Laddar

Guide: Så här ska du göra för att välja rätt smartklocka

Smartwatch, och på svenska smartklocka, är något som blir allt populärare. Idag kan man hitta dem i ett stort antal olika utformningar och med en mängd olika funktioner. En del modeller har i dagsläget nästan samma funktioner som en mobiltelefon och påminner mer om en minidator än om en faktisk klocka. Andra modeller fokuserar istället på att enkelt och lätt hålla dig uppdaterad om de mest väsentliga sakerna som meddelanden, mejl och samtal.

 

Praktiskt taget alla smartklockor kan användas under träning, vilket kan göra att det blir lättare för dig att uppnå dina mål, men modellerna skiljer sig åt i hur detaljerade träningsdata de erbjuder. Förutom att mäta aktiviteter kan många av dem spela musik, fungera som navigering och till och med användas för att spela spel.

 

Kort sagt: Möjligheterna är oändliga med en smartklocka och de kan göra mycket mer än att bara visa vad klockan är. Det kan därför vara svårt att välja rätt modell.

 

För att göra det lättare för dig att hitta en perfekt smartklocka som matchar dina specifika behov, krav och preferenser, har vi satt ihop en detaljerad guide till dig. Vi tittar närmare på allt du behöver tänka på när du väljer smartwatch, så du kan känna dig säker på att du får en funktionell klocka som passar till just dig. En smartklocka kan vara en lite större investering, så det gäller att hitta en riktigt bra redan vid första försöket.

 

Vilka krav och behov har du på din smartklockas funktioner?

Det finns en enorm skillnad mellan vad du kan göra med din smartklocka och vilka olika funktioner de olika smartklockorna erbjuder. Några av de bästa smartklockorna på marknaden kommer med största sannolikhet blow your mind med alla deras smarta funktioner, medan andra modeller bara har de mest grundläggande funktionerna. Vad du bör välja beror helt på vad du förväntar dig att du ska kunna använda din klocka till.

 

Du kan bland annat hitta smartklockor som:

 • Mäter din puls.
 • Kan användas för att besvara samtal.
 • Meddelar dig när det är dags röra på dig under din arbetsdag.
 • Motiverar dig till att motionera.
 • Hjälper dig att hålla reda på mat- och vattenintag.
 • Logga din sömn.
 • Kan spela musik direkt i dina hörlurar.
 • Kan navigera dig i bilen, på cykelen eller när du är på promenad.

I självaverket kan du dela smartklockornas funktioner i tre övergripande kategorier: Hälsa, underhållning och kommunikation. Dessa ska vi titta på nu direkt.

Varför investera i en smartklocka överhuvudtaget?

En smartklocka fungerar i princip som en "förlängning" av din mobiltelefon. Klockorna är designade som armbandsur. Du kan via din klocka se diverse meddelanden som normalt visas på din mobiltelefon. De flesta smartklockor aviserar dig åtminstone när du får ett mejl, ett meddelande eller ett samtal.

På din urtavla/skärm kan du se vem som ringer eller skriver till dig och du kan se hela eller delar av ett meddelande. På så sätt kan du enkelt bestämma om du vill hämta telefonen eller om det är något som kan vänta tills senare. Det innebär färre störningar under dagen.

 

Låt oss se på ett scenario som du förmodligen känner igen: Du känner att din telefon vibrerar i fickan och du tar upp den på en gång. Det visar sig att du inte behöver svara på meddelandet direkt, men nu när du ändå har telefonen i handen kan du lika gärna kolla Facebook, Instagram och din mejl. Oj, där försvann tio minuter i ett nafs.

 

Smartklockan aviserar dig om alla meddelanden som du tar emot på din telefon, vilket gör att du bara behöver ta fram din mobiltelefon när du får ett meddelande som du faktiskt behöver hantera precis just där och då. När det inte behövs kan du låta din mobil ligga nere i fickan och du slipper då alla dessa små avbrott under dagen, vilket i slutändan kan spara dig mycket tid.

 

Detta är bara en av riktigt många praktiska fördelar som en smartklocka bjuder på. Klockan kan nämligen också hjälpa dig med andra saker. Exempelvis sådant som att hålla dig frisk och hälsosam genom att till exempel ge dig påminnelser om träning - eller varna dig om din hjärtrytm är onormal. Faktum är att det finns flera exempel på smartklockor som har uppmärksammat användare på kommande hjärtstopp och blodproppar och har på så vis faktiskt räddat liv.

