också är en fördel.

# 5
Endast 13% av alla svenskar
säljer sina använda mobiltelefoner


I vissa länder är det bättre att återanvända och sälja smartphones än vad det är i andra. I allmänhet återvinns cirka 15% av alla smartphones över hela världen på ett eller annat sätt. I Sverige säljer endast cirka 13% av alla konsumenter sina använda smartphones, när de inte vill ha dem längre. Det är verkligen beklagligt - både för miljön och för din plånbok. Förutom de 13% som säljs vidare återvinns vissa mobiltelefoner på andra sätt, till exempel genom att de lämnas på återvinningsstationer runt om i landet. Ändå bör siffran vara högre.

Alla svenskar har i stort sett en mobiltelefon, och det är rimligt att anta att en stor del av konsumenterna även tidigare har ägt en eller flera andra telefoner som inte längre används. Därför är det också anmärkningsvärt att endast 13% av svenskarna säljer sina mobiltelefoner när de köper en ny. Detta kan peka på att många användare av smartphones helt enkelt inte tänker på att möjligheten att sälja sin smartphone finns, och därför hamnar mobiltelefonerna ofta i en låda.

När det gäller trasiga mobiltelefoner verkar många användare inte tro på att det endast krävs en snabb och enkel reparation för att göra mobiltelefonen redo att användas igen. Dessutom verkar det som om många inte inser att om inte mobiltelefonen kan säljas på nytt kan den återanvändas på ett annat sätt. När du är klar med att läsa detta blogginlägg har du blivit en expert på ansvarsfullt mobilköp, hållbarhet inom elektronikvärlden och återvinning av smartphones. Därför kan du också bidra till att ännu fler också får reda på möjligheten om att återvinna elektronik på ett eller annat sätt.

Att skapa medvetenhet inom detta område är det första steget för att göra en skillnad inom området teknisk hållbarhet. Runt om i de svenska hemmen finns det en mängd begagnade mobiltelefoner, som det vanligtvis inte är några större fel på, men som helt enkelt inte uppfyller den enskilda användarens krav. Om fler och fler svenskar blir medvetna om att komponenterna i en smartphone lätt kan återanvändas, kan alla dessa trogna mobiltelefoner tjäna ett syfte på något annat sätt, snarare än att bara ligga i en låda och samla damm. Det vill säga att du både kan städa upp i lådorna där hemma och samtidigt göra något bra för miljön på samma gång.

Även om din smartphone inte längre uppfyller dina krav och behov kan den fortfarande vara till nytta på ett eller annat sätt. Antingen kan den säljas till en annan konsument i Sverige eller till exempel ett utvecklingsland, eller så kan den separeras, varigenom de enskilda delarna kan återanvändas i flera andra branscher.

Så innan du slänger din begagnade smartphone eller låter den ligga och skräpa längst in i  garderoben så bör du först och främst överväga möjligheten att sälja den eller att återvinna telefonen på något annat sätt. På så sätt kan din smartphone få ett nytt liv, i stället för att den bara ska slängas i soptunnan.

# 6
Genom att återanvända smartphones
kan dess livslängd förlängas till hela 9 år


I genomsnitt har en konsument bara sin smartphone i ungefär ett och ett halvt år innan den byts ut. Generellt sett har en smartphone normalt en livslängd på minst sju år innan tillverkaren förväntar sig att den kasseras till förmån för en ny modell. Så om du kasserar din smartphone efter ett och ett halvt år, kommer du endast att använda mindre än 25% av dess egentliga livslängd.

Genom att återanvända smartphones kan deras livslängd förlängas till hela nio år. Din använda mobiltelefon kan inte bara glädja en ny konsument utan faktisk flera stycken.
När näste man, efter dig, investerar i en ny mobiltelefon kan han eller hon också sälja den vidare när de inte vill ha den längre, vilket i slutändan förlänger telefonens totala livslängd till imponerande nio år istället för ett och ett halvt år. Det är en betydande skillnad.

