Laddar

Guide: Mac vs. Windows - vilken laptop ska jag välja?

Kampen mellan Mac och Windows lever onekligen kvar än idag. De har båda många lojala användare för vilka det är en avgörande fråga när det handlar om att välja det ena eller det andra.

 

Om du ännu inte har bestämt dig för att köpa en bärbar dator från Apple eller från någon av de många andra tillverkarna på marknaden som använder Windows så hittar du här en guide som förhoppningsvis gör valet lite lättare för dig. Både Mac och Windows har givetvis både fördelar och nackdelar så det är bra att du tänker efter på vad som är viktigt just för dig.

 

I den här guiden tittar vi närmare på skillnaderna och likheterna mellan Mac och Windows. Vi fokuserar på vad du bör tänka på när du väljer mellan de två, vilket förhoppningsvis gör att det blir lite enklare för dig att hitta den perfekta bärbara datorn.

 

Trevlig läsning!

Alltsammans handlar om personliga preferenser

Det finns en mycket bra anledning till att kampen mellan Mac och PC ännu inte är avslutad. Det beror självklart på att bärbara datorer från såväl Apple som från många av de andra tillverkarna på marknaden, har så mycket att erbjuda sina kunder. Om antingen Mac eller Windows generellt sett hade varit överlägsen den andre, hade fejden varit över för länge sedan. Både Mac och Windows har alltså en hel del att komma med så valet mellan de två handlar i själva verket om personliga preferenser och vad du faktiskt behöver använda din bärbara dator till.

 

Innan vi tittar närmare på skillnaderna och likheterna mellan Mac och Windows är det viktigt att notera att det kan uppstå en liten snedvridning när man gör en 1:1-jämförelse av dessa två. Det beror på att Apple endast har ett begränsat antal bärbara Mac-datorer - även kallade MacBooks - att välja mellan, medan det finns en uppsjö av olika bärbara datorer som använder operativsystemet Windows.

 

I princip kan alla datortillverkare använda Windows, medan Apple endast kan använda sitt eget operativsystem. Detta innebär att alla Mac-datorer lever upp till Apples höga krav på allt från hårdvara till design och användarvänlighet, medan det kan finnas en enorm skillnad mellan olika bärbara Windows-datorer beroende på den specifika tillverkaren.

 

När du läser den här guiden bör du alltså komma ihåg att vi tittar på en mängd olika Windows-datorer, medan det endast finns ett begränsat antal Mac-datorer på marknaden. Det vill säga att Mac mycket väl kan ha blivit uppmärksammat för att utmärka sig på en punkt, även om det ändå finns Windows-datorer på marknaden som är överlägsna Mac på samma punkt. Så när du väljer en bärbar dator så kan det vara en god idé att därför jämföra de enskilda modellerna och titta på deras styrkor och svagheter för att på så sätt göra det absolut bästa valet av dator.

 

Med det sagt börjar vi nu titta på vad Mac och Windows faktiskt har att erbjuda.

 

Mac vs. Windows: Design

Det är insidan som räknas, men det finns inget som säger att inte utsidan också kan ha betydelse. För många spelar designen idag en viktig roll när det handlar om att välja dator, vilket ofta också gäller elektronik i största allmänhet. För många är det viktigt att deras elektroniska enheter både är "häftiga" att använda och att titta på, och i det avseendet får man nog säga att Apple överträffar Windows.

 

Apple är känt för sin kompromisslösa design, som alltid beskrivs som iögonfallande och funktionell. Det är en av de saker som Apple alltid har hyllats för, och om du letar efter en dator som verkligen är en fröjd för ögat så får man nog säga att det är värt att ta en närmare titt på Apple. Deras design är alltid enkel, elegant och stilren, vilket gör att det är lätt att känna igen Apples design även på längre avstånd. Alla deras produkter har samma genomtänkta och eleganta utseende, och om den estetiska aspekten har högsta prioritet för dig så är MacBook under alla omständigheter ett säkert kort.

 

Förutom att Apple är känt för att skapa datorer som utmärker sig alldeles förträffligt, rent visuellt, så använder de sig alltid av de absolut bästa materialen på marknaden när de tillverkar sina datorer. Om du väljer Apple kan du därför vara säker på att du får en dator som både ser ut som och verkligen känns som en kvalitetsprodukt. Allt som allt får du en välgjord dator när du köper Apple, och du kan vara säker på att den kommer att hålla länge på grund av de kvalitetsmaterial som används vid tillverkningen.

 

Eftersom det finns många olika datortillverkare som använder Windows som operativsystem, kan du inte vara säker på att samma gällande här. Givetvis kan du även hitta snygga Windows-datorer vars design du inte kan klaga på och som dessutom är tillverkade av högkvalitativt material. Men du kan också hitta modeller där designen tydligtvis inte har varit det primära fokusområdet, och som är tillverkade av medelmåttigt material, till exempel för att hålla produktionskostnaderna nere.

Om designen är en viktig faktor för dig är Apple det säkra valet, som helt enkelt inte kan bli fel.

 

Begagnad Windows laptop

Var får jag mest för mina pengar?

Man kan inte annat än att konstatera att Apple är ett modefenomen. De erbjuder förvisso förstklassiga datorer, men du bör vara klar över att du inte bara betalar för innehållet och funktionerna; du betalar även för varumärket. En Mac är en lyxdator, så du får vara beredd på att betala ett ganska högt pris för den, om du väljer en sådan.