 

Oavsett om du förväntar dig att din smartklocka ska rädda livet på dig eller inte, kommer du säkerligen att kunna få glädje av den. Den kan göra det lättare för dig att hantera dagens små sysslor, vilket sparar dig tid eftersom du slipper en massa avbrott då du inte måste titta på din mobiltelefon hela tiden.

 

På bara några år har smartklockan blivit otroligt populär, och i nuläget finns det inget som tyder på att denna trend skulle avstanna inom en snart framtid. Det dröjer förmodligen däremot inte länge innan smartklockor kommer att vara lika vanliga elektronikprylar som vanliga mobiltelefoner.

 

Så frågan är inte om du ska ha en smartklocka, utan snarare vilken klocka du ska försöka få fatt i. Vi kommer ge dig några tips som gör att ditt val blir enklare.

 

Titta på olika stilar - du kommer att använda klockan ofta.

När du har vant dig vid att använda din smartklocka kommer du inte vilja ta av dig den igen. Du kommer sannolikt att använda den varje dag, därför är det givetvis viktigt att du hittar en klocka som matchar din personliga stil.

 

Det finns en mängd olika tillverkare som alla har kommit med sina bud på hur en smartklocka ska se ut och vara. Oavsett vad dina personliga preferenser är kan du med största sannolikhet hitta en modell som passar din smak. Både stora elektronikjättar och modemärken har utvecklat smartklockor i olika stilar så det finns gott om valmöjligheter.

 

Många klockor ger dessutom möjlighet att byta ut själva klockremmen, vilket kan vara en stor fördel. Det betyder nämligen att du kan växla mellan till exempel en klockrem i gummi när du tränar och en läderrem när du är på jobbet. Genom att välja en smartklocka med utbytbar klockrem får du en mångsidig klocka som du kan får glädje av i många olika sammanhang och som dessutom alltid matchar resten av din outfit.

 

När du väljer ut vilken smartklocka du vill ha kan du bland annat ha i åtanke om du vill ha en modell som ser ut som ett klassiskt armbandsur eller om du föredrar en med mer futuristisk design, där "urtavlan" egentligen bara är en liten skärm. Det är kanske också bra att nämna att vissa smartklockor har knappar, medan andra styrs vid beröring på den inbyggda skärmen. Vilken typ du ska välja beror följaktligen på personliga preferenser; Vissa föredrar fysiska knappar och ett mer klassiskt utseende, medan andra blir mer fängslade av ett modernare uttryck, där allt styrs med touch.

 

Vilken mobiltelefon har du?

Hela poängen med en smartklocka är att den ska anslutas till din mobiltelefon. Därför är det viktigt att din klocka och din mobiltelefon kan kopplas ihop och arbeta tillsammans.

 

Många tillverkare av smartklockor på marknaden har gjort så att deras klockor kan användas tillsammans med mobiltelefoner från flertalet olika tillverkare. Detta gäller dock inte för Apple. För att kunna använda Apple Watch behöver du en iPhone. Du kan helt enkelt inte ansluta en Apple Watch till en mobiltelefon från en annan tillverkare.

 

Om du köper en smartklocka som använder Android som operativsystem kan du i princip ansluta den till vilken mobiltelefon som helst. Vissa funktioner fungerar dock oftast bäst om du kopplar ihop klockan med en mobiltelefon som också använder Android som operativsystem.

 

Innan du köper en smartklocka är det en bra idé att undersöka vilka klockor din mobiltelefon är kompatibel med och om det finns några smarta funktioner som du eventuellt inte kommer att kunna använda dig av om du har en mobiltelefon med ett annat operativsystemet. Din smartklocka blir bara så smart som din mobiltelefon tillåter den att vara så för att få ut så mycket som möjligt av din smartklocka måste dina två enheter passa ihop.

 

Vad ligger din budget på?

Många olika tillverkare har kommit med sina bud på hur framtidens klocka ser ut - smartklockan. Det gör att du kan hitta smartklockor i många olika prisklasser. När du ska försöka hitta den perfekta smartklockan till dig själv är det en bra idé att först och främst bestämma hur mycket du är villig att spendera på din smartklocka. På så sätt kan du begränsa ditt letande enormt.