När telefonen tillsist inte längre kan användas för sitt ursprungliga ändamål, kan dess beståndsdelar användas till andra saker, och även om smartphonens livscykel därmed slutar där, fortsätter delar av den att leva vidare i andra produkter. Det är hållbarhet. Oavsett hur gammal och sliten din smartphone kan vara, så bör du tänka på att den helt enkelt inte behöver slängas. Den kan nämligen utan tvekan användas på ett eller annat sätt, och dessutom är det viktigt att komma ihåg att du idag kan reparera nästan vad som helst på en smartphone så att den igen blir så bra som om att den var ny.

Självklart får en smartphone vissa märken efter en längre tids användning. Dessutom är det ganska vanligt att en mobiltelefon blir långsammare med tiden och att batteriet laddas ut snabbare när den används. Men när du till exempel säljer din smartphone genom Blue City ger vi den en kärleksfull behandling innan den säljs vidare till en ny ägare. Till exempel kan den få en ny skärm eller ett batteri, som i sin tur fungerar felfritt. Vi kommer att titta närmare på det senare i det här inlägget, där du får massor med information om hur det går till när du stödjer ansvarsfullt mobilköp genom Blue City.

# 7
1 ton mobiltelefoner innehåller
guld för 100 000 kronor


Vi har redan nämnt att mobiltelefoner innehåller både silver och palladium samt koppar. Men det slutar inte där, eftersom man också kan hitta guld i din smartphone. Det finns faktiskt totalt 340 gram guld i ett ton mobiltelefoner. Med ett grampris på cirka 300 kronor, vill det säga att det finns guld för 102 000 kronor i ett ton mobiltelefoner. Om man lägger till värdet på palladiumet på 84 000 kronor i ett ton mobiltelefoner börjar vi närma oss ett betydande värde bara om man ser till metaller. Förutom dessa metaller innehåller smartphones också ett antal andra metaller samt naturligtvis också material som glas och plast, som också enkelt kan återvinnas.

Guld från smartphones kan smältas om och användas för en mängd nya produkter. Bland annat kan guldet naturligtvis återvinnas i elektronikindustrin, och dessutom är det möjligt att tillverka smycken av det guld som tidigare har använts i mobiltelefoner. När du kasserar din smartphone kan guldet i den förvandlas till ett vackert smycke som kan glädja en konsument någonstans i världen.

Förutom att det är en fördel att man kan använda guldet i smartphones för att tillverka nya produkter, har återanvändningen av guldet också en anna fördel nämligen att minimera trycket på guldgruvorna runt om i världen. En något lägre efterfrågan på guld kan på sikt också bidra till att minska antalet olagliga guldgruvor runt om i världen. De olagliga guldgruvorna är farliga och har många gånger varit orsaken till många människor har omkommit. I Tchad finns det bland annat problem med olagliga guldgruvor, som inte alls är säkra att arbeta i, och som därför ofta leder till dödsfall.

I Peru finns det också problem med illegal gruvdrift. Här resulterar gruvdriften i föroreningar av stora naturområden, eftersom bland annat kvicksilver släpps ut i sjöar och vattendrag, vilka därmed blir giftiga. Så gruvdriften skadar naturen i områdena så till den milda grad att både djur och natur dör, vilket är ytterligare ett bra skäl till varför vi borde försöka hejda illegal guldbrytning.

När guldet i din begagnade mobiltelefon återvinns faller efterfrågan på guld något. Vilket i sin tur gör det lite mindre attraktivt att bedriva illegal gruvdrift, och därmed kan du faktiskt bidra i kampen om att minimera den illegala gruvdriften i länder som Tchad och Peru på längre sikt. Även om du kanske inte tror att din enda smartphone gör någon särskild skillnad utifrån ett större perspektiv, men man måste börja någonstans, och det skulle mycket väl kunna handla något så enkelt som att återvinna smartphones och ansvarsfulla mobilköp. Att lämna in din smartphone för återvinning och köpa begagnade telefoner snarare än nya är bara ett mycket lättare sätt, för att göra världen till en bättre plats, än att ensam stänga en olaglig guldgruva i en djungel i Peru.

