Laddar

Kameramobiler

Bästa kameramobilerna till din semester

En av Sveriges ledande tidningar och sajt inom området mobil kommunikation Mobil.se har gjort jämförande tester av de bästa kameramobilerna (länkar till Mobil.se tester, se nedan). Många av de testade mobilerna kan du tryggt köpa begagnade här på Blue City till ett riktigt bra pris. 

Skriven av Blue City / Publicerat 04. juni 2018

Test: 2016 kameramobiler

Källa: Mobil.se / 22 jun 2016 - Jämförande test: Bästa mobilkameran 2016
Testade mobiler: Apple iPhone 6s Plus, HTC 10, Huawei Nexus 6P, Huawei P9 Plus, LG G5, LG Nexus 5x, Motorola Moto X Force, Microsoft Lumia 950 XL, Samsung Galaxy S7, Sony Xperia X
Fakta / Betyg

 


 

 

 

 

 

 

 

Test: 2017 kameramobiler

Källa: Mobil.se / 11 sep 2017 - Jämförande test: Bästa kameramobilerna 2017
Testade mobiler: Apple iPhone 7 Plus, Asus Zenfone Zoom S, Honor 9, HTC U11, Huawei P10 Plus, LG G6, Oneplus 5, Samsung Galaxy S8 Plus, Sony Xperia XZ Premium
Fakta / Betyg

 

 

 

 

 

 

 

 

Test: 2018 kameramobiler

Källa: Mobil.se / 1 jun 2018 - Stort jämförande test: Här är bästa kameramobilerna just nu
Testade mobiler: Apple Iphone X, Asus Zenfone 5, Huawei P20 Pro, Nokia 8 Sirocco, Samsung Galaxy S9 Plus, Sony Xperia XZ2
Fakta / Betyg

 

 

 

Våra tips till bättre semesterbilder med mobilen

Mobiltelefonernas kameror blir allt bättre, och du kan ta riktigt fina bilder med din smartphone. Här är våra bästa fototips för din kameramobil!

 

Fototips 1: Undvik vanliga motiv

Slösa inte lagringsutrymme på broar, fästningsväggar och andra klassiska turistmagneter. I stället fokusera på detaljer. Försök istället att fotografiskt fånga vad som gör de besökta platserna speciella utan att visa den stora bilden.

 

Fototips 2: Förgrund gör bild sund

Glömmer du förgrunden, så tar du bort motivet även för betraktaren. Försök därför att inkludera närliggande eller stående element. Detta skapar djup och leder blicken till bilden.

 

Fototips 3: Undvik förvrängda ansikten

Använd den digitala zoomen för porträttbilder för att undvika felaktiga ansiktsproportioner. Smartphones med dubbla kameror är bättre utrustade för att ta porträtt.

 

Fototips 4: Fuzzy bakgrund i stående läge

Smartphones med dubbla kameror kan skapa en bra suddningseffekt från data från båda kamerorna. Ju längre bort du är desto mjukare blir suddningen.

 

Fototips 5: Fånga in felfria panoramabilder

Det är lättare att skjuta runt om du ställer telefonen upprätt i en tom kopp och sedan försiktigt vrider den med två fingrar.

 

Fototips 6: Fjärrutlösning utan kameraskakning

Du kan använda ett vanligt headset kabel med volymknappar som fjärrkontroll. Tryck på plusknappen av hörlursnöret för att börja spela in. Ett annat alternativ är att använda utlösningsfördröjningen i kamerappappen. Många tillverkare av selfie-pinnar, smartphone-handtag eller panorama-stativhuvuden inkluderar dessutom Bluetooth-fjärrkontroller.

 

Fototips 7: Välj rätt format

Stående formatet uttrycker dynamik och aktivitet. Landskapsformatet utstrålar lung och ger spelrum till att leka med den fria ytan. Med kvadratformatet betonar du geometriska kompositioner med ett strikt centrerande arrangemang.

 

Fototips 8: Bättre bilder mot ljuset

Slå på blixten! Den är inte bara bra för att kompensera för brist på naturligt ljus, utom också för att kompensera för starka kontraster som i ovan nämnda scenarium.

 

Fototips 9: Bättre nattporträtt utan blixt

Nattbilder på personer blir mer atmosfäriska om du avaktiverar blixten och istället letar efter andra ljuskällor som t.ex. neonskyltar eller gatubelysning.

 

Fototips 10: Ta reda på när ljuset är som bäst

De höga kontrasterna t.ex. i ofilterat solljus vid middagstid kan motverkas med HDR-funktionen. Det bästa ljuset anses vara kort före (gyllene timmen) och efter solnedgången (blå timme) eller i omvänd ordning på morgonen.

 

Fototips 11: Visar avlägsna saker i stort format

Har du en gammal kikare hemma? Den kan du använda som ett teleobjektiv. Med lite övning håller du bara mobilen mot ett av okularerna.

 

Fototips 12: Ta lugnet till bilden

De flesta bilderna har för mycket information och går därför misste om motivet. Försök att skilja det du vill fotografera från omgivningen. Variera perspektivet, t.ex. motivet mot den blåa himmelen.

 

Fototips 13: Klona personer utan programvara

Panoramafunktionen kan också användas kreativt, till exempel för att visa en och samma person ett flertal gånger på ett foto. Personen måste då ta in varje ny position i panoramabilden i motsatt riktning till fotografens sväng.

 

Fototips 14: Undvik en lutande horisont

Med rutnätslinjefunktionen som delar bilden i höjd och bredd i nio lika stora områden undviker du en lutande horisont. Vissa foto appar har också en vattenpass funktion.

 

Fototips 15: Vattendroppe som makroobjektiv

Sätt en droppe vatten på smartphone kameralinsen och få på så sätt en enkel makrolins. Kvaliteten är blygsam men lockar till att experimentera och kan ge fantastiska resultat.

 

Fototips 16: Harmonisera foton

Det centrerade arrangemanget av huvudmotivet och horisonten fungerar vanligtvis bara bra om det spelar med symmetrier. I alla andra fall skapar du harmoni i bilden genom att förskjuta skärmavsnittet något i förhållandet 5 delar till 3 delar.


Fototips 17: Skarpa bilder utan stativ

Många smartphones har en integrerad bildstabilisator (OIS) som möjliggör längre exponeringstider utan kameraskakning. För att förhindra kameraskakning i svagt ljus kan du luta dig eller stödja dig själv var som helst.

Smartphones och återvinning.