Laddar

iPhone vs. Android

Vill du ha en ny smartphone? Är du osäker på om du vill ha en Android-telefon eller en iPhone med iOS-operativsystemet? Vi förstår att valet kan vara svårt, eftersom båda av de två operativsystemen har mycket att erbjuda. De har sina individuella fördelar och nackdelar, och det är just detta som gör valet så svårt.

För många är deras operativsystem nästan en religion. Om du först fastnat för antingen iOS eller Android, är inte vanligt att byta till det andra operativsystemet. Det beror antagligen på att man vänjer sig till hur ett operativsystem fungerar och därför kort sagt inte vill lägga energi på att lära sig ett något nytt. Vi människor håller oss gärna till våra vanor. Om du har många betalda appar på din telefon kan det dessutom kosta lite att byta operativsystem. Om du går från ett operativsystem till ett annat måste du köpa dessa applikationer på nytt. Men om du uppgraderar din telefon men behåller samma operativsystem, behöver du inte betala för dina appar igen.

Allt som oftast kan det vara vettigt att hålla sig till det operativsystem du känner till sedan tidigare. Det gör det enkelt att växla mellan olika telefonmodeller och du sparar tid genom att du slipper vänja dig vid ett nytt gränssnitt. Men samtidigt kan du missa funktioner, som andra operativsystem erbjuder og som kanske skulle vara särskilt relevanta för dig, om du skulle våga att överväga att byta till ett nytt operativsystem.

Här på sidan får du en head-to-head jämförelse av Android-telefoner vs. iPhones. Vi tar bland annat upp fördelar och nackdelar med de olika operativsystemen, så att du blir väl förberedd till att bestämma om du ska fortsätta med det du har eller om det är dags att prova något nytt. Vi hittar också på specifika jämförelser av olika smartphones, så att du kan se vilka parametrar Android-telefoner respektive iPhone ligger högt på.

Vi börjar med att titta på iPhones och iOS, och sedan fokuserar vi på för- och nackdelarna med Android.

Vi önskar en trevlig läsning!

Fördelarna med iPhone

Apple är allmänt känt för att tillverka diverse telefoner, vilka allihopa kommer med en svårslagen design. Apple, kan beskrivas som en perfektionist, iallafall när det gäller utseende, och det syns inte bara på deras telefoner, utan också på operativsystemets gränssnitt, som de har i sina iPhones. Användargränssnittet är elegant, förfinat och transparent, och det är en av de saker Apple får poäng för bland sina användare.

 1. Apple iPhone 12 Pro ( Utan Face ID) 128GB Vit/Guld
  Apple iPhone 12 Pro ( Utan Face ID) 128GB Vit/Guld
  8 049,00 SEK
 2. Apple iPhone 13 Pro 256GB Graphite
  Apple iPhone 13 Pro 256GB Graphite
  11 849,00 SEK
 3. Apple iPhone 12 Mini 64GB Lilla
  Apple iPhone 12 Mini 64GB Lilla
  5 349,00 SEK
 4. Apple iPhone 12 64GB Product Red
  Apple iPhone 12 64GB Product Red
  5 749,00 SEK
 5. Apple iPhone 12 Pro 128GB Grafitgrå
  Apple iPhone 12 Pro 128GB Grafitgrå
  7 249,00 SEK

Apple får också poäng för Siri, som kan hjälpa dig att hantera de små uppgifterna i vardagen. När det gäller röststyrning är Apple lysande och ligger bättre till än Android. Apples Siri är ursprungligen utvecklad på engelska, men fungerar också briljant på svenska, där måste det nog sägas att Androids motsvarighet ligger lite efter. Röststyrning är något som blir mer och mer utbrett, och om du vill dra full nytta av möjligheterna med just voice control är iPhone ett mycket bra val.

Foto af Christina Steiness, Blue City

Foto av Christina Steiness, Blue City

En av de största fördelarna med iPhone är dessutom att alla uppdateringar i operativsystemet i princip finns tillgängliga på alla nyare iPhone-modeller. Som iPhone-användare får du sedan tillgång till alla de senaste uppdateringarna så snart de släpps. Detta är inte nödvändigtvis fallet för dig som är Android-användare, eftersom det är upp till mobiltillverkarna själva att bestämma hur ofta deras specifika Android-telefoner ska uppdateras. Så du måste kanske vänta flera månader innan du får dra nytta av de uppdateringar som Android har kommit med, vilket uppenbarligen är opraktiskt. I värsta fall får du inte tillgång till några uppdateringarna alls.

När det gäller applikationssäkerheten har Apple en liten fördel. De allra flesta appar skapas så de blir tillgängliga för båda operativsystemen, men säkerhetsnivån i Apples App Store är lite högre än den är i Google Play, som är Androids motsvarighet till App Store. Den ökade säkerheten beror på att Apple har granskat alla tillgängliga applikationer i App Store. Detta innebär att du som Apple-användare inte riskerar att ladda ner något skadligt till din telefon. Detta har i viss mån drabbat några Android-användare, då de har ladda ner olika applikationer från både Google Play men också från tredjepartsplattformar.

Dessutom vinner App Store på kurerat innehåll vid jämförelse av de två applikationsplattformarna App Store och Google Play. Du blir presenterad för applikationer som ofta är mycket relevanta för dig att titta närmare på och som kan hjälpa till att göra saker i ditt dagliga liv enklare eller mer bekväma. Layouten måste också få ett plus eftersom den är tydlig och ligger på nivå med Apples övriga produkter rent designmässigt alltså.

Om du har andra Apple-produkter är det enkelt och enkelt att synkronisera de olika enheterna med varandra. Logga bara in på din Apple-användare med ditt Apple ID och sedan kan du enkelt synkronisera dina olika elektroniska produkter och det sker på nolltid. Det betyder att när du köper en ny iPhone kommer du att upptäcka att alla dina inställningar, applikationer och så vidare blir “överförda” till den nya enheten, så att allt, både vad gäller användargränssnitt och personliga inställningar, är sig helt likt precis som på den iPhonen som du uppgraderade från. Detta måste sägas vara en stor fördel eftersom det gör det enkelt och smidigt att byta telefon.

Nackdelar med iPhone

Det finns många fördelar med iOS, men operativsystemet har naturligtvis också vissa nackdelar. I allmänhet är iOS ett relativt stängt system, vilket innebär att du inte kan anpassa och justera det så mycket som du kan med Android. Vi kommer tillbaka till det senare.

Det finns många olika applikationsplattformar där du kan ladda ner dina appar. Hos Apple har de blockerat externa leverantörer, så att du bara kan ladda ner appar från App Store. Om du inte väljer att jailbreaka din telefon, vilket betyder att du hackar dig in i telefonens operativsystem och låser upp det, så har du inte möjlighet att ladda ner till exempel Google Play eller Amazon Appstore till din telefon.

Safari är standardwebbläsaren på iPhone. Det är möjligt att ladda ner andra webbläsare som Google Chrome och Mozilla Firefox till din iPhone, men du har inte möjlighet att ställa in dessa externa webbläsare som standardwebbläsare. Om du till exempel klickar på en länk som du fått öppnas den i Safari - oavsett vilka inställningar du gör. Naturligtvis är det bra om du är förtjust i just Safari som webbläsare, men om du föredrar en annan webbläsare är det desto mer irriterande att vara låst på det här sättet.

Som vi har varit inne på så är Apple lite striktare när det gäller vilka appar som man kan ladda ner från deras applikationsplattform än vad Android är. Detta är till stor del bra med tanke på den tidigare nämnda förhöjda säkerhetsnivån, men det betyder naturligtvis också att det finns ett antal applikationer som du helt enkelt inte har tillgång till som Apple-användare. Du kommer att kunna ersätta de allra flesta appar, men du kommer att behöva göra avkall på några specifika nischappar som Apple-användare.