 

Vid jämförelse mellan en Mac-dator och en Windows-dator, som erbjuder liknande specifikationer, kommer du oftast att kunna få Windows-modellen betydligt billigare än modellen från Apple. Om du vill få ut mest för dina pengar är därför ditt bästa alternativ att välja en Windows-dator, eftersom du då kan få en riktigt bra dator för pengarna.

 

Det finns givetvis ingen konkurrens när det gäller MacBooks, men annat är det när det handlar om Windows-datorer där de olika datortillverkarna tävlar mot varandra om att erbjuda bästa pris. Vilket utan tvekan ger en effekt av sänkta priser på Windows-datorer, Apple å andra sidan kan på egen hand fritt bestämma hur mycket deras MacBooks ska kosta. Med en dedikerad skara av användare kan Apple troligtvis sälja sin bärbara dator - oavsett hur mycket de än kostar - och därför är de befriade från konkurrens när det gäller pris.

 

Förutom att den ökade konkurrensen på marknaden, för Windows-datorer, har bidragit till att priset pressas ner så är det också bra att komma ihåg att det är en stor skillnad på kvaliteten mellan de olika Windows-datorerna. Något som givetvis hänger ihop med priset på olika modeller från olika tillverkare.

 

Som vi tidigare kort nämnde får du alltid en premiumprodukt när du väljer Apple. Du får en dator som är tillverkad av de allra bästa (och dyraste) materialen på marknaden, vilket inte alltid är fallet med Windows-datorerna. Du kan alltså hitta en bärbar dator med Windows som operativsystem, som tillverkas av billigare material och som givetvis då också blir billigare för dig att köpa. Givetvis kan man också hitta avancerade Windows-datorer som kostar lika mycket eller till och med mer än vad Mac gör.

 

Sammantaget får du mest för pengarna genom att välja en Windows-dator, eftersom det finns datorer i olika kvalitet - och därmed också i olika prisklasser - att välja mellan. Det finns en intern priskonkurrens mellan tillverkarna av Windows-datorer, vilket sänker prisnivån ytterligare. Hos Apple får du alltid en lyxdator med ett solitt varumärke, därför kostar de mycket, även om de kanske inte har mer att erbjuda än en Windows-dator.

 

Mac vs. Windows: Operativsystem och säkerhet

Med tiden har Apple fått beröm för sitt operativsystem, vilket är känt för att vara mycket stabilt. En av anledningarna till den uttalade stabiliteten är att Apple står bakom både hårdvara och mjukvara i alla sina datorer och de har därmed full kontroll över hur de olika komponenterna i produkterna interagerar med varandra. Denna typ av genomgående översikt har inte Windowsbaserade datortillverkare.

 

Många olika tillverkare som Lenovo, ASUS, HP och Dell använder alla Windows som operativsystem, och de kan bygga upp sina datorer med vilka typer av hårdvara som de än vill. Med detta sagt har Windows sett några exempel på att hårdvara och mjukvara inte alltid har varit helt kompatibla med varandra, vilket i sin tur har lett till mindre problem med datorns stabilitet. Om inte hårdvara och mjukvara passar ihop kan det finnas funktioner eller program som inte fungerar lika bra på en Windows-dator som de kan och borde göra.

 

Som regel är detta inte ett problem, så du kan lugnt köpa en Windows-dator utan rädsla för att operativsystemet inte kommer att uppfylla dina förväntningar. Även om det vid några få tillfälle har varit kompatibilitetsproblem med Windows är detta långt ifrån standard, men det kan förvisso vara en idé att ha denna risk i åtanke vid övervägandet.

 

Förutom att Apple har förmånen att kunna råda över både hårdvara och mjukvara kan man inte undvika att nämna att en MacBook inte levereras med några förinstallerade applikationer från tredje part. På en bärbar Windows-dator kan du oftast hitta flera olika program från externa leverantörer. Vissa av dessa är förmodligen inte relevanta för dig och utöver det så kan de faktiskt utgöra en säkerhetsrisk för dig. I många fall har dessa tredjepartsprogram resulterat i virusinfekterade datorer och därför kan dessa vara problematiska.

 

I allmänhet har MacBooks alltid varit säkrare än Windows-datorer. Detta beror i princip inte på mer säkerhet från tillverkarens sida, utan snarare på att det alltid har varit många fler Windows-användare än MacBook-användare generellt. För hackare har det varit bäst att fokusera på Windows, eftersom de på så sätt har kunnat nå ut till många fler användare än via MacBook.

 

Eftersom MacBook har blivit ett allt populärare val uppstår det i allt högre grad också fler problem med virus på Apple-datorer, så du kan tyvärr inte vara säker på att bli av med risken för att få virus bara genom att välja Apple framför en annan datortillverkare. Oavsett om du väljer HP, ASUS, Lenovo, Apple eller något helt annat märke finns det alltid en risk att få virus, så du bör alltid göra ditt bästa för att skydda dig mot oinbjudna gäster.

 

Apple MacBooks

Vilken bärbar dator är snabbast?

Det är helt enkelt omöjligt att ge ett definitivt svar på om Mac- eller Windows-datorer fungerar snabbast i praktiken. Återigen bör man komma ihåg att det finns ofantligt många olika tillverkare av Windows-datorer, varför skillnaden också är mycket stor mellan de olika bärbara datorer som erbjuds med detta operativsystem. Hos Apple har du nästan bara en handfull olika MacBook-modeller att välja mellan.