# 8
Det finns fler mobiltelefoner
än människor i världen


Om man tittar på antalet aktiva SIM-kort visar det sig att det faktiskt finns fler mobiltelefoner i bruk än vad vi är människor på jorden. Antalet invånare på vår kära planet ökar ständigt, men det gör tydligtvis också antalet av mobiltelefoner. Efter att antalet mobiltelefoner först överskred antalet människor har de två numren följt varandra och därmed fortsätter det att finnas det fler mobiltelefoner än människor på jorden, trots att världens befolkning ständigt växer.

Idag finns det 9,4 miljarder aktiva SIM-kort över hela världen, medan vi i skrivande stund har nästan 7,8 miljarder människor på planeten. Mobiltelefoner har därmed officiellt överträffat oss när det gäller antal, och det har alltså hänt sedan den första mobiltelefonen kom på marknaden 1973. Detta gör mobiltelefoner till den produkt, som är skapad av människor, med den mest explosiva tillväxten någonsin.

Med 9,4 miljarder aktiva SIM-kort världen över skulle man kunna frestas att tro att varje invånare på jorden har en smartphone eller någon annan typ av mobiltelefon. Detta är dock inte fallet, eftersom det bara finns cirka 5,2 unika mobilanvändare. Det är i genomsnitt varje mobilanvändare som har 1,8 mobiltelefoner. Detta beror på att många användare, till exempel, har en arbetstelefon och en privat telefon. Dessutom kan SIM-kort också användas i surfplattor av olika slag för att ge dessa internetåtkomst. Därför sitter naturligtvis några av de 9,4 miljarder aktiva SIM-korten kanske inte just precis i en smartphone, utan kan också hittas i andra typer av enheter.

Även om det finns tillräckligt med mobiltelefoner som används för att alla i världen ska äga en, har bara cirka 67% av världsbefolkningen en mobiltelefon. Cirka 45% av världens befolkning äger en smartphone, så det finns gott om potential för hållbarhet på detta området också.

Som vi också nämnt är det många konsumenter som lämnar sina begagnade telefoner hemma i skåp och lådor snarare än att sälja dem vidare. Att det finns 9,4 miljarder aktiva mobiltelefoner betyder alltså långt ifrån att det bara finns cirka 10 miljarder mobiltelefoner. För förutom de aktiva mobiltelefonerna så finns det också alla dem som har kasserats av sina användare och nu bara ligger och samlar damm. Om dessa antingen återvinns eller återförsäljs till några av de många andra användarna av mobiltelefoner runt om i hela världen, skulle det göra en stor skillnad för vår miljö och för de djur som produktionen av mobiltelefoner gå ut över.

Dessutom kan större fokus på återvinning av smartphones spela en roll i hanteringen av olaglig gruvdrift världen över, vilket kan rädda många liv varje år. De illegala gruvorna kostar inte bara mänskligt liv, utan är utgör också en stor belastning på den närliggande naturen i de områden där den är placerad. Det finns därför inget annat än goda skäl till varför man bör dra sitt strå till stacken så att det blir ett stopp för de illegala gruvor som finns runt om i världen - eller åtminstone säkerställa att de arbetar på lagligt vis, vilket gör att de blir säkra att arbeta i.

# 9
Återanvändning av smartphones i USA
kan ge el till en hel amerikansk stat


Otroligt många mobiltelefoner kasseras för varje år som går. Endast i USA kastas det mer än 100 000 använda smartphones varje år, som därför inte återanvänds. Om dessa smartphones skulle återanvändas på ett eller annat sätt skulle det spara världen mycket energi som skulle kunna läggas på andra saker. Till exempel att värma upp hus och ge ström till våra olika elektroniska apparater som vi har i våra hem.