När det gäller navigering har Apple Maps nackdelen att du inte kan få vägbeskrivningar som cyklist. Tills för bara några år sedan använde Apple Google Maps på sina telefoner, men 2012 utvecklade de sina egna Apple Maps. I princip fungerar det bra, men det saknas vägbeskrivning till cyklister som ju faktiskt finns i Google Maps, som fungerar som standardkarta i alla Android-telefoner. Generellt sett är Google Maps mer utvecklat än Apple Maps. Här har du till exempel tillgång till Google Street View, vilket inte är något Apple har prioriterat. Om du föredrar att använda Google Maps har du dock möjlighet att ladda ner applikationen till din iPhone.

sync_iphone_ipad_bluecity

Foto af Christina Steiness, Blue City

I allmänhet har Apple nackdelen att deras produkter ligger i den högre prisklassen. De är alltså avancerade produkter, och varumärket vänder sig inte till de personer som vill ha en budgetvänlig telefon. Apple har byggt ett mycket starkt varumärke, och de vill ha pengar för sitt namn och sin logotyp. Du kommer alltså att kunna få betydligt mer telefon från andra tillverkare av smartphones än från just Apple. Å andra sidan är ingen av de andra tillverkarna på modet på samma vis som just Apple är, vilket både kan ses som en fördel och en nackdel.

Vilka iPhones finns det?

Den första iPhone kom på marknaden redan 2007. Sedan dess har mycket hänt vad gäller både design, funktioner och användargränssnitt. I skrivande stund handlar det om en handfull olika iPhone-telefoner som finns i produktion, och dessutom är det naturligtvis också möjligt att få tag på äldre modeller, såvida det inte gör dig något att din iPhone till exempel har använts tidigare.

Här är en komplett lista över iPhones från och med januari 2020:

iPhone-modell:

Lanseringsdatum:

I produktion (Ja/Nej):

iPhone

29:e juni, 2007

Nej

iPhone 3G

11:e juli, 2008

Nej

iPhone 3GS

19:e juni, 2009

Nej

iPhone 4

24:e juni, 2010

Nej

iPhone 4S

14:e oktober, 2011

Nej

iPhone 5

21:e september, 2012

Nej

iPhone 5C

20:e september, 2013

Nej

iPhone 5S

20:e september, 2013

Nej

iPhone 6/6 Plus

19:e september, 2014

Nej

iPhone 6S/6S Plus

25:e september, 2015

Nej

iPhone SE

31:e mars, 2016

Nej

iPhone 7/7 Plus

16:e september, 2016

Nej

iPhone 8/8 Plus

22:e september, 2017

Ja

iPhone X

3:e november, 2017

Nej

iPhone XS/XS Max

21:e september, 2018

Nej

iPhone XR

26:e oktober, 2018

Ja

iPhone 11

20:e september, 2019

Ja

iPhone 11 Pro/11 Pro Max

20:e september, 2019

Ja


Som man kan se här finns det en uppsjö av olika iPhone-modeller. När det gäller design är alla iPhones väldigt lika varandra, vilket är just det som Apple är kännetecknat för. Deras design är genomgripande strömlinjeformad, och det gäller självklart också deras iPhone-telefoner. Innehållet varierar i gengäld ganska mycket, och de nyare modellerna har därmed betydligt mer kraft att erbjuda än de tidigare modellerna har. Naturligtvis har det hänt mycket under de 12 åren sedan den första iPhone lanserades, tills den senaste modellen kom på marknaden.

Idag kan du fortfarande dra nytta av en äldre iPhone om du inte ställer de yttersta kraven på telefonens specifikationer. Om du väljer att köpa en sådan, bör du bara vara medveten om du fortfarande har möjlighet att uppdatera operativsystemet på telefonen eller om nya iOS-uppdateringar inte är tillgängliga. Vissa applikationer slutar nämligen att fungera om du inte har den senaste versionen av iOS, och vissa äldre iPhones kan helt enkelt inte uppdateras.

iphone_udvikling_iphone1_iphone11_bluecity_low_res

Vilka kameror har de senaste iPhones?

För många konsumenter är det idag viktigt att det finns en bra kamera i deras smartphones. Många använder sina telefoner som deras föredragna kamera, därför är det också viktigt att kamerorna kan fånga både små och stora ögonblick på ett kvalitativt och bra sätt.

Det är oftast just kamerorna som de olika tillverkarna av smartphones vinner på. Naturligtvis är Apple bra på denna front. Deras senaste iPhones har riktigt bra kameror med flera smarta funktioner som gör det enkelt för dig att ta riktigt bra bilder. Till exempel är porträttfunktionen på iPhones extremt populär. En porträttfunktion - eller bokehfunktion - suddar ut bakgrunden bakom det porträtterade, så att personen framstår extra tydligt.

Även om Apple är riktigt bra på kamerafronten kan du hitta Android-telefoner med ännu bättre kameror än de som iPhone-telefonerna har. Dessutom har några av dem ännu smartare funktioner som kan användas för att finjustera bilderna. Beroende på den specifika tillverkaren kan det vara mer eller mindre komplicerat att få ut det mesta av alla dessa funktioner. Men det kommer vi in på lite senare.

På iPhone kan det finnas något färre funktioner än på vissa Android-telefoner, men å andra sidan är funktionerna lätta att använda för alla. Apples kameraprogram är intuitivt att använda, så du behöver inte vara en professionell fotograf eller dedikerad tekniknörd för att verkligen få ut allt av kameran i din iPhone.

För att ge dig en fullständig översikt över hur kamerorna är i olika iPhone-modeller, här är en översikt över kamerorna i iPhone-modellerna som fortfarande är i produktion i skrivande stund.

iPhone 8

IPhone 8 erbjuder en 12 MP kamera med en bildöppning på 1,8. Kameran har autofokusläge, IR-filter och burst-läge - även kallad sportläge. Du har möjlighet att spela in 4K video eller video i 1080p med 30 eller 60 fps. Du kan också spela in slow motion-videor med 120 eller 240 fps i 1080p.


Med iPhone 8 Plus får du två kameror, som var och en är 12 MP. Den ena har en vidvinkellins med en fotolins på 1,8. Den har en inbyggd optisk bildstabilisering. Den andra linsen är ett teleobjektiv med en fotolins på 2,8.

Kameran stöder burst-läge, autofokusläge och ett inbyggt IR-filter. Du kan spela in 4K- eller 1080p-video med 30 eller 60 fps, och återigen kan du spela in slow motion-videor med antingen 120 eller 240 fps - även vid 1080p.

Med iPhone 8 Plus kan du spela in stabiliserade tidslinjer och du kan ta panoramabilder. Kameran har en inbyggd porträttfunktion och telefonen stöder ansiktsigenkänning. Du får med denna telefon iPhone 8 Plus samma främre kamera som på iPhone 8.

 1. Apple iPhone 8 64GB Space Grey
  Apple iPhone 8 64GB Space Grey
  Betyg:
  95%
  1 749,00 SEK

iPhone XR

Här blir du presenterad för en 12 MP LED-flashkamera. Detta är en vidvinkellins med en fotolins på 1,8. Kameran har optisk bildstabilisering, autofokusläge, IR-filter och burst-läge. Du kan spela in video på 4K eller 1080p med 30 eller 60 fps. Återigen kan du spela in i slow motion med 120 eller 240 fps.

Du kan ta panoramabilder på upp till 63 MP och spela in timelapse precis som med de två tidigare modellerna. Telefonen har inbyggd porträttfunktion och ansiktsigenkänning, och den erbjuder både digital och optisk bildstabilisering.

Den främre kameran är en 7MP TrueDepth-kamera med automatisk bildstabilisering. På den här modellen kan du också njuta av porträttläge i den främre kameran, som också erbjuder 1080p videoinspelning.

iPhone 11

iPhone 11 har återigen en dubbelkamera. Här får du ett vidvinkelobjektiv på 12 MP med en fotoöppning på 1,8 samt ett ultravidvinkellins med en fotoöppning på 2,4. Kameran har burst-läge, IR-filter och autofokus. Du har återigen möjlighet att spela in 4K- eller 1080p-videor med 30 eller 60 fps, samt spela in i slow motion med 120 eller 240 fps.