 

Generellt sett upprätthåller Apple en hög hastighetsstandard, men du kan hitta flera olika Windows-datorer som slår Mac med hästlängder. Samtidigt kan du också hitta många Windows-datorer som inte klarar av att arbeta lika snabbt som en MacBook. Det beror på vad den specifika tillverkaren av just den Windows-datorn har valt för typ av hårdvara.

 

Med Apple får du en snabb och effektiv dator som kan hantera många olika uppgifter till belåtenhet. Men om du har mycket höga krav på hastigheten är troligtvis en Windows-dator ändå det bästa valet för dig. Eftersom du har en otrolig mängd olika Windows-datorer att välja mellan, är det enkelt att hitta enormt kraftfulla datorer som verkligen sticker ut när det gäller hastighet. Du kan också uppgradera din Windows-dator om du till exempel vill göra den snabbare. Det är inte ett alternativ du har på samma sätt med Apple.

 

Apple levererar snabba, effektiva bärbara datorer som uppfyller de behov och krav som de flesta användare har. De håller i allmänhet en hög nivå, och detta gäller naturligtvis också när det kommer till hastigheten, men om du har en del väldigt specifika krav och behov som datorn ska kunna uppfylla på just denna punkten, kan det vara förnuftigt att leta efter särskilt snabba Windows-datorer.

 

I detta sammanhang får man också nämna möjligheten att investera i en chromebook, som är en tredje lösning. En chromebook körs inte med varken Apples operativsystem eller Windows, utan med operativsystemet Chrome OS, som är ett molnbaserat operativsystem. Detta gör att en Chromebook känns extremt snabb att arbeta med. Eftersom allt lagras i molnet istället för lokalt i datorn, fungerar en chromebook väldigt snabbt. Om du främst använder din bärbara dator till att surfa och andra små saker kan en chromebook vara ett förnuftigt val.

 

Vilket gränssnitt är bäst?

Det är särskilt när det gäller just gränssnittet som konsumenterna runt om i världen har en tydlig inställning till om Mac eller Windows är bäst. Apple använder sitt användarvänliga och intuitiva gränssnitt genomgående på sina olika enheter, vilket självklart också gäller deras bärbara datorer - något som gett pluspoäng från användarna. Deras MacBook-datorer är därför kända för att vara mycket användarvänliga, och oavsett om du är en haj på teknik eller inte, kommer du med all säkerhet snabbt att kunna lära dig att använda en MacBook och dess många smarta funktioner.

 

Tidigare har Windows kunnat uppfattas som ett något rörigt operativsystem, som du som användare har tvingats spendera en del tid med för att få en tydlig bild över hur det fungerar. Idag har Windows dock kommit en bra bit på vägen, och du som användare kan förvänta dig att bli mött av ett användarvänligt gränssnitt. Även om MacBook generellt sett har varit överlägsna på denna punkt tidigare handlar det idag först och främst om personliga preferenser när det kommer till gränssnittet. Både Mac och Windows fungerar utmärkt, så det handlar kanske mest om hur du gillar att arbeta, oavsett om du väljer det ena eller det andra.

 

Du kan använda röststyrning med båda operativsystemen när du sitter vid din dator. Hos Apple är det Siri som hälsar dig välkommen, hon är din röststyrda personliga assistent. Om du använder en Windows-dator med en nyare version av Windows kan du få hjälp av Cortana för att lösa olika uppgifter.

 

Vill du inte bara kunna använda röststyrning utan också vill ha touch på din bärbara dator? Gå då efter en Windows-dator. Bland Windows-datorer blir det allt mer fokus på pekskärmar, även kallat touchskärm, och idag finns det många modeller som kan användas som surfplattor på ett eller annat vis. Detta har inte (ännu) implementerats i Apples produkter, så du har inte möjlighet att öppna upp några appar, redigera foton eller spela några spel som kräver en touchskärm, på en Macbook.

 

När vi nu pratar om operativsystemet så kanske det bör nämnas att du faktiskt har möjlighet att använda Windows som operativsystem på en Apple-dator. Med Apples eget Boot Camp-verktyg kan du integrera Windows på din Apple-enhet. Du kan till och med växla mellan de två operativsystemen beroende på vilka uppgifter du arbetar med och vad som just då lämpar sig bäst att använda. Om det i vissa situationer är mest gynnsamt för dig att använda Windows, även om du vanligtvis föredrar att arbeta med Apples eget operativsystem, kan detta vara den allra bästa lösningen för dig.

 

Du kan inte använda Apples operativsystem på andra enheter än deras egna, så om du vill växla mellan Windows och Apples operativsystem behöver du en MacBook.

 

Få din bärbara dator att arbeta med dina andra enheter

Förutom din bärbara dator har du troligtvis också ett antal andra elektroniska enheter. De allra flesta konsumenter har idag en smartphone och dessutom kanske också en stationär dator, en surfplatta och diverse spelkonsoler. Oavsett hur många olika elektroniska enheter du har är det en klar fördel om dessa kan kopplas ihop.

 

Apple-enheter skapas för att kunna fungera tillsammans. På samma sätt är Windows- och Android-enheter optimerade för att kunna fungera bra ihop. Du kan enkelt få en Windows-dator att arbeta med till exempel din iPhone, men det kan krävas lite mer arbete för att det ska fungera. På samma sätt kan det vara lite utav en utmaning att få en Android-telefon och en MacBook att kommunicera med varandra.