 

Det är givetvis så att ju dyrare smartklocka du köper, desto smartare funktioner får du. Om du kan nöja dig med de mest grundläggande funktionerna, behöver din nya smartklocka inte kosta dig särskilt mycket, men om du vill ha alla de smartaste och modernaste funktionerna som finns i smartklockorna på marknaden - då får du helt enkelt räkna med att behöva spendera lite pengar.

 

Pris och funktion hänger ihop och det gör även pris och kvalitet. Om du köper en av de billigaste smartklockorna på marknaden så blir kvaliteten därefter. Om du bara planerar att använda klockan när du till exempel arbetar i trädgården, och inte har din telefon nära till hands, eller när du är ute i skogen kan ett sådant alternativ vara lösningen. Om du å andra sidan planerar att bära din smartklocka dag in och dag ut, och använda den till alla möjliga dagliga uppgifter så är det ofta en bra idé att titta på de lite dyrare kvalitetsmodellerna, vilka självfallet håller bättre vid mer frekvent användning.

 

Självklart hänger priset på din smartklocka också ihop med designen och varumärket. Du kan inte bortse från att till exempel Apple är ett modemärke, vilket betyder att när du köper en smartklocka från Apple betalar du inte bara för funktioner och kvalitet, utan också för själva varumärket. Detsamma gäller om du köper en klocka från till exempel Michael Kors, som också har tagit fram sitt bud på framtidens klocka.

 

När du köper smartklocka kommer du upptäcka att det finns många olika prisnivåer att välja mellan. Det blir förmodligen inte svårt att hitta en klocka som ligger i ditt prisläge - särskilt om du väljer att köpa en begagnad smartklocka här hos oss.

 

Det kan vara bra att ha i åtanke att du sannolikt kommer att använda din klocka väldigt ofta, när du tittar på klockornas priser. Det kan vara värt pengarna att spendera lite extra så att du får en klocka som både är komfortabel att använda och som dessutom uppfyller dina förväntningar rent designmässigt. Om du köper en billigare version finns risken att du snabbt kommer att behöva köpa en ny - välj därför en modell som du kommer att trivas med under lång tid framöver. Det är bättre för din ekonomi på lång sikt och inte minst för miljön.

 

Med en smartklocka hålller du dig alltid uppdaterad

Som ett minimum bör du hitta en klocka som kan informera dig om inkommande samtal, meddelanden och e-post. På det viset kan du vara säker på att du aldrig behöver vara orolig för att  missa ett viktigt samtal eller mejl. Den funktionen är särskilt relevant om du till exempel har ett jobb där du ofta är i dialog med till exempel kunder och affärspartners.

 

Förutom att aviseringarna gör att du aldrig missar någonting, förhindrar de också - som vi nämnde tidigare - att du undviker många av de små avbrotten under dagen. Om du inte har ställt in olika ljud och vibrationsmönster till de många olika aviseringarna, som du får på din telefon, tar du förmodligen ofta upp din mobiltelefon ur fickan, även om meddelandet kanske inte riktigt kräver din uppmärksamhet just där och då.

 

Om det händer något på din mobiltelefon, som du faktiskt behöver ta itu med direkt, är det viktigt att du har en smartklocka som ger dig möjlighet att svara på meddelanden och mejl - och ja, till och med samtal. På så vid du kan hantera kommunikationen direkt från handleden.

 

Du kan givetvis själv bestämma vilka aviseringar du vill ha på din smartklocka. Du kanske vill ha aviseringar från vissa sociala medier, medan aviseringar från andra plattformar inte spelar någon roll. Dessutom kanske du vill ta emot aviseringar vid vissa tider på dygnet, medan du föredrar att vara utan dem på andra. Det kan till exempel vara att få aviseringar om nya mejl på e-postkontot på ditt arbete under kontorstid, medan du kanske vill undvika dem när du har gått hem för dagen.

 

Alternativen för personlig anpassning varierar mycket från klocka till klocka, men om du köper en mer avancerad modell får du större möjlighet att själv kunna bestämma hur mycket aviseringar du vill ta emot på din smartklocka. Kort sagt kan du själv bestämma hur mycket den ska informera dig under dagen - och med vad.