Telefonen låter dig spela in stabiliserade tidslängder samt ta panoramabilder upp till 63 MP. iPhone 11 stöder porträttläge och ansiktsigenkänning och erbjuder både optisk och digital bildstabilisering.

Den främre kameran är en 12 MP TrueDepth-kamera med automatisk bildstabilisering. Den stöder porträttläge och videoinspelning i 4K med 60 fps eller 1080p med 120 fps.

iPhone 11 Pro

Med iPhone 11 Pro har du inte bara med två linser att göra, utan faktiskt med hela tre stycken. Du får alltså eb vidvinkellins, en telelins respektive en ultravidvinkellins. Den förstnämnda har en fotoöppning på 1,8, den andra har en fotoöppning på 2,0, och den tredje har en fotoöppning på 2,4.

I likhet med tidigare modeller erbjuder iPhone 11 Pro autofokus, IR-filter och burst-läge. Du kan också med denna spela in 4K- eller 1080p-video med 30 eller 60 fps såväl som slowmotionvideo med 120 eller 240 fps. Du kan ta vackra porträttbilder tack vare porträttläget, och du har möjlighet att ta panoramabilder och spela in timelapse.

Telefonen erbjuder digital bildstabilisering såväl som dubbel optisk stabilisering. Dessutom har den ansiktsigenkänning.

Den främre kameran är densamma som i iPhone 11.

iPhone 11 Pro Max

Med 11 Pro Max får du samma kamera som finns i 11 Pro samt samma främre kamera som i iPhone 11.

 1. Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Svart/Grå
  Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Svart/Grå
  5 449,00 SEK
 2. Apple iPhone 11 128GB Product Red
  Apple iPhone 11 128GB Product Red
  5 699,00 SEK
 3. Apple iPhone 11 128GB Gul
  Apple iPhone 11 128GB Gul
  5 699,00 SEK
 4. Apple iPhone 11 128GB Svart
  Apple iPhone 11 128GB Svart
  4 499,00 SEK
 5. Apple iPhone 11 64GB Svart
  Apple iPhone 11 64GB Svart
  4 249,00 SEK

Vilken iPhone är den mest populära?

Det är omöjligt att säga vilken iPhone som totalt sett är den mest populära. Naturligtvis kan du titta på försäljningssiffror, men Apple publicerar inte längre hur många produkter i antal de säljer av de specifika iPhone-modellerna. Därför kan man bara gissa vilka iPhones som är de mest populära baserat på tillkännagivanden från olika detaljhandlare och konsumenter.

I allmänhet har "basmodellerna", så att säga, oftast sålts bättre än de ännu mer högteknologiska versionerna som släppts efter varje ny serie. Detta kunde man se när Apple fortfarande publicerade försäljningssiffrorna för de enskilda iPhone-modellerna och det är också den trenden som verkar hålla i sig, när du frågar hos återförsäljare och konsumenter.

Allt pekar också på det faktum att den vanliga iPhone 11 säljer bättre än 11 ​​Pro och 11 Pro Max, som är dyrare än standardmodellen. Även om Apple i allmänhet är ett lite dyrare "modemärke" tyder det på att iPhone-användare fortfarande vill ha valuta för pengarna. Därför väljer de i störst utsträckning bastelefonerna, som erbjuder massor av läckra specifikationer.

Förutom att mäta populariteten på olika iPhone-modeller över tid, bör det nämnas att de allra flesta personerna har en smartphone idag, vilket inte var standard när den första iPhonen kom på marknaden redan 2007.

Föreställ dig till exempel att vi år 2010 beräknade hur många procent av alla användare av smarttelefoner som ägde en av de tidigaste iPhone-modellerna. En av dessa modeller skulle förmodligen visa sig vara mer populär än vad iPhone-modellerna som är på marknaden idag - alltså jämfört med hur stor andel av det totala antalet av användare av smarttelefoner som investerar i de olika modellerna.

Även om det i allmänhet är många fler som köper iPhone idag än i början av iPhonens livstid, är det ändå inte möjligt att dra slutsatsen att de nyare modellerna är mer populära än de tidigare modellerna var.

Hur många har en iPhone i Sverige?

En undersökning som Kantar Gallup genomförde redan 2017 visade att ungefär att hälften av alla innehavare av en smartphone i Sverige, vid tiden då undersökningen gjordes, hade en iPhone. Liknande siffror har dykt upp i andra studier, och det är därför rimligt att anta att ungefär varannan person i Sverige använder en iPhone.

Denna siffra är betydligt högre än i många andra länder där Android-telefoner är vanligare. I själva verket visar studier från stora, ansedda analytiska institut att Android-telefoner täcker upp till 80% av den globala marknadsandelen.


Med tanke på att iOS för närvarande finns på 34 olika språk, medan Android finns på mer än 100 olika språk, är det faktiskt inte konstigt att Android är mer utbrett än vad iOS är. Samtidigt använder många olika mobiltelefontillverkare Android som operativsystem, medan Apple bara använder iOS.

Det vill säga, det finns helt enkelt fler val av mobiltelefoner om du vill ha en Android-telefon än om det är en Apple-telefon med iOS som operativsystem, som du vill ha.

Fördelarna med Android

Android är ett operativsystem utvecklat av Google. Det såg först dagens ljus 2008.  En av de stora fördelarna med Android är att det är baserad på ett så kallat open source-system som heter Linux. Det faktum att det är ett open source-system innebär bland annat att du faktiskt har möjlighet att gå in och ändra i ditt eget Android-system alldeles själv. Det kräver att du har en känsla för programmering, men om du är en haj på det, då är det relativt enkelt att göra ändringar i operativsystemet - så att det matchar perfekt med dina behov, preferenser och krav.

 1. OnePlus 10 pro 5G 256GB Volcanic Black
  OnePlus 10 pro 5G 256GB Volcanic Black
  9 499,00 SEK
 2. Samsung Galaxy S22+ 5G Dual-Sim 128GB / 8GB RAM Phantom Black
  Samsung Galaxy S22+ 5G Dual-Sim 128GB / 8GB RAM Phantom Black
  9 499,00 SEK
 3. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB (12GB RAM) Silver
  Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB (12GB RAM) Silver
  7 349,00 SEK
 4. Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 256GB (12GB RAM) Phantom Black
  Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 256GB (12GB RAM) Phantom Black
  12 199,00 SEK
 5. Sony Xperia 1 III 256GB Svart
  Sony Xperia 1 III 256GB Svart
  8 299,00 SEK

I allmänhet finns det riktigt bra alternativ för att anpassa en Android-telefon till den enskilde användaren. Du kan anpassa skärmlayouten enligt dina personliga preferenser, och du har möjlighet att lägga till all världens olika typer av widgets, som du vill ha. Så du kan ändra din smartphone på olika sätt - både genom att stapla på programvaran eller genom att ändra layout och funktioner i användargränssnittet. Detta måste verkligen ses som en fördel och är något som just Android får mycket beröm för.

Bluecity_android_miljobilled_low_res

Foto av Blue City

Ett plus med Android-användargränssnittet är att du har möjlighet att stänga alla dina aktiva applikationer samtidigt med ett enda tryck. På en iPhone måste du stänga varje app individuellt. På Android-telefoner hittar du dessutom små beskrivningar under de enskilda inställningarna. Det vill säga att du enkelt kan klicka på den inställning du är intresserad av och sedan få mer information. Det här är små detaljer som ger operativsystemet Android pluspoäng på kontot.

En annan stor fördel med Android är att Android-telefoner generellt sett är billigare än iPhone-telefoner. iPhone tenderar att kosta mycket jämfört med liknande produkter från andra tillverkare. Så du kan enkelt få tag i en telefon som, när det gäller innehåll, är som en iPhone, men som kostar betydligt mindre. Detta beror helt enkelt på att Apple till stor del är ett modemärke där du inte nödvändigtvis får de vildaste funktionerna för pengarna utan betalar mer för själva varumärket och användargränssnittet.