 

Om du vill göra det enklare för dig själv att synkronisera alla dina elektroniska enheter väljer du antingen att använda Apples produkter genomgående eller istället välja Windows och Android. Om du älskar spelkonsoler har du möjlighet att låta din Windows-dator fungera med din PlayStation eller Xbox, vilket inte är ett alternativ som fungerar med en Mac-dator.

 

Oavsett om du väljer en MacBook eller en bärbar dator, med Windows som operativsystem, så kommer du att kunna synkronisera datorn med dina andra enheter. Enkelt uttryckt, om du korsar enheter med olika operativsystem, kan det komma att krävas lite mer innan du får det till att fungera perfekt.

 

Vill du kunna anpassa din dator?

Om du vill kunna anpassa din bärbara dator efter dina specifika behov kan det vara en bra idé att välja en Windows-modell snarare än en MacBook. Det finns mycket begränsade alternativ för att uppgradera en MacBook, och man kan inte ens börja prata om anpassning när det gäller Apples bärbara datorer.

 

Om vi å andra sidan tittar på Windows-datorer, har du möjlighet att anpassa modellerna efter ditt individuella behov. Du har ofta möjlighet att ersätta alla komponenter i en Windows-dator, vilket gör att du kan göra den till din helt egna modell. Allt från CPU till grafikkort, moderkort, minne och högtalare kan ersättas i en Windows-dator, och möjligheterna för anpassning är närmast oändliga.

 

Om du förstår dig på datorer kan du till och med bygga din helt egen Windows-dator genom att sätta ihop olika komponenter som passar just dig och ditt behov. Med detta sagt kan man konstatera att det verkligen finns bra möjligheter att kunna anpassa en Windows-dator efter individuella krav, behov och preferenser. Detta är inte en möjlighet, för dig som väljer en MacBook.

 

Möjligheten att kunna ersätta komponenter i en Windows-dator gör att dessa också kan optimeras snabbt, till exempel för att slippa att införskaffa en ny dator. Om du upptäcker att din bärbara Windows-dator på något sätt inte längre uppfyller dina krav, kan du byta ut olika komponenter, vilket gör den fit for fight igen. Istället för att behöva köpa en helt ny dator, då din befintliga dator till exempel inte längre är tillräckligt snabb, kan du helt enkelt byta ut de delar av den som inte längre lever upp till kraven, och därigenom förlängs livslängden avsevärt.

 

Om du har en MacBook finns det inte mycket du kan göra om du till exempel tycker att den har blivit för långsam med tiden - åtminstone inte när det kommer till hårdvara.

 

Om du vill ha bäst möjligheter för att göra din dator så anpassad som möjligt till just dina krav och sedan kunna optimera den kontinuerligt är en Windows-dator helt klart det enda rätta valet.

 

Kan du fixa IT-problem själv?

När du väljer ut en bärbar dator är det bra att ha dina egna tekniska färdigheter i åtanke. Om du väljer att köpa en Windows-dator kan du - med den kunskap som krävs - enkelt byta ut skadade komponenter själv, om datorn till exempel inte längre omfattas av garantin. Du kan oftast köpa reservdelar för en billig peng, vilket gör att du kan få igång din dator igen utan så mycket besvär och till ett mycket generöst pris.

 

Självklart krävs det att du har viss förståelse för elektronik och vet hur du ska hantera en reparation av en dator, för att detta ska vara ett alternativ. Om så inte är fallet kan det däremot vara en nackdel att välja en Windows-dator när det handlar om komplikationer. Det beror på att det finns många olika tillverkare av de komponenter som utgör hårdvaran i en Windows-dator. Om du får problem med din Windows-dator kan det på grund av det vara svårt att veta vem du ska vända dig till för att få hjälp. Om du inte längre täcks av garantin kan du inte förvänta dig att få hjälp från återförsäljaren. Det kan kanske därför bli lite mer omfattande att lösa problemet än vad du hade räknat med, eftersom man kan behöva hjälp från flera olika ställen.

 

Om du köper en MacBook kan du alltid gå till Apple om det uppstår problem med din enhet. Oavsett om du täcks av en garanti eller inte, kan du få hjälp från Apple, som oftast kan erbjuda att reparera din dator åt dig - oberoende av om du köpte den direkt från Apple själv eller från en tredje partens återförsäljare. Det är alltså relativt lätt och smidigt att få hjälp med att lösa ett problem som rör en MacBook, och Apple är känt för att ha en mycket hjälpsam kundservice som snabbt och effektivt hjälper dig igenom processen.

 

När det gäller problemlösning kan det alltså ses som en fördel att Apple själv tillverkar alla komponenter i sina datorer och de blir därigenom också experter på att lösa de eventuella problem som kan uppstå i en enhet. Nackdelen med detta är i gengäld att du inte har möjlighet för att fixa problemet själv utan helt enkelt måste betala priset för en reparation hos Apple om du vill att din bärbara dator ska fungera igen. I en Windows-dator kan du enkelt byta ut komponenter men i en Macbook kan ingenting bytas ut, så du kan inte reparera den om den skulle gå i sönder - även om du har det tekniska kunnandet.

 

Så när det gäller reparationer och problemlösning finns det både fördelar och nackdelar med båda valen, och vad du bör välja beror alltså helt på ditt tekniska kunnande och på dina personliga preferenser. Om du ser det som en fördel att du helt enkelt kan lämna in din dator och betala priset för en reparation kan Apple vara ett förnuftigt val. Vill du ha möjlighet att reparera och felsöka din dator själv - till exempel för att spara pengar - då är Windows ett bättre val.

 

Windows datorer

Mac vs. Windows: vad är bäst för olika arbetsuppgifter?

Det finns fördelar och nackdelar med både Mac och Windows, och båda operativsystemen har lojala användare. Speciellt är Apples användare kända för att vara exceptionellt lojala, även om - eller just därför - att de bara utgör en minoritet. Vilka specifika tal man hittar skiljer sig lite åt från olika källor, men generellt sett pekar dessa på att mindre än 10% av alla datorägare i världen är innehavare av Apples-produkter. Med andra ord har Windows i allmänhet en dominerande position på marknaden.

 

Men om man istället går in och tittar på specifika branscher eller går efter intressen är fördelningen ibland annorlunda. Särskilt inom det kreativa området har Mac alltid varit det mest populära valet, och just på det området ligger Apple på en mycket större andel av marknaden. Däremot innehar Windows majoriteten av alla spelare på avancerad nivå.

 

Nedan kommer vi att titta närmare på om Mac eller Windows är det mest självklara valet för ditt yrke eller intresse. Följande är baserad på allmänna trender på datormarknaden, men det kan självklart kan det vara så att det mest populära valet i vissa fall kanske inte är rätt val för dig. Följande kan ge dig en uppfattning om vad andra personer med samma utgångsläge som dig oftast väljer, men det innebär självklart inte alltid att det också är rätt val för dig.

 

Den bästa datorn för den grafiska formgivaren

Inom grafisk formgivning anser en bred majoritet att Mac är det rätta valet. Apple har - som tidigare nämnt - varit särskilt populärt inom de kreativa branscherna, delvis på grund av de inbyggda applikationerna som följer med när man köper en MacBook. Därför känns det också naturligt att en MacBook blir det självklara valet för en grafisk designer.

 

Det intuitiva gränssnittet gör det väldigt enkelt att utveckla sig kreativt på en Apple-dator, och olika typer av tillbehör - till exempel styrplattan - bidrar ytterligare till att det blir ännu enklare att skapa design med Mac. Sedan länge har program för grafisk design oftast fungerat bättre på Mac-datorer än på Windows, och även om skillnaden gradvis har suddats ut, har Apple fortfarande ett stadigt grepp om de grafiska formgivarna.

 

I detta sammanhang kanske man också borde låta designen tala för sig själv. Apple är känt för sin snygga iögonfallande design och det går vanligtvis hem hos grafiska formgivare som har ett öga för detaljer. Så det vill säga att både mjukvara och hårdvara i en MacBook tilltalar en grafisk formgivare, och dessutom har Apple generellt en hög standard när det gäller skärmkvalitet.

 

För en grafisk formgivare är det alfa och omega att datorskärmen är av hög kvalitet, så varje detalj framträder på ett tydligt sätt. Med en MacBook kan du vara säker på att du alltid får en utmärkt skärm med vackra, naturtrogna färger och fin detaljrikedom. Om du tittar på Windows-datorer kan kvaliteten på skärmen såväl som alla andra komponenter i hårdvaran ha olika kvalitet. Så du kan enkelt hitta en Windows-dator med riktigt bra skärm som lämpar sig för grafiskt arbete, men det finns också modeller på marknaden som sannolikt inte kommer att uppfylla dina förväntningar. MacBook kan därför ses som det säkraste valet, medan det kan vara lite av en djungel att botanisera bland de många Windows-datorerna och att hitta en modell som tillgodoser en grafikers skarpa ögon.

 

Apple datorer

Den bästa datorn för spel

Om du letar efter en riktig speldator för gaming är Windows det enda rätt valet. Du har en mängd olika Windows-datorer att välja mellan, och många av dem är utformade och anpassade för att kunna leva upp till kraven vid just gaming. Om du vill ha en bestämd speldator, har du massor med olika valmöjligheter med Windows som operativsystem, men bara en handfull alternativ MacBooks - som inte ens är optimerade för spel - att välja mellan.

 

Som om det inte räckte med att du kan välja mellan en mängd olika datorer utvecklade specifikt för gaming, har du dessutom möjlighet att anpassa och uppgradera din Windows-dator så att den passar just dina behov och krav. Om du till exempel behöver en högre hastighet kan du helt enkelt uppgradera med mer RAM eller en processor med fler GHz, och sedan är din speldator precis så snabb som du vill att den skulle vara.

 

Många hardcore-spelare drar nytta av möjligheten att kunna anpassa Windows-datorn och faktiskt bygga sin egen anpassade version som matchar deras behov, krav och önskemål helt perfekt. Om du vill ha en avancerad dator som kan anpassas för dig är Windows det rätta valet, och du kan till och med välja att bygga din gamer-dator från grunden för att på så sätt kunna njuta av en dator som har alla de komponenter som du tycker är viktigast.

 

Förutom att du får många fler alternativ när det gäller hårdvara, när du väljer Windows, har du också större spelmöjligheter. Vissa spel fungerar nämligen uteslutande på Windows, och om du har en MacBook kan du helt enkelt inte spela dem - om du inte väljer att installera Windows som operativsystem på en Apple-dator med Boot Camp.

 

Det finns spelare som använder MacBooks för att spela, men de allra flesta hardcore-spelarna väljer Windows. Vilken Windows speldator du sedan specifikt ska välja är en helt annan grej, och eftersom det finns så många olika val blir det ofta svårt att välja.