Om alla de ungefär 100 000 smartphones som kastas i USA skulle återanvändas årligen skulle man spara tillräckligt med energi för att ge ström till inte mindre än 370 000 amerikanska hem på ett helt år. 370 000 är ungefär den mängd hushåll du hittar i delstaten Delaware i USA, som ligger på södra kusten.

Som du tydligtvis kan se är själva produktionen av mobiltelefoner alltså kostsam både vad gäller resurser och energi. Båda kan användas bättre på många andra platser, därför är det också så viktigt att fokusera mer på ett ansvarsfullt mobilköp - och inte minst på hållbar kassering av mobiltelefoner.

Om din mobiltelefon fungerar kan den enkelt säljas till en ny användare här hemma genom till exempel oss här på Blue City. Alternativt kan den skickas till ett utvecklingsland där den kan vara till nytta och fördel för några av de många lokalinvånare som till exempel inte har hemtelefoner, vilket i sin tur gör att mobiltelefoner är väldigt viktiga för att kunna komma i kontakt med omvärlden. Om din mobil spelar på sista refrängen så kan den separeras, varigenom de enskilda delarna kan återanvändas på olika sätt.

Om din mobiltelefon inte alls fungerar kan du till exempel lämna på en återvinningsstation där de har fullständig koll på hur man hanterar elektronikavfall på bästa möjliga sätt. Om du känner dig osäker på exakt var du kan kassera din begagnade smartphone, så hör med personalen på återvinningsstationen, de hjälper dig, så att alla delarna i telefonen kan återvinnas på bästa möjliga sätt.

Förutom att du kan lämna in din begagnade smartphone på en återvinningscentral kan du naturligtvis också lämna in andra elektroniska apparater, som varken kan vara till någon nytta eller fördel för någon här hemma eller någon annanstans.

När det gäller att bortskaffa begagnad elektronik - inklusive smartphones - är det viktigaste att begagnade apparater inte hamnar i naturen eftersom de då inte blir hanterade korrekt som avfall. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det naturligtvis en stor fördel om mobiltelefonens olika komponenter kan återanvändas på ett eller annat sätt och därmed minska mängden nya resurser som ska produceras eller utvinnas.

# 10
Mängden elektroniskt avfall har fördubblats
under de senaste 9 åren


Vi lever i en alltmer elektronisk värld, vilket naturligtvis resulterar i att allt mer elektroniskt avfall produceras. Faktum är att mängden elektroniskt avfall fördubblats under de senaste nio åren. Naturligtvis är inte det inte bara begagnade mobiltelefoner som är ansvariga för denna utvecklingen, utan också många andra former av elektronik.

Det beräknas att det år 2021 kommer produceras cirka 57 miljoner ton elektronikavfall över hela världen. Av dessa 57 miljoner ton avfall är 65 000 ton smartphones naturligtvis bara en liten del. Men det betyder inte att det är desto mindre viktigt att handla och agera miljöriktigt när det kommer till just smartphones - om mängden elektronikavfall ska minskas. Självklart bör du naturligtvis också vara medveten om hur du kan bortskaffa dina andra elektroniska apparater på ett ansvarsfullt sätt så att du kan hjälpa till att minska den totala mängden elektronikavfall som finns i världen.

Precis som med andra typer av avfall försvinner inte elektroniskt avfall bara av sig själv eller går upp i rök. Däremot placeras ofta skräpet på olika platser runt om i världen - tyvärr sällan där det har sitt ursprung. Mycket av det elektroniska avfallet från västländer skickas till asiatiska länder. Där det kan få skadliga konsekvenser för invånarna om de giftiga ämnena som finns i det elektroniska avfallet kommer ut och förorenar naturen.

Idag skickas cirka 40% av elektronikavfallet från USA, Kanada och Europa till Asien, vilket inte bara är problematiskt för invånarna i områdena, utan också är problematiskt eftersom en hel del resurser används för att transportera avfallet från plats till plats. På flera nivåer är denna lösning således olämplig ur ett hållbarhetsperspektiv.