Om priset är avgörande för dig kan det vara bra att överväga en Android-telefon. Då kan du vanligtvis få mycket telefon för pengarna - naturligtvis beroende på den specifika tillverkaren.

Om du behöver kunna lagra filer i molnet har Android också ett litet försprång här jämfört med Apple. Faktum är att du har tillgång till 15 GB gratis lagring i Google Drive med en Android-telefon, medan du hos Apple bara får 5 GB gratis lagring i deras molnsystem, iCloud.

 1. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB (12GB RAM) Phantom Silver
  Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB (12GB RAM) Phantom Silver
  7 049,00 SEK
 2. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB (12GB RAM) Phantom Silver
  Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB (12GB RAM) Phantom Silver
  7 799,00 SEK
 3. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB (12GB RAM) Phantom Black
  Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB (12GB RAM) Phantom Black
  7 049,00 SEK
 4. Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB Mystic Black
  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB Mystic Black
  6 799,00 SEK
 5. Samsung Galaxy Note 20 5G 256GB Mystic Bronze
  Samsung Galaxy Note 20 5G 256GB Mystic Bronze
  6 499,00 SEK

Google Drive ger dig möjligheten att dra nytta av program som Google Sheets och Google Docs, som är ett kalkylblad respektive ett ordbehandlingsprogram. Du kan inte komma åt sådana program i iCloud. Om du behöver uppdatera med mer utrymme i Google Drive kostar det $ 1,99 per månad för ytterligare 100 GB i skrivande stund, medan du på Apple betalar $ 7 för ytterligare 50 GB.

I allmänhet är det viktigt att komma ihåg att Google står bakom Android. Detta innebär bland annat att deras välutvecklade karta, Google Maps, är standardkartan i alla Android-telefoner och att Google Chrome är standardwebbläsaren. Du kan också enkelt få din Android-telefon att samarbeta med din dator om du använder Google Docs, Gmail eller Googles kalender där också.

Nackdelar med Android

Möjligheten att anpassa en Android-telefon till sina personliga preferenser är en av de saker som Android är särskilt bra på. Samtidigt måste det dock ses som en av nackdelarna med detta styrsystem. Möjligheterna är praktiskt taget oändliga med en Android-telefon, och många användare tycker att det gör operativsystemet oöverskådligt.

Speciellt när Android först kom på marknaden, klagade många över att det var komplicerat och rörigt att använda. Det har blivit mycket bättre med tiden, och Android har också valt att göra användargränssnittet mer strikt med tiden. Men de många möjligheterna och den röran systemet kan föra med sig är fortfarande några av de saker som drar ner poängen för Android idag.

Som vi nämnde tidigare kan Android integreras som ett operativsystem i vilken smartphone som helst från alla tillverkare. Många smarttelefontillverkare som vanligtvis stannar kvar i den billigare kategorin använder detta specifika operativsystem. Vissa billiga telefoner kan enkelt komma ikapp med iPhone, när det gäller funktioner, men det finns också modeller på marknaden som ligger sämre till, då ofta i utbyte mot ett lägre pris. Detta innebär att vissa användare tycker att Android går långsamt.

När man jämför en iPhone och en Android-telefon som har ungefär samma specifikationer att erbjuda, är de två operativsystemen i princip lika snabba. Så skillnaden ligger i det faktum att iPhone-telefoner alltid är avancerade telefoner, som använder sig av den senaste tekniken som är tillgänglig vid lanseringen. Detta är inte alltid fallet med Android-telefoner.

Bara för att alla tillverkare kan använda Android som operativsystem kan du som användare inte garantera att du får de senaste uppdateringarna till operativsystemet. Det är upp till varje tillverkare när - och om - de vill erbjuda sina användare uppdateringar till operativsystemet, vilket innebär att du kan springa runt med en föråldrad version av Android under lång tid, vilket naturligtvis måste ses som en nackdel.

Vilka Android-telefoner finns det?

Alla tillverkare av smartphones eller surfplattor kan använda Android som operativsystem. Därför är det inte heller möjligt att ta fram en fullständig lista över alla Android-telefoner på marknaden på samma sätt som man göra med Apple-telefoner.

Här är dock en lista över några av de många tillverkare som använder Googles Android-operativsystem i sina telefoner:

 • HTC
 • Huawei
 • LG
 • Motorola
 • Samsung
 • OnePlus
 • HMD Global (Nokia)
 • Sony
 • Xiaomi

Här är också en översikt över några av de senaste Android-smartphones i januari 2020:

Producent:

Modell:

Lansering:

Google

Pixel 3a/ Pixel 3a XL

Mars, 2019

Google

Pixel 4/ Pixel 4 XL

Oktober, 2019

Huawei

Huawei P30

Mars, 2019

LG Electronics

LG G8 ThinQ

April, 2019

LG Electronics

LG V50 ThinQ

Maj, 2019

Motorola Mobility

Moto G7

Mars, 2019

Motorola Mobility

Moto Z4

Juni, 2019

HMD Global

Nokia 1 Plus

Mars, 2019

HMD Global

Nokia 2.2

Juni, 2019

HMD Global

Nokia 2.3

December, 2019

HMD Global

Nokia 3.2

Maj, 2019

HMD Global

Nokia 4.2

April, 2019

HMD Global

Nokia 6.2

September, 2019

HMD Global

Nokia 7.2

September, 2019

HMD Global

Nokia 9 PureView

Februari, 2019

OnePlus

OnePlus 7/ OnePlus 7 Pro

Maj, 2019

OnePlus

OnePlus 7T/ OnePlus 7T Pro

Oktober, 2019

Samsung Electronics

Samsung Galaxy Note 10/ Samsung Galaxy Note 10+

Augusti, 2019


Som ni ser så finns det många olika aktörer på marknaden som använder sig av Googles operativsystem med öppen källkod. Var och en skräddarsyr operativsystemet specifikt för sina telefoner, lägger till och tar bort olika element som de finner lämpliga.

Om du inte själv anpassar användargränssnittet kommer detta vanligtvis att vara ungefär detsamma på olika Android-enheter. Du kan dock inte förvänta dig att bli hälsad välkommen av två helt identiska operativsystem och gränssnitt på två olika Android-telefoner från två olika tillverkare. Till exempel har de enskilda smarttelefontillverkarna möjlighet att lägga till egna chatt- och samtalsapplikationer.

Som Android-användare är det helt enkelt att byta från en Android-telefon till en annan från samma tillverkare, men om du byter till en modell från en annan tillverkare kommer du att kunna se skillnader i användargränssnittet och du kommer behöva vänja dig vid dessa.

Vilka kameror har de senaste Android-telefonerna?

Som vi tidigare har nämnt är det oerhört viktigt för ett stort antal smarttelefonanvändare idag att deras telefoner erbjuder en bra kamera. Naturligtvis gäller detta också de som använder Android-telefoner.

Kamerorna i de senaste Android-telefonerna är av varierande kvalitet. Detta beror helt enkelt på att tillverkarna som använder Android som operativsystem står bakom en mängd olika smartphones. Många av dem har riktigt bra kameror, men några av tillverkarna, förutom sina toppmodeller, utvecklar också billigare smartphones, som till exempel inte innehåller de bästa kamerorna på marknaden.

Du kan hitta Android-telefoner med riktigt bra kameror - ännu bättre än de du hittar hos Apple - men du kan också hitta telefoner med mindre bra kameror om du till exempel vill ha en budgetvänlig telefon.

På de bästa kameratelefonerna som använder Android som operativsystem har du en mängd olika funktioner för att se till att din bild ska se bäst ut. Det är ungefär samma som i relation till anpassning av användargränssnittet; De många alternativen är fantastiska för dig, som så att säga kan ta reda på hur du använder dem, men det kan också verka förvirrande för dig som inte har så mycket förståelse för kamerafunktioner.

Om du inte helt kan kontrollera funktionerna i din kameraapplikation får du knappast ett maximalt resultat från kameran. Å andra sidan, om du är väl förtrogen med vad de olika funktionerna kan och inte kan göra, har du möjlighet att ta några fantastiska bilder med din Android-telefon.

Här följer en granskning av kameran i ett antal utvalda, nyare Android-telefoner.

Pixel 4 XL

Det är ingen annan än Google själv som står bakom Pixel 4 XL. Här hälsas du välkommen av en dubbelkamera på 12,2 MP respektive 16 MP. Vidvinkellinsen på 12,2 MP har en fotoöppning på 1,7, medan telelinsen på 16 MP har en fotoöppning på 2,4. Kameran erbjuder dual optisk zoom, auto-HDR och dual LED-blixt. Kameran låter dig ta panoramabilder samt spela in videor på 2160 p med 30 fps eller på 1080 p med 30, 60 eller 120 fps. Kameran erbjuder både optisk och elektronisk bildstabilisering så att dina bilder inte skakas.

På framsidan får du likaså en dubbelkamera - här får du två 8 MP-objektiv att arbeta med. Den främre kameran stöder även auto-HDR såväl som videoinspelning med 1080 p med 30 fps.

 1. Google Pixel 3 XL 128 GB Svart
  Google Pixel 3 XL 128 GB Svart
  3 849,00 SEK
 2. Google Pixel 4 XL 64GB Just Black
  Google Pixel 4 XL 64GB Just Black
  4 449,00 SEK
 3. Google Pixel 2 XL 64GB Svart/Vit
  Google Pixel 2 XL 64GB Svart/Vit
  1 399,00 SEK
 4. Google Pixel 32GB Quite Black
  Google Pixel 32GB Quite Black
  1 599,00 SEK

Huawei P30

I den här Huawei-smarttelefonen får du inte bara en dubbelkamera utan en trippelkamera. Kameran utvecklades i samarbete med Leica, en av de ledande tillverkarna av fotolinser i världen. Så med denna smartphone är det speciellt fokus på den specifika kameran.

Här har du att göra med en 40 MP vidvinkellins med en fotoöppning på 1,8, en ultravidvinkellins på 16 MP med en fotoöppning på 2,2 och en 8 MP teleobjektiv med en fotoöppning på 2,4. Kameran erbjuder 5x hybridzoom och 30x digital zoom. Du har möjlighet att ändra sluttid här och kameran har naturligtvis en inbyggd porträttfunktion. Dessutom använder telefonen Huaweis AI-bildstabilisering.

Den främre kameran är på 32 MP och har en bländare på 2,0, så du kan också ta sublima selfies.

 1. Huawei P40 Pro 5G 256GB Svart
  Huawei P40 Pro 5G 256GB Svart
  5 449,00 SEK
 2. Huawei P40 Pro 5G 256GB Silver Frost
  Huawei P40 Pro 5G 256GB Silver Frost
  5 149,00 SEK
 3. Huawei Mate 20 X 5G 256GB Svart
  Huawei Mate 20 X 5G 256GB Svart
  5 749,00 SEK

LG V50 ThinQ

Med den här telefonen - precis som med modellen ovan - får du med tre olika fotolinser. Dessa linser är på 12 MP, 12 MP respektive 16 MP. Det vanliga 12 MP-objektivet har en fotoöppning på 1,5, teleobjektivet på 12 MP har en fotoöppning på 2,4, och den ultram vidvinkellinsen på 16 MP har en fotoöppning på 1,9.

Kameran stöder HDR, har en inbyggd LED-blixt och låter dig ta panoramabilder. Du kan spela in 2160p videor med 30 eller 60 fps och 1080p videor med 30, 60 eller 240 fps.

Den främre kameran är en dubbelkamera. Här har du att göra med en standardlins på 8 MP med en bländare på 1,9 och en vidvinkellins på 5 MP med en bländare på 2,2. Den främre kameran stöder också HDR och låter dig spela in video med 1080p med 60 fps.

Moto Z4

Med Moto Z4 erbjuder Motorola en telefon med en kamera på inte mindre än 48 MP. Detta är en vidvinkellins med en öppning på 1,2. Telefonen har inbyggd AI som hjälper dig att ta bästa möjliga bilder - även i svagt ljus eller under rörelse.

Kameran har olika funktioner som nattläge och Spot Color, där du väljer en enda färg som ska vara tydlig på bilden medan resten av bilden konverteras till svart och vitt. Optisk bildstabilisering garanterar att små rörelser inte påverkar din bild- eller videoinspelning. Med Moto Z4 kan du spela in 2160p video med 30 fps eller 1080p video med 30 eller 60 fps.

Den främre kameran är 25 MP och har en bländare på 2,0. Både den vanliga kameran och den främre kameran gör att du kan ta vackra porträttfoton för bokeheffekt, och en inbyggd Auto Smile Capture-funktion gör det enkelt att ta ett gruppfoto där alla faktiskt ler.

Nokia 2.3

Med Nokia 2.3 får du en dubbelkamera. Här har du en lins på 13 MP med en öppning på 2,2 och en djuplins på 2 MP. Telefonen använder AI för att producera de vackraste bilderna av olika motiv och har både porträtt- och nattläge. Dessutom finns det en inbyggd rekommenderad Shot-funktion. Detta kan användas när du tar bilder av rörliga saker. Telefonen fotograferar automatiskt flera foton och rekommenderar dig det bästa av dem - även om det inte togs precis i det ögonblick du tryckte på knappen.

Den främre kameran är 5 MP och har en fotoöppning på 2,4.

OnePlus 7T Pro

Med OnePlus 7T Pro får du en trippelkamera med både optisk och elektronisk bildstabilisering. Huvudlinsen är hela 48 MP med en fotolins på 1,6. Detta stöds av ett teleobjektiv på 8 MP med ett fotolins på 2,4 och ett ultravidvinkellins på 16 MP med ett fotolins på 2,2. Kameran erbjuder 3x optisk zoom, dubbel LED-blixt och autofokus.

Här kan du se fram emot funktioner som UltraShot, Nattmiljö, Porträtt, Panorama och AI Scene Recognition. Dessutom har du möjlighet att fånga dina ögonblick med 4K videoinspelning med 30 eller 60 fps. Naturligtvis kan du också spela in slow motion-videor.

Den främre kameran är 16 MP och har en bländare på 2,0. Det erbjuder autofokus och elektronisk bildstabilisering. Dessutom kan du njuta av HDR, ansiktsigenkänning, skärmblixten och ansiktsretuschering.

 1. OnePlus 10 pro 5G 256GB Volcanic Black
  OnePlus 10 pro 5G 256GB Volcanic Black
  9 499,00 SEK

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ har tre olika fotolinser på baksidan, som alla är speciella på sitt sätt och gör det lätt för dig att ta bra bilder. Dessutom har telefonen en djuplins. Du har att göra med ett 12 MP-fotoobjektiv med en bländaröppning på 2,4, ett telefotozoomlinsa på 12 MP med en fotoöppning på 2,1 och ett ultrat vidvinkel 16 MP-objektiv med bländare 2.1.

Kameran låter dig ta fantastiska porträtt med den inbyggda bokeh-funktionen som till och med kan användas på videor. Du har många olika redigeringsalternativ på Samsung Galaxy Note 10+, som du kan använda bland annat med pennan som medföljer den här telefonen.

Den främre kameran på denna modell är 10 MP med en bländare på 2,2.

Vilken är den mest populära Android-telefonen?

Det finns otroligt många olika Android-telefoner på marknaden, så det är också nästintill omöjligt att dra slutsatsen om vilken specifik Android-telefon som är den mest populära. Populariteten ser olika ut beroende på om man tittar på siffrorna som gäller för över hela världen eller bara i ett specifikt land.

I allmänhet har en tillverkare som Samsung blivit extremt populär. Enligt Counterpoint Research, ett känt forskningsinstitut som fokuserar på teknikindustrin, innehar Samsung 2019 hela 21% av den totala marknaden för smarttelefoner över hela världen. Huawei följde efter med 18% och Apple med 12%.

Samsung och Huawei är alltså några av de viktigaste spelarna på markanden för smarttelefoner och båda dessa tillverkare använder Android.

Populära modeller från de två varumärkena inkluderar följande:

 • Samsung Galaxy S10 Plus
 • Samsung Galaxy S10
 • Samsung Galaxy Note 10+
 • Huawei P30 Pro
 • Huawei Mate 20 Pro
 • Huawei Nova 5T.

Hur många har en Android-telefon i Danmark?

Enligt Device Atlas, som samlar in data om teknisk i världen, hade Android kontroll över 44,54% av marknaden i Danmark under 2019. Danmarks Statistik genomför årligen undersökningar som illustrerar danskarnas användning av elektroniska apparater, och enligt en undersökning från 2019 äger cirka 88% av den danska befolkningen en smartphone. Med cirka 5,8 miljoner invånare i landet betyder det att cirka 2 273 000 människor i Danmark har en Android-telefon.

Som nämnts tidigare har Apple ett mycket bra grepp om danskarna, och det finns fortfarande fler människor som äger en iPhone än en Android-telefon i Danmark. Om vi ​​arbetar med den tidigare nämnda statistiken som visar att alla andra danskar har en iPhone finns det cirka 2 552 000 iPhone-telefoner i Danmark.

Vad är bäst - Android eller iPhone?

Vi har nu tittat på ett antal fördelar och nackdelar med de två operativsystemen iOS och Android. Båda systemen har mycket att erbjuda, varför det är svårt att få ett tydligt svar på vem som vinner matchen mellan iOS och Android. Som vi också diskuterade i början av denna jämförelse handlar valet mellan de två operativsystemen till stor del om personliga preferenser. Dessutom är det vanligtvis så att om du först började använda ett av systemen till en början, så stannar du förmodligen där. Så om du först har investerat i en iPhone, kommer du osannolikt att byta till en Android-telefon - eller tvärtom.

android_versus_iphone_bluecity_low_res

Om vi ​​ska göra en liten sammanfattning av vår iOS vs. Android jämförelse hittills så har Apple i stor utsträckning ökat i användarvänlighet medan Android vinner på anpassningsbara funktioner. Dessutom, kan du med en iPhone, vara säker på att få en avancerad telefon - förutsatt att den är av senaste datum naturligtvis. Detta är nödvändigtvis inte fallet om du köper en nyare Android-telefon, eftersom den kan ha producerats med fokus på budgetvänlighet snarare än specifikationer. Detta i sin tur innebär också att du har möjlighet att få tag på en billig men ny smartphone med Android som operativsystem, medan en nyare iPhone alltid kommer att ligga i den dyrare kategorin av prisklasser.

iOS är intuitivt och lätt att använda, och Apple får i allmänhet mycket beröm för användarvänligheten i sitt operativsystem. Dessutom är de lysande när det gäller utformningen av deras gränssnitt. Med Android har du mycket kontroll över hur gränssnittet ska se ut. Det betyder att det kan bli riktigt visuellt läckert, men det kan också orsaka mycket röra på skärmen.

Eftersom Android är en öppen källkod kan du anpassa det på olika sätt om du erfarenhet av att programmera. Naturligtvis kan det ses som en fördel. Men om du inte vet hur man programmerar får du inte ut mycket av det här alternativet, och istället måste du "justera" användargränssnittet med inställningarna på din telefon.

 1. Apple iPhone 12 Pro ( Utan Face ID) 128GB Vit/Guld
  Apple iPhone 12 Pro ( Utan Face ID) 128GB Vit/Guld
  8 049,00 SEK
 2. Apple iPhone 13 Pro 256GB Graphite
  Apple iPhone 13 Pro 256GB Graphite
  11 849,00 SEK
 3. Apple iPhone 12 Mini 64GB Lilla
  Apple iPhone 12 Mini 64GB Lilla
  5 349,00 SEK
 4. Apple iPhone 12 64GB Product Red
  Apple iPhone 12 64GB Product Red
  5 749,00 SEK
 5. Apple iPhone 12 Pro 128GB Grafitgrå
  Apple iPhone 12 Pro 128GB Grafitgrå
  7 249,00 SEK

Förutom att du väljer din nya telefon baserat på vilket operativsystem du föredrar kan du naturligtvis också titta på vilka funktioner och specifikationer som är viktiga för dig. Vill du kunna ta knivskarpa foton, eller är det viktigaste att din smartphone kan hålla länge? Prioriterar du säkerhet i telefonen eller är en kraftfull processor högsta prioritet? Nedan tittar vi på vilka smartphones som är bäst på olika typer av kriterier.

Vilken telefonkamera är bäst?

Som vi också nämnt kan du idag få tag på några riktigt bra kameratelefoner som är kapabla att enkelt ersätta en vanlig kamera. Är det viktigt för dig att din telefon kan fånga både små och stora stunder på det allra bästa sättet? Du kan ta dig en titt på en av dessa smartphones:

 • Apple iPhone 11 Pro
 • Huawei P30 Pro
 • Samsung Galaxy S10 5G
 • Xiaomi Mi Note 10
 • Google Pixel 4 XL
 • Sony Xperia 1.

Enligt digitalcameraworld.com är det några av de bästa kameratelefonerna du kan hitta på marknaden år 2020. Var och en har sina styrkor när det gäller fotografering, men gemensamt för alla är att de erbjuder några generellt solida kameror.

När man tittar på kamerorna i olika telefoner är det viktigt att nämna att det inte bara är relevant att titta på megapixlarna för de olika kameralinserna, utan också bländaröppningarna och linstyperna. Dessutom kanske du också bör vara medveten om till exempel lagringsutrymmet på respektive telefon. Eftersom du inte får mycket av att kunna spela in vackra videor av hög kvalitet om det inte finns tillräckligt med utrymme på telefonen för att lagra dem. Om det inte finns tillräckligt med inbyggd lagring i en telefon, bör det åtminstone vara möjligt att lägga till extra utrymme med ett minneskort.

Nedan granskar vi några av de mest populära specifikationerna för kameratelefoner. Lite längre ner kommer du också att kunna se hur de presterar vad gäller batteritid och laddningstid, så att du vet hur länge du kan räkna med att din kameratelefon fungerar när du är på ett äventyr.

 

Modell

Apple iPhone 11 Pro

Huawei P30 Pro

Samsung Galaxy S10 5G

 

Xiaomi Mi Note 10

Google Pixel 4 XL

Sony Xperia 1

Antal kameralinser (bak + front)

3 + 1

3 + 1

4 + 2

5 + 1

2 + 2

3 + 1

MP (front)

12 +12 + 12

40 + 20 + 8

12 + 16 + 12 + ToF

108 + 12 + 5 + 20 + 2

12,2 +16

12 + 12 + 12

MP (bak)

12

32

10, ToF

32

8, ToF

8

Minne i GB

64/256/512

128/256/512

256/512

128

64/128

128

Plats för minneskort (ja/nej)

Nej

Ja

Nej

Nej

Nej

Ja

 

Vill du ha en telefon som verkligen kan levererar när det gäller megapixlar, då är Xiaomi Mi Note 10 en tydlig vinnare. Å andra sidan har den här telefonen inte jättemycket lagringsutrymme och det finns inget sätt att sätta in ett externt minneskort. Så du kan inte lagra oändliga mängder foton och videor av hög kvalitet på den här telefonen.

På både Huawei P30 Pro och Sony Xperia 1 har du möjligheten att uppgradera lagringsutrymmet med ett externt minneskort. Båda dessa telefoner har tre kameralinser på baksidan av telefonen, men Huawei ger dig flera megapixlar både på baksidan och på framsidan.

Alla dessa sex telefoner - och många andra, för den delen - är en del av eliten när det gäller kameratelefoner. De har var och en sin speciella styrka och för att du ska välja rätt kameratelefon är det därför viktigt att överväga om det till exempel är viktigast för dig att du kan ta vackra porträtt eller att dina landskapsbilder ska bli fantastiska. För att hitta den perfekta telefonen som du kan ta bilder och spela in videor med, måste du titta på specialfunktionerna i de olika modellerna samt de tekniska specifikationerna bakom de enskilda linserna.

Vilka telefoner laddar snabbast?

Vi använder i allmänhet våra smartphones mer och mer och det ställer därför höga krav på batterierna i telefonerna. En smartphone bör därför ha ett riktigt bra batteri som kan hålla telefonen igång i många timmar, även om den används i stor utsträckning. Samtidigt måste den också innehålla all världens andra typer av storslagna funktioner och batterierna måste kunna laddas snabbt samtidigt som de verkligen ska kunna hålla länge.

De flesta av oss mår bäst när våra telefoner är fulladdade när vi går hemifrån, och de flesta av oss skulle gå utanför dörren med en helt död telefon. Det är därför det har blivit populärt - särskilt de senaste åren - att integrera en snabbladdnings-funktion i smartphones. Det gör att du snabbt kan ladda batteriet i telefonen på ett ögonblick. Om du är på väg ut genom dörren, har bråttom, och upptäcker att batteriet i telefonen nästan är tomt, är med en snabbladdning snart påväg igen.

Nedan har vi försökt att beskriva några av de viktigaste detaljerna om batterier i olika smartphones. Det här är samma smartphones som ovan ingick i jämförelsen med fokus på telefonernas kameror.

Det är viktigt att påpeka att det finns många olika faktorer som kan påverka hur snabbt din smartphone laddas. Bland annat spelar batteriets ålder och din laddningsstil en roll i hur snabbt din smarttelefons batteri når 100%. Informationen nedan bör därför ses som vägledande och kan ge dig en uppfattning om hur batteriet fungerar i olika smartphones, men med förbehåll för att din personliga upplevelse med en av de nämnda telefonerna kan vara annorlunda.

Alla siffror är från gsmarena.com, en portal som är specialiserad på att jämföra olika mobiltelefoner.

Apple iPhone 11 Pro

iPhone 11 levereras med ett 3 046 mAh Li-ion-batteri och laddas med USB 2.0. Telefonen kan ladda vid 18W och därmed nå 50% på bara 30 minuter. Telefonen stöder också trådlös laddning.

Huawei P30 Pro

Denna smartphone har ett Li-po-batteri av 4200 mAh. Det kan laddas trådlöst vid 15W såväl som snabbladdning vid 40W och når 30% på 30 minuter. Telefonen kan också användas som en trådlös laddningsstation för andra enheter som kan laddas trådlöst.

Samsung Galaxy S10 5G

Samsung Galaxy S10 5G har ett li-ion-batteri på 4500 mAh. Telefonen laddas med USB 3.0 och erbjuder snabbladdning vid 25W. Du kan också ladda telefonen trådlöst vid 15W och dessutom kan telefonen användas för att ladda andra enheter vid 9W.

Xiaomi Mi Note 10

Denna smartphone har ett 5 260 mAh li-po-batteri. Du kan ladda den vid 30W, vilket ger dig 58% effekt på 30 minuter. På bara 65 minuter är telefonen helt fulladdad.

Google Pixel 4 XL

Pixel 4 XL från Google har ett 3 700 mAh-batteri av li-po-typen. Telefonen kan laddas vid 18W och kan också laddas trådlöst med Qi. Telefonen laddas med USB 2.0.

Sony Xperia 1

I den här smarttelefonen hittar du ett li-ion-batteri på 3,330 mAh. Du laddar telefonen med USB 2.0 och den stöder snabbladdning vid 18W.

Om man bara tittar på batteristorleken måste Xiaomi Mi Note 10 vinna överlägset med sitt 5 260 mAh-batteri, vilket i teorin bör kunna hålla telefonen igång i många, många timmar. Det finns dock många saker som påverkar batteriets livslängd, dessa kommer vi att titta lite närmare på strax.

Laddningstiden med Huawei P30 Pro är verkligen lysande. Telefonen kan laddas till 70% på bara 30 minuter. Xiaomi Mi Note 10 har också en imponerande kort laddningstid med drygt en timme för att ladda det stora 5.260 mAh-batteriet helt fult. Det måste nästan sägas vara snabbladdning, men annars kan det laddas upp till 58% på bara en halvtimme.

Om det viktigaste för dig är att din telefon laddas snabbt är det Huawei P30 Pro eller Xiaomi Mi Note 10 du bör ta en närmare titt på. Men för alla modeller som jämfördes gäller att de kan laddas ganska snabbt, och särskilt om du använder snabbladdning så kan du i de flesta fall se fram emot ett ungefär halvfullt batteri på runt en halvtimme. Så du behöver inte oroa dig för att lämna ditt hem utan batteri på din mobiltelefon om du väljer en av dessa toppmodeller.

Vilken telefon har den längsta batteritiden?

En sak är ju att din smartphone laddar snabbt och effektivt. En annan sak är om batteriet faktiskt håller i länge så att du kan använda telefonen i flera timmar utan att behöva oroa dig för att behöva ladda igen.

Batteriets hållbarhet beror på många olika saker. Bland annat är det naturligtvis viktigt vad du specifikt använder din telefon till. Vissa program drar helt enkelt av mer batteri än andra. Dessutom finns det skillnader i hur bra telefonerna är på att spara på batteriet och det ligger hos tillverkaren. Vissa tillverkare fokuserar mer på hög prestanda än på batterieffektivitet, medan andra gör mycket för att minimera telefonens energiförbrukning. I många fall påverkar du hur batteriet används och genom att slå på en batteribesparande funktion kan du vanligtvis förlänga batteriets hållbarhet betydligt.

När du endast tittar på batteriets hållbarhet ska du vara medveten om att batterikapaciteten naturligt försämras över tiden. Detta innebär att en mobiltelefons batteri kan hålla under en längre tid när den är ny än vad den kan när du till exempel har haft den i ett år eller två. Dessutom kan det med tiden bli svårare att ladda batteriet i din smartphone, och därmed kan laddningstiden också bli längre på lång sikt.

Generellt sett kan man säga att Li-po-batterier snabbare blir svårare att ladda än Li-ion-batterier. Dessutom kan betydligt mer energi lagras i ett lite utrymme med ett li-ion-batteri än med ett Li-po-batteri. Li-po-batterier är å andra sidan kända för att vara extremt robusta, och de bryts inte ner lika lätt som li-ion-batterier. De har dock något kortare livslängd än li-ion-batterier och kostar mer att tillverka, men är i sin tur mycket säkra och pålitliga. Således har båda typer av batterier fördelar och nackdelar. Av de modeller som granskats ovan innehåller hälften li-ion-batterier, medan den andra hälften innehåller li-po-batterier. Generellt sett innehåller emellertid den stora majoriteten av smartphones litiumjonbatterier, som är relativt billiga att tillverka och är väldigt bra i förhållande till den mängd energi som kan samlas in i mycket litet utrymme.

Apple använder alltid litiumjonbatterier i sina iPhone-telefoner. De gör det för att ge dig mest kraft i en kompakt, lätt design. Om du väljer en Android-telefon kan du få både litiumjonbatterier och litiumpolymerbatterier beroende på vilken tillverkare du väljer.

Nedan kan du läsa om batteritiden på några av de senaste smarttelefonerna som finns på marknaden. Du kan se hur var och en presterar i förhållande till olika uppgifter och så att du skapa dig en översikt över deras batteritid. Återigen är det viktigt att påpeka att batteriets hållbarhet kan variera och att den i allmänhet kommer att bli sämre med tiden.

Siffrorna här kommer också från gsmarena.com, som har testat de olika telefonerna.

batteritiden_samtal_surfa_video_iphone_android_blue_city_low_res_se

Fördelad livslängd jämfört med det längsta batteriet på 33 timmar och 43 minuter.

Sammantaget klarar alla telefoner sig bra när det gäller deras batteritid. I jämförelsen med surfing vinner Huawei P30 Pro, men om telefonen ska användas till att ringa telefonsamtal kommer Xiaomi Mi Note 10 att fungera bäst. Apples iPhone fungerar lagom bra i alla tre fall, men klarar sig inte ens i närheten så bra som modellerna från Huawei och Xiaomi. Batteriets hållbarhet i iPhone 11 Pro är ungefär densamma oavsett vad du använder din telefon till, några av de andra modellerna uppvisar en stor skillnad på batteriets hållbarhet beroende på vad du använder telefonen till.