 

Stationära Windows Datorer

Den bästa datorn till studierna

Stabilitet är det viktigaste när det gäller en dator som ska användas till studierna. Som student är du beroende av din dator och därför måste du också kunna lita på att den inte plötsligt kollapsar mitt framför dina ögon. Dessutom är det en klar fördel om din studiedator har ett bra batteri så att du inte behöver släpa laddaren med dig vart du än går. Batteriet på en MacBook håller i allmänhet bra, men du kan hitta bärbara Windows-datorer som är ännu bättre på denna punkt. Samtidigt kan du självklart också hitta modeller med batteri som inte håller alls lika bra som en MacBook gör. Återigen: det finns många olika tillverkare av Windows-datorer att välja mellan och därför skiljer batteritiderna sig också åt.

 

Som student behöver du troligtvis några av office-programmen såsom Word och Excel på din bärbara dator. Som tur är kan man installera dessa verktyg på både MacBooks och Windows-datorer. Det kan dock finnas andra specialprogram som bara är tillgängliga för Windows-datorer. Om du är mitt inne i en utbildning - till exempel en teknisk sådan - där du behöver använda speciella program för att lösa vissa uppgifter kan det vara problematiskt att använda en MacBook. Innan du köper en ny skoldator, se till att du undersöker vilka olika program du behöver för studierna och om de alla är tillgängliga både på Mac och Windows.

 

Bortsett från det faktum att du av allt att döma behöver hitta en skoldator som uppfyller alla dina krav, kanske man inte kan låta bli att anta att du som student troligtvis också behöver hålla dig inom din budget.

När det gäller bärbara datorer kan man inte blunda för att man får betydligt mer valuta för pengarna genom att köpa en Windows-dator än en Mac-dator. Som vi även tidigare nämnt betalar du också för varumärket när du väljer en MacBook, så du kan oftast få "mer" dator för dina pengar genom att välja en annan tillverkare än just Apple. Särskilt om du har en mindre budget, är en Windows-modell oftast den bästa datorn för studierna.

 

Om du i första hand använder din dator för att göra anteckningar, kanske du också skulle ta och överväga en Chromebook som val av studiedator. Som vi också tidigare nämnt arbetar en Chromebook extremt snabbt, och dessutom kännetecknas chromebook-datorerna av en imponerande lång batteritid och en tunn lätt design. Det är egenskaper som bidrar till att göra denna typ av dator till ett bra alternativ för studierna. Man kan dock inte installera Officepaketet på en Chromebook. Du kan komma åt programmen online, men du kan inte installera dem direkt på dator eftersom allt på en Chromebook lagras i molnet.

 

Den bästa datorn för kontorsarbete

Historiskt sett har Windows-datorer varit de mest utbredda datorerna i kontorslandskapen. Detta beror antagligen på att det är ett budgetvänligt alternativ. Dessutom välkomnas möjligheten för anpassning, av många företag som vill anpassa datorenheterna till just deras specifika krav och behov. Hos vissa stora Windows-tillverkare är det möjligt att beställa datorer för hela personalstyrkan och få tillverkaren att på förhand anpassa dem efter företagens krav. Dessutom finns det flera tillverkare av Windows-datorer som erbjuder avancerade säkerhetssystem och pålitlig kundservice speciellt för professionella användare.

 

Det finns alltså fördelar med att välja Windows till arbetsplatsen, och sedan länge har företagen föredragit det valet. Allt eftersom har emellertid fler Mac-enheter smugit sig in i kontorsmiljöerna, och idag finner man både Apple-enheter och bärbara datorer från många andra tillverkare på kontor runt om i landet.

 

Det som passar en specifik verksamheten bäst handlar helt enkelt om vad verksamheten arbetar med och vilka behov och krav som finns till exempel anpassning och personlig vägledning. Tydligtvis spelar dessutom budgeten uppenbarligen en betydande roll. Att behöva köpa bärbara datorer för en personalstyrka på 30 personer gör att skillnaden blir stor om några tusen kronor kan sparas på varje maskin, i de fallen kan Windows vara ett bra val.

 

Den bästa datorn för musikredigering

När det gäller musikredigering väljer de allra flesta oftast Mac. När vi återigen förflyttar oss in ​​i den kreativa industrin innehar Apple en stark position.

 

En MacBook levereras med GarageBand, som är Apples egen programvara för inspelning av musik och podcast. Programmet är väldigt välutvecklat, och faktiskt har flera stora internationella artister släppt musik som helt eller delvist har producerats i GarageBand. Även om det inte är den föredragna programvaran inom professionell musikredigering, får man erkänna att det kan komma riktiga höjdare ut ur det programmet.

 

I allmänhet använder många professionella musiker och producenter Mac-datorer för musikredigering - även om de använder andra program än GarageBand. Om du vill komma igång med musikredigering eller ta dina färdigheter till en ny nivå, ska du kanske överväga att välja en Mac-dator.

 

Med GarageBand på din enhet är du från början väl rustad till att påbörja ditt äventyr inom musikredigeringens värld, och oavsett om du väljer att fortsätta jobba i GarageBand eller byta till en annan programvara på vägen, blir du verkligen inte trött på en Mac-dator, vid inspelning och redigering av musik. Under åren har Apple alltid varit det föredragna valet när det gäller att arbeta med musik och podcast, och det finns inget som tyder på att detta skulle förändras för tillfället.

 

Hitta en bärbar dator som passar dina behov

När det handlar om att välja en dator är det tydligtvis viktigt att hitta en modell som uppfyller dina krav, behov och personliga preferenser - och som samtidigt matchar din budget. Efter att ha läst ovanstående har du förhoppningsvis fått lite bättre överblick över vilka datorer som kan vara relevanta för dig att titta närmare på.

 

I allmänhet har Apple ett starkt grepp om den kreativa industrin och är oftast det mest omtyckta valet för att redigera foton, videor eller musik eller för grafisk formgivning. Inom gaming är Windows det självklara valet, och detsamma gäller oftast om du letar efter en skoldator. På kontoret kan både Windows och Mac fungera bra.

 

Jämförelse av de bästa bärbara datorerna på marknaden

Som vi också tidigare har nämnt är det extremt svårt att göra en 1:1-jämförelse av datorer med olika operativsystem. Det beror på att Apple håller sig på en stabil, hög nivå, medan andra tillverkare som använder Windows som operativsystem kan leverera både betydligt bättre och betydligt sämre datorer än vad Apple kan. Det är nämligen inte bara vilket operativsystem som används som avgör om en dator är bra eller inte, det beror också på många andra faktorer. Det är nämligen så att en del Windows-tillverkare kan använda hårdvara av lägre kvalitet, medan andra bara använder det bästa av det bästa.

 

För att göra det lite lättare för dig att förstå vad de olika tillverkarna kan tillhandahålla, och i slutända göra ett bra val, så har du här en konkret jämförelse av några av de bästa bärbara datorerna du kan hitta på marknaden. De jämförs utifrån CPU, RAM, skärm, lagringsutrymme och grafikkort.

 

 

CPU

Grafikkort

RAM

Bildskärm

Lagringsutrymme

HP Elite Dragonfly

8. generationens Intel Core i5-i7

Intel UHD Graphics 620

8-16 GB

13,3”, FHD touch display – Full HD touch Sure View

256 GB SSD

Dell XPS 13 (2019)

8. generationens Intel Core i5-i7

Intel UHD Graphics 620

8-16 GB

13,3”, FHD (1.920 x 1.080) – 4K (3.849 x 2.160)

256 GB – 1TB SSD

Huawei MateBook 13

8. generationens Intel Core i5-i7

Intel UHD 620, NVIDIA GeForce MX150 2GB GDDR5

8 GB

13” 1.440p (2.160 x 1.440)

256 GB – 512 GB SSD

HP Spectre x360

Intel Core i5-i7

Intel UHD Graphics 620

8-16 GB

13,3” FHD (1.920 x 1.080) – UHD (3.840 x 2.160) touchscreen

256 GB – 2 TB PCie SSD

Apple MacBook Pro (16”, 2019)

9. generationens Intel Core i7-i9

AMD Radeon Pro 5300M – Radeon Pro 5500 M

16-64 GB

16” Retina display m/ true tone

512 GB – 8 TB SSD

Alienware Area-51m

Intel Core i7-9700 – i9-9900K

NVIDIA GeForce RTX 2060 – 2080

16-64 GB

17,3” FHD (1.920 x 1.080) 60 Hz Anti-Glare IPS – 144 Hz IPS NVIDIA G-SYNC

1 TB SSHD – 2 TB RAIDO SSDs + 1 TB SSHD

Google Pixelbook Go

Intel Core m3 - Intel Core i7

Intel UHD Graphics 615

8-16 GB

13,3” FHD (1.920 x 1.080) eller 4K LCD touchscreen

128 – 256 GB eMMC

Microsoft Surface Laptop 3

Intel Core i5-i7/ AMD Ryzen 5/7

Intel Iris Plus Graphics/AMD Radeon Vega 9/AMD Radeon RX Vega 11

8-16 GB

13,5” PixelSense (2.256 x 1.504)/15” PixelSense (2.496 x 1.664)

128, 256, 512 GB eller 1 TB SSD

Dell G5 15 5590

Upp till 9. generation Intel Core i7-9750H

Upp till NVIDIA GeForce RTX 2070 m/ Max-Q

8-16 GB

15,6” FHD, IPS 300-nits – 15,6” FHD, 300-nits IPS Anti-Glare LED m/ 144 Hz refresh rate

128 GB SSD + 1 TB HHD – 1 TB SSD

ASUS Chromebook Flip

Intel Pentium 4450Y – Intel Core m3-6Y30

Intel HD Graphics 515

4 GB

12,5” FHD (1.920 x 1.080), LED-bakgrundsbelysning

32 – 64 GB eMMC

 

Detta behöver du ha i åtanke när du köper en bärbar dator

Oavsett om du väljer en Apple-dator eller en modell från en annan tillverkare, är det i grund och botten CPU, RAM, bildskärm, lagringsutrymme och grafikkort som du bör titta på - det är just precis de fem faktorerna som anges i tabellen ovan. Dessutom måste du naturligtvis ha din budget i åtanke, och om utseendet är viktigt för dig bör du också titta på utformningen av olika modeller. Beroende på vad du specifikt vill använda din bärbara dator till kan det givetvis finnas flera andra specifikationer som du bör undersöka, men som standard är dessa fem områden, som nämns ovan, ett bra ställe att börja.

 

CPU är så att säga datorns "motor" och spelar en avgörande roll för hur snabbt din dator kan arbeta och hur bra den är på multitasking. Men en bra CPU kan inte fungera ensam, och om de återstående komponenterna i datorn inte håller samma höga nivå som datorns CPU, blir den överflödig.

 

Du får inte ut något av en bra CPU med ett dåligt grafikkort. Å andra sidan får du inte heller riktigt ut något bra av ett grafikkort, om du inte samtidigt har en bra CPU. Allt hänger ihop så att säga och vissa av komponenterna är följaktligen beroende av varandra. I det här sammanhanget bör det också nämnas att du inte får ut mycket av ett riktigt bra grafikkort, såvida du inte har en skärm som kan ge dig en detaljerad, klar och tydlig bild. På samma sätt kommer en riktigt bra skärm inte att göra någon större skillnad om du inte har rätt grafikkort.

 

Mängden RAM i din dator hjälper till att avgöra hur snabbt din dator arbetar och hur snabbt den kan hitta information. RAM kan jämföras med det mänskliga korttidsminnet. Här lagrar datorn flyktig information som den snabbt kan behöva komma åt. När datorn stängs av förlorar RAM-minnet de data som tidigare har lagras där. Om dina filer sparas måste de lagras på ett annat sätt och det är här lagringsutrymmet kommer in i bilden.

 

Ju mer lagringsutrymme du har på din dator, desto fler dokument, bilder, program och filer kan du ha på din dator. När du fyller på lagringsutrymmet blir datorn ofta långsammare, varför det också är viktigt att ha tillräckligt med lagringsutrymme i din bärbara dator.

 

De flesta bärbara datorer finns i olika versioner med olika mängder lagringsutrymme. Detta gäller både när du köper en MacBook och när du köper en dator från en annan tillverkare än Apple. Med en Windows-dator kan du enkelt uppgradera lagringsutrymmet, vilket du inte kan med en MacBook. Du kan självklart, med båda lösningarna, alternativt välja att lagra några av dina filer i molnet istället för lokalt på datorn.

 

Om din budget tillåter så kan du naturligtvis lika gärna köpa en dator som är utmärkt på alla områden. Om du å andra sidan har en mindre budget, så bör du prioritera det som är viktigast för dig. Om du till exempel inte sparar ner alla typer av filer på din dator kan lagringsutrymmet vara lite mindre relevant för dig, än till exempel vad RAM-minnet skulle kunna vara. Om du ska använda din dator för grafiska tunga ändamål såsom grafisk design, bildredigering eller gaming, är det en bra idé att säkerställa att bildskärmen, grafikkortet och CPU fungerar bra tillsammans. Så i slutändan handlar det om att hitta en dator som utmärker sig på de områden som är viktiga för dig.

 

Slutsatsen: Mac vs. Windows

Vi har nu gått igenom många fördelar och nackdelar med Mac respektive Windows, och vi har tittat på några saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja bärbar dator. Vi skulle gärna vilja komma med ett slutgiltigt svar på vad du bör välja - men det kan vi tyvärr inte göra. Det är helt enkelt så att skillnaden på olika Windows-datorer är för stor för att det ska gå och dessutom beror valet i slutändan på vad som är allra viktigast för dig på en dator.

 

Även om vi inte kan ge dig ett slutgiltigt svar kommer här några av de styrkor och svagheter som oftast påpekas på Mac och Windows:

 

 

 

Styrkor

Svagheter

Mac

-       Stilren elegant design

-       Kvalitetskomponenter

-       Användarvänligt gränssnitt

-       Bra val för kreativa branscher

-       Generellt hög standard

-       En dyrare lösning

-       Få anpassningsmöjligheter

-       Ingen möjlighet att reparera själv

-       Färre programalternativ

 

 

Styrkor

Svagheter

Windows

-       Oändliga valmöjligheter

-       Ett budgetvänligt val

-       Bra möjlighet för anpassning

-       Särskilt bra val för gaming

-       Du kan själv både reparera och uppgradera

-       Ingen garanti på hög kvalitet

-       Större risk att få datorn hackad

-       Problemlösningen kan bli komplicerad

-       Många valmöjligheter kan bli förvirrande

Om det är en Windows-dator du är på utkik efter så är valen nästintill oändliga, vilket både kan ses som en fördel och en nackdel. Om du förstår dig på datorer och vet exakt vad som är viktigast för dig i en dator, är det skönt att du kan hitta en dator som matchar dina behov och krav. Men om du inte vet mycket om datorer kan de många valen verka förvirrande och göra det till en svår process att hitta en bra dator.

 

 

Om du väljer att vända dig till Apple, kan du vara säker på att du kommer att få en bra, stabil och snygg bärbar dator som troligen kommer att uppfylla dina krav. Urvalet är begränsat här, så du behöver inte ta itu med mycket mer än skärmstorlek och mängden lagringsutrymme. Detta gör att det är enkelt att köpa en Mac-dator, men det betyder såklart också att det inte finns många alternativ för anpassning.

 

 

Om du letar efter en billig dator är Apple inte rätt val. Du får en lyxdator som har en hög standard i fråga om alla komponenter och den är designad med ett öga för detaljer. Men du betalar också för varumärket, så du bör inte förvänta dig att hitta en budgetvänlig dator i Apples sortiment. Om du har en blygsam budget får du i allmänhet mer dator för dina pengar genom att välja Windows som operativsystem.

 

 

Oavsett om du väljer det ena eller det andra handlar det i slutändan om personliga preferenser, vad du ska använda din dator till och - självklart - din budget. Därför kan vi inte komma med ett givet svar på frågan om du ska välja Mac eller Windows, men efter att du har läst den här guiden har du förhoppningsvis blivit lite klokare i alla fall.