Ge din begagnade smartphone nytt liv här på Blue City

Är du intresserad av att ge din smartphone nytt liv i stället för att helt enkelt slänga den? Då kan du sälja den till oss på Blue City. Vi är specialiserade på att sälja just begagnad elektronik till nya konsumenter. Det finns två riktigt goda skäl till varför du bör göra detta. Först och främst finns det en ekonomisk fördel för dig, eftersom vi köper din begagnade telefon av dig, varefter du antingen kan få pengar utbetalt eller använda dem för att köpa en annan produkt hos oss. För det andra är det naturligtvis skönt för dig att veta att du stödjer ansvarsfullt mobilköp och att du gör något bra för planeten genom att tänka på hållbarhet när du agerar som konsument - även när du köper elektronik.

Om du som privatperson vill sälja en elektronisk produkt till oss här på Blue City kan du helt enkelt ta med din produkt till en av våra butiker. Se till att produkten laddas så att vår personal kan se hur den fungerar. Ta också med dig alla typer av tillbehör som du har till din enhet om du vill vara säker på att få bästa möjliga pris för den.

Vår personal värderar din produkt utifrån ett antal olika parametrar och ger dig sedan ett pris. Om du vill spendera pengarna på en ny produkt i en av våra butiker kan du få ett särskilt bra pris på den apparat du lämnar in. Annars utbetalar vi helt enkelt pengarna till ditt bankkonto.

Om du tackar ja till vårt erbjudande, kommer vi att rensa din telefon helt och hållet så att den nya ägaren inte kan få tillgång till det som har funnits på mobilen såsom information, bilder eller andra filer. När den säljs finns det inga spår av dig kvar, så du behöver inte vara rädd för att den nya ägaren plötsligt får tillgång till dina semesterbilder eller gamla skoldokument. Om din mobiltelefon är skadad på ett eller annat sätt, eller om exempelvis batteriet är i ett dåligt skick, så kommer vi att reparera telefonen och sätta i nya reservdelar så att den blir som ny igen - eller åtminstone användbar.

Förutom att du kan sälja apparater till oss som privatperson så köper vi också elektronik från företag. Naturligtvis tillhandahåller vi certifierad radering av data så att det inte finns något finger att sätta något i relation till GDPR-lagstiftningen.

Genom att sälja din begagnade mobiltelefon till oss får du extra pengar och samtidigt gör du något bra för miljön. Dessutom blir det lättare för andra användare att få fingrarna på en begagnad smartphone till ett bra pris. Att sälja begagnad elektronik till oss gör således en skillnad både för din plånbok, för miljön och för dina medmänniskor. Vad mer kan man begära?

Hitta en av våra butiker här och ta en titt om du är intresserad av att sälja din begagnade mobiltelefon till oss. Vill du sälja elektronik på ett företags vägnar och har du mer än tio enheter som du vill ni vill bli av med? Kontakta då vår kundtjänst. Du kan göra det via e-postadressen [email protected] eller på telefonnummer 78 75 65 35. Vi ser fram emot att höra från dig.

Begagnad smartphones
 1. Apple iPhone 13 Pro Max 128GB Grafitgrå
  Apple iPhone 13 Pro Max 128GB Grafitgrå
  11 044,63 SEK
 2. Samsung Galaxy S III GT-I9305) Svart
  Samsung Galaxy S III GT-I9305) Svart
  559,00 SEK
 3. Apple iPhone Xs 64GB Vit
  Apple iPhone Xs 64GB Vit
  4 649,00 SEK
 4. Apple Iphone 8 Uden Touch ID Svart 64GB Svart
  Apple Iphone 8 Uden Touch ID Svart 64GB Svart
  2 149,00 SEK
 5. Apple iPhone 13 256GB Product Red
  Apple iPhone 13 256GB Product Red
  9 649,00 SEK