Sonys Xperia 1 är långt efter både vad gäller surfing och videouppspelning, men har en anständig batteritid vid telefonsamtal där den presterar betydligt bättre än iPhone 11 Pro.

Vilken telefon är det säkraste om du vill undvika hackare?

Under denna digitala tidsålder är det viktigt att skydda sig från skadliga hackare som vill ha tillgång till information. Du har all personlig information om dig själv lagrad i din smartphone, och därför kan du få problem, om din smartphone och informationen i den hamnar i fel händer. Det finns alltid en liten risk att bli hackad när du rör dig på webben med sin smartphone, men det finns naturligtvis en hel del saker du kan göra för att skydda dig själv på bästa möjliga sätt.

Vi har också varit inne på att iOS uppfattas som ett lite säkrare operativsystem än Android. Det beror på att alla appar som finns i App Store är godkända av Apple. Naturligtvis kan det finnas en liten risk att få ett virus eller hackas genom att ladda ner en applikation från App Store, men risken är nästan obefintlig.

I princip kan vem som helst göra en app tillgänglig på Google Play, vilket också innebär att människor med läskiga sinnen kan publicera applikationer precis som alla andra. Som Android-användare riskerar du alltså i lite större utsträckning mer när du ladda ner en app, eftersom den kan innehålla virus eller ge hackare tillgång till din information.

iphone11_miljobillede_foto_low_res

Foto av Christina Steiness, Blue City

I allmänhet har du på en Android-telefon möjlighet att ge något fler appar behörigheter än vad du har på en iPhone. Om du är medveten om vad du tillåter apparna att göra, kan du naturligtvis känna dig trygg med en Android-telefon i handen. Det kan dock hända att du tillåter en tredjepartsapplikation att komma åt viss känslig information om dig som du inte vill lämna ut egentligen.

Om du är försiktig och tar försiktighetsåtgärderna på allvar så är de två operativsystemen ungefär lika säkra, och du behöver i princip inte vara rädd alls för att bli hackad eller få virus oavsett om du väljer iOS eller Android. Men Apples iOS måste i princip sägas vara lite säkrare än Android baserat på de tillgängliga applikationerna här såväl som hur många behörigheter du kan ge de olika applikationerna. Så med Android måste du vara lite mer medveten om vilken information du säger ja till att dela till dina applikationer.

Som tidigare nämnt är du inte garanterad åtkomst till de senaste uppdateringarna av operativsystemet med en Android-telefon. Det innebär att du kanske missar en uppdatering som är utformad för att optimera din telefons säkerhet eftersom den specifika smartphone-tillverkaren inte gjorde denna uppdatering tillgänglig för dig. Naturligtvis kan det vara problematiskt och leda till försämrad säkerhet.

Behöver min telefon ett antivirus?

I princip bör antivirusprogram inte behövas på din smartphone, men det finns naturligtvis undantag från regeln. Det är praktiskt taget omöjligt för ett virus att hitta vägen till en iPhone. Apple har helt enkelt byggt en mycket effektiv skyddsvägg runt sitt operativsystem, så du ska inte vara rädd för att få virus på din iPhone. Det har hänt att iPhone-användare har fått virus, men det är bara i extremt sällsynta fall.

Med en Android-telefon är du lite mer exponerad. Som vi redan nämnt kan du riskera att ladda ner ett program som innehåller virus från Google Play. Så snart Google upptäcker att en app innehåller virus tar de naturligtvis bort applikationen från Google Play och från din smartphone. Men om du har otur har du redan fått viruset, och dessutom har många av dessa applikationer med virus återuppstått på Google Play - helt enkelt med ett nytt namn bara.

Liksom med Apple blir Android-användare sällan utsatta för virus. Tidigare var problemet lite mer utbrett än det är nu, men idag är virus i allmänhet inte något du behöver oroa dig för. Så länge du bara laddar ner applikationer från Google Play och använder ditt sunda förnuft för vilken information dina appar ska få tillgång till, så bör du kunna känna dig säker.

Men om du laddar ner dina appar från en tredjepartsplattform kan det vara bra att installera ett antivirusprogram på din Android-telefon om du vill vara på den säkra sidan.

iPhone vs. Android - vad ska jag välja?

Du har antagligen redan kommit fram till att vi inte kommer att ge dig ett definitivt svar på om du ska köpa en iPhone eller någon typ av Android-telefon. Det beror helt enkelt på dina preferenser och krav. Båda operativsystemen har sina fördelar och nackdelar, och detsamma gäller för de fysiska telefonerna hos Apple och de många tillverkare som använder Android som operativsystem.

En bestämd fördel med Apple är att gränssnittet alltid är detsamma på alla olika enheter. Dessutom är iOS extremt intuitiv och enkelt att använda - även för dig som är lite äldre till exempel. Android kan se annorlunda ut på olika telefoner. Det beror på att smartphone-tillverkarna kan anpassa operativsystemet så som de vill. Vilket faktiskt också skulle kunna ses som en fördel, men också kan skapa förvirring och göra att operativsystemet framstår som otydligt och rörigt.

I slutändan handlar valet mellan Android och iOS om vad du föredrar personligen både när det gäller operativsystem och vad gäller utseende, specifikationer och funktioner på din smartphone. Apple är ganska stabilt om man tittar övergripande på det hela som när det gäller kameror, batteritid, hastighet och liknande, men vissa Android-telefoner klarar sig mycket bättre inom specifika områden, medan de också ibland är sämre på andra områden.

Slutligen får du en kort sammanfattning av de viktigaste fördelarna och nackdelarna med respektive iPhone och Android-telefoner för att göra det lättare för dig att välja rätt smartphone.


Fördelarna med Android:

Många anpassningsbara alternativ.
Generellt mycket valuta för pengarna.
Välutvecklade Google-appar är standardapplikationer.

Nackdelar med Android:

De många anpassningsbara alternativen kan göra användargränssnittet rörigt.
Layouten och de förinstallerade apparna kan variera från smartphone till smartphone.
Du garanteras inte de senaste uppdateringarna av operativsystemet.

Fördelarna med iPhone:

Användargränssnittet är det samma i Apple-enheter.
Du får en avancerad telefon med läckra specifikationer.
Nya uppdateringar blir tillgängliga samtidigt på alla nyare Apple-enheter.

Nackdelar med iPhone:

Generellt sett är deras telefoner i den dyrare kategorin.
Du har begränsade anpassningsbara alternativ.
Det finns vissa applikationer som du inte har tillgång till.

Efter att ha läst denna jämförelse, har du förhoppningsvis blivit lite bättre rustad för att välja rätt smartphone. Var och en av de många olika tillverkarna erbjuder läckra telefoner som kan hjälpa dig med de olika uppgifter du har i vardagen. Du måste helt enkelt bara välja om design, kamera, hastighet, användarvänlighet, batteritid eller något sjätte är det allra viktigaste för dig.

Hitta din nya iPhone- eller Android-telefon här på Blue City

Här på Blue City är vi specialiserade på begagnad elektronik. Det vill säga du kan få tag på massor av billiga smartphones här på webbplatsen. Gemensamt för dem alla är att de tidigare har använts, men att de är redo att göra nytta och gynna en ny användare.

När du köper begagnad elektronik kan du få den till ett konkurrenskraftigt pris. Samtidigt finns det en tydlig miljöfördel genom att du återanvänder elektroniska apparater snarare än att köpa nya. Så det är ren win-win att shoppa här hos oss, och du hittar ett brett urval av bra smartphones.

Du hittar naturligtvis smartphones från alla kända tillverkare i vårt sortiment. Så det är bara att ta en titt på urvalet och hitta den iPhone- eller Android-telefonen som matchar dina behov, krav och preferenser till punkt och pricka.