 

När du väljer smartklocka bör du titta närmare på hur de olika klockorna låter dig kommunicera. Det är stor skillnad på vilka och hur många olika plattformar de olika modellerna på marknaden är kompatibla med. Om det är viktigt för dig att bli uppdaterad om allt som händer på din mobiltelefon, bör du utan tvivel välja en smartklocka som stödjer alla dina applikationer. Om du å andra sidan bara vill bli aviserad om de allra viktigaste händelserna på din mobiltelefon, kan du förmodligen nöja dig med en smartklocka som aviserar dig om meddelanden och inkommande samtal.

 

Det kan vara en bra idé att titta på vilka alternativ som finns för individuell anpassning av aviseringar så du kan vara säker på att du bara får meddelande om de saker som är viktiga för dig. På det viser kan du försäkra dig om att din smartklocka blir en välkommen hjälp i vardagen snarare än en störande faktor.

 

Få underhållning, vägbeskrivning och dyk ner i musiken med din smartklocka

Gillar du att koppla av med ett mobilspel ibland? Varför inte investera i en smartklocka som ser till att du har underhållningen nära till hands? Du kan hitta flera olika klockor som låter dig spela olika mobilspel direkt på urtavlan. På så sätt kan du enkelt ta en efterlängtad paus från dagens sysslor - exakt när du behöver det.

 

När vi ändå är inne på just underhållning, kanske det också ska nämnas att många smartklockor kan spela upp musik, ljudböcker och podcast direkt i dina hörlurar. Om du har trådlösa hörlurar kan de kopplas ihop med din klocka och du kan enkelt spela din favoritlåt eller favoritpodcast direkt i hörlurarna - utan att använda din mobiltelefon. Det är till exempel smart i de situationer då du inte vill ha din mobiltelefon med dig, men fortfarande vill ha underhållning - till exempel på en promenad eller joggingrunda.

 

Det är skillnad på hur många av de olika funktionerna i din smartklocka du kan använda dig av när din klocka inte är i närheten av din mobiltelefon, men allt som oftast har du åtminstone möjlighet att spela upp musik, ljudböcker och podcast som du har laddat ner på din enhet.

 

Om vi ​​stannar vid scenariot där du tar en promenad eller är ute och springer en runda utan din mobiltelefon, men med din smartklocka så kan du i alla fall få vägbeskrivning direkt på urtavlan. Du kan givetvis också bli navigerad om du sitter på en cykel eller i bilen. Flera smartklockor kan navigera dig med vibrationer, vilket innebär att du inte ens behöver titta på urtavlan för att hitta dit du ska.

 

Oavsett om du har gått vilse i skogen eller är ute på en längre bilresa kan du få nytta av navigering i smartklockan och därmed hamna på rätt plats.

 

När du väljer smartklocka kan det vara bra att ha i åtanke vilka funktioner i klockan som du kan använda även när du inte är i närheten av din mobiltelefon - om du ibland vill kunna lämna telefonen hemma. Det är dessutom bra att tänka på vilka olika funktioner i klockan som är viktiga för dig. Rent generellt finns det oftast ett samband mellan priset och mängden av funktioner i en smartklocka och ju fler smarta funktioner du vill ha, desto dyrare blir klockan. Därför är det en bra idé att noggrant överväga, vilka funktioner som faktiskt är viktiga för dig. Det är onödigt att betala dyrt för en massa funktioner, som du ändå aldrig kommer att använda, men samtidigt är det såklart också viktigt att klockan har alla de funktioner som du faktiskt behöver och kan dra nytta av.

 

Låt din smartklocka hjälpa dig att prioritera hälsan

En av de saker som ofta lyfts fram kring smartklockorna är att de gör det enkelt för dig att hålla dig hälsosam och frisk. Många användare uppskattar att klockorna kan hålla reda på aktiviteten under dagen genom att till exempel fungera som en stegräknare. För många som har stillasittande arbete är det också bra att klockan kan påminna om att ställa sig upp under dagen eller att motivera användaren till att gå en promenad, springa eller cykla en runda när aktivitetsnivån under dagen har varit för låg. Du kan hitta smartklockor som kan hjälpa dig att hålla reda på många olika aspekter inom träning - det kommer vi att gå lite djupare in på längre fram i inlägget här nedan.

 

Förutom att din klocka håller reda på din träning, finns det också många som är glada över möjligheten att registrera mat- och vattenintaget. Många av oss har svårt att få i oss tillräckligt med vatten under dagen. Din smartklocka kan då bli ett välkomnande verktyg, som gör det enkelt att hålla reda på ditt vattenintag - och hålla det på en jämn nivå. Förutom att hålla reda på hur mycket vatten du faktiskt dricker kan många klockor också ge påminnelser om just att du ska komma ihåg att dricka vatten. På det sättet ser du till att vätskebalansen är som den ska vara under dagen.

 

En avancerad smartklocka kan i princip hålla reda på allt som har med din allmänna hälsa att göra. Exempelvis kan du även hitta modeller som varnar dig om det finns för mycket buller runt omkring dig på det viset kan du skydda dina öron. Många klockor kan även registrera ditt sömnmönster för att hjälpa dig att vakna utvilad varje dag, och flera modeller kan till och med hjälpa dig att hålla din stressnivå nere. Om du vill ta dig en paus under dagen kan vissa smartur till och med hjälpa dig att finna ett inre lugn genom en andningsapp.

 

I några av de bästa smartklockorna på marknaden har du möjlighet att hålla ett öga på din hjärtfrekvens och hjärtrytm och få aviseringar om det skulle uppstå onormala avvikelser på den fronten. Som vi tidigare kort nämnde har dessa aviseringar i många fall fått användare att upptäcka blodproppar eller hjärtstopp tidigt och de har därmed haft möjlighet till att själva larma innan situationen har blivit kritisk.

 

Det kan vara en särskilt bra idé att välja en klocka som håller ett öga på ditt hjärta om du vet att du, av någon anledning, är särskilt utsatt för blodproppar och liknande. Det kan till exempel vara om du har haft en blodpropp tidigare eller lider av någon form av hjärt-kärlsjukdom. Det finns självfallet ingen garanti för att en smartklocka kommer att upptäcka varken blodproppar eller hjärtstopp, men med de mer avancerade modellerna finns det en viss sannolikhet för att de gör det och bara en sån sak kan ge en lugnande effekt för många användare.

 

En smartklocka kan som bekant hålla reda på olika saker som exempelvis puls och hjärtrytm, välj en modell som kan hålla reda på det som är viktigt för dig. Du vet bäst själv vad som är viktigt för dig och därför är det bara du själv som kan bestämma vilka funktioner din klocka ska ha. För vissa räcker det att kunna räkna steg, medan andra vill ha tillgång till mycket mer detaljerad information om träning, aktivitetsnivå, hjärtfrekvens, vätskebalans och mycket, mycket mer. Oavsett vilka behov och krav du ställer kan du utan tvekan hitta en smartklocka som passar dig.

 

Vilka behov och krav har du på att mäta aktiviteter?

Att mäta aktiviteter kan betyda många saker eftersom det finns många olika smartklockor som kan registrera en mindre eller större del av din aktivitet. Men observera att det inte nödvändigtvis är en smartklocka bara för att du hittar en klocka som kan registrera din aktivitet. Det beror på att du kan hitta flera olika aktivitetsarmband vars enda syfte är att mäta din aktivitet och de ingår därför inte i kategorin "smartklockor".

 

Klockor som kan mäta olika typer av aktiviteter är:

 • Smartklocka/smartwatch
 • Sportklocka
 • Aktivitetsarmband

Det finns en hårfin gräns mellan de olika klockorna, därför det kan vara svårt att hålla reda på vad som är vad. Här beskriver vi vad som definierar de olika klockorna som alla kan mäta aktivitet, men som skiljer sig åt på andra områden. Dessutom kommer vi att titta på vilken av de tre lösningarna som är bäst för dig.

 

Aktivitetsarmband

Som namnet också indikerar är aktivitetsarmband skapade för att mäta din aktivitet under dagen - och på natten. Ett aktivitetsarmband är vanligtvis utformat som en enkel klocka som du kan bära dygnet runt, men finns i många olika utformningar. Ett aktivitetsarmband fungerar bland annat som en stegräknare och kan dessutom räkna hur många kalorier du förbränner när du utför olika aktiviteter. Dessutom övervakar en del av dessa dina sömnmönster, och det är just därför du ska sova med det på.

 

Ett aktivitetsarmband är till för dig som enbart är intresserad av att mäta dina olika aktiviteter och som inte behöver avancerad data, utan nöjer dig med enklare mätningar. Du får inte aviseringar från din mobiltelefon på ett aktivitetsarmband, så det är inte alls i samma kategori som en dedikerad smartklocka, de två lösningarna kan därför inte heller jämföras. Det finns ofta många funktioner i en smartklocka och i ett aktivitetsarmband som överlappar varandra, men de två lösningarna skiljer sig ändå mycket åt.

 

Eftersom ett aktivitetsarmband inte alls har lika många funktioner som en smartklocka är de ofta ett betydligt billigare alternativ. Om du enbart är intresserad av att kunna hålla reda på din aktivitetsnivå under dagen, men inte har något intresse av att till exempel kunna få aviseringar på handleden är ett aktivitetsarmband ett bra val för dig.

 

Sportklockor

Om du letar efter en klocka som kan hjälpa dig att förbättra din fysiska prestation är en sportklocka förmodligen en bra lösning för dig. Den ger dig vanligtvis en mer nyanserad och detaljerad inblick i din träning, än vad ett aktivitetsarmband gör, och om du gillar att dyka djupare ner i data från till exempel din joggingrunda får du möjlighet till det med den här typen av klocka.

 

Med en sportklocka får du möjlighet att mäta alla möjliga typer av sporter, eftersom det finns speciella program, allt från simning till längdskidåkning och terrängcykling kan mätas. Du får alltså mer exakta och detaljerade data, än vad som vanligtvis är fallet med ett aktivitetsarmband. En sportklocka kan dessutom mäta din puls och fungera som GPS, vilket inte är fallet med ett aktivitetsarmband.

 

Sportklockor är vanligtvis mycket robusta såväl som vattentäta och dammtäta, vilket innebär att de tål både det ena och det andra under all världens olika äventyr. På grund av deras väldigt sportiga utseende är det kanske inte nödvändigtvis i denna kategorin du hittar en trendig klocka som också skulle kunna passar till exempel på kontoret. Du kommer förmodligen bära din sportklocka när du ska träna, varefter du tar av den igen, designaspekten är därför inte lika viktig som med en smartklocka.

 

Precis som med aktivitetsarmband får du inte aviseringar på din sportklocka.

Smartklockor

För att få aviseringar från din mobiltelefon på din klocka behöver du en smartklocka. En sådan har som regel samma eller många liknande funktioner som en sportklocka eller ett aktivitetsarmband och dessutom har den ytterligare ett antal andra smarta funktioner.

 

Även en mycket enkel smartklocka kan oftast jämföras med ett aktivitetsarmband när det kommer till att mäta aktiviteter under träningen och logga din sömn, och om du kan dra nytta av att kunna ansluta din mobiltelefon till din klocka är det högst troligt att en smartklocka är ett bättre val för dig, än vad ett aktivitetsarmband är.

 

De mycket avancerade sportklockorna är överlägsna de flesta smartklockor när det handlar om att mäta aktivitet. Om du vill ha tillgång till djupgående data om din träning är det förmodligen en vettigare investering för dig att välja en snygg sportklocka utformad med det enda syfte att mäta din träning. Om du också vill ha en vanlig smartklocka, som du kan använda hela dagen, kan du normalt överföra datan från din sportklocka till din mobiltelefon via en app och därmed samla både data från din sportklocka och smartklocka tillsammans i mobiltelefonen.

 

Smartklockan är framtidens klocka och den kan hjälpa dig att hålla reda på många olika aspekter av ditt liv. Det är en utmärkt lösning för dig som vill hålla dig uppdaterad, ha koll på din hälsa och bli underhållen samtidigt som du får en snygg och användbar klocka. Men om det är viktigt för dig att ha uppsikt över data från träningen är en sportklocka ett bättre val.

 

Jämförelse av ett antal av de bästa smartklockorna på marknaden

Som du antagligen har märkt så det finns en hel uppsjö av olika smartklockor där ute. Vad som är bäst för dig att investera i beror helt på vilka krav och behov du har - och på din budget.

 

Det finns smartklockor för många tusentals kronor, men du också kan hitta modeller i en betydligt lägre prisklass. Priset beror på vad och hur många olika funktioner du vill ha tillgång till och givetvis även på design, material och märke.

Nedan ser du en jämförelse av några av de bästa smartklockorna du hittar på marknaden i skrivande stund.

 

 

Samsung Galaxy Watch

 • Operativsystem: Tizen OS
 • Kompatibilitet: Android och iOS
 • Display: 1,2 tum super AMOLED
 • Laddning: Trådlös
 • Anslutning: Wifi, Bluetooth
 • Lagring: 4 GB

Apple Watch 5

 • Operativsystem: WatchOS 6
 • Kompatibilitet: iOS 13+
 • Display: 40 eller 44 mm OLED
 • Laddning: Trådlös
 • Anslutningsalternativ: Wifi, Bluetooth, NFC, LTE
 • Minne: 32 GB

 

Samsung Galaxy Watch Active 2

 • Operativsystem: Tizen OS
 • Kompatibilitet: Android, iOS
 • Display: 1,19 eller 1,35 tum super AMOLED
 • Laddning: Trådlös
 • Anslutning: Wifi, Bluetooth
 • Minne: 4 GB

Fitbit Versa 2

 • Operativsystem: Fitbit OS
 • Kompatibilitet: Android 7+, iOS 11+
 • Display: 1,4 tum AMOLED
 • Laddning: Magnetisk
 • Anslutning: Wifi, Bluetooth 4.1, NFC
 • Minne: 2,5 GB

Fossil sport

 • Operativsystem: Använd operativsystem
 • Kompatibilitet: Android, iOS
 • Display: 1,2 tum AMOLED
 • Laddning: Snabbladdning
 • Anslutning: Wifi, Bluetooth, GPS
 • Minne: 4 GB

Som du ser kan till och med klockornas mest grundläggande tekniska specifikationer skilja sig åt och dessutom finns det många funktioner och anpassningsalternativ du bör ha i åtanke. Så det är inte så konstigt att det kan vara svårt att hitta den perfekta smartklockan, men förhoppningsvis är du nu lite bättre rustad för att hitta rätt klocka till dig - alltså efter att du ha läst den här guiden.

Detta bör du ha i åtanke när du ska välja smartklocka

Det finns verkligen många olika saker att tänka på när du ska välja vilken smartklocka du ska investera i. Här beskriver vi några av de viktigaste aspekterna för dig.

När du väljer smartklocka, kan det vara bra att titta på stilen. Det är mycket troligt att du kommer bära din smartklocka varje dag, därför det är viktigt att hitta en snygg klocka som du kommer trivas med att bära dagligen. När det gäller design är det klokt att bland annat titta på skärmstorleken, designen samt klockremmen och möjligheten för att byta ut den.

Många olika märken har producerat smartklockor. Fitbit är ett varumärke som har varit en förebild när det gäller att mäta träningsaktiviteter, medan Apple sägs vara ett av de ledande varumärkena i kategorien ”allround smartklockor”. Du hittar också smartklockor från Samsung såväl som klockor från otaliga andra mindre och större märken. När du väljer ut en klocka kan du börja med att titta på modellerna från ditt favoritvarumärke om du har ett. Det är ett bra tips eftersom användargränssnittet på de olika enheterna vanligtvis har många likheter.

Om du är van vid att använda Microsoft Windows som operativsystem på både din mobiltelefon och på din dator är det förmodligen en bra idé att köpa en Microsoft smartklocka. Om du å andra sidan är en gedigen Apple-användare är en Apple Watch uppenbart det självklara valet. I detta avseende bör det återigen nämnas att Apple Watch endast kan kopplas ihop med iPhone, medan många andra smartklockor kan anslutas till mobiltelefoner från flera olika tillverkare.

Du bör helt klart titta på en klocka som är kompatibel med din mobiltelefon. Titta dessutom på en modell som har de funktioner som du faktiskt behöver. En smartklocka kan göra mycket mer än bara visa dig vad klockan är. Det är i själva verket en minidator som bekvämt sitter på handleden. Den kan ge dig tillgång till alla typer av appar, som du är van vid på din mobiltelefon, vilket kan göra många små saker i vardagen betydligt enklare för dig. Dessutom hjälper klockan dig att ha koll på din hälsa så att du kan hålla dig frisk och hälsosam.

När du väljer smartklocka bör du titta på en klocka som uppfyller dina behov och önskemål. För vissa är det kanske viktigt att kunna hålla sig uppdaterade om vad som händer på olika social plattformar, meden det för andra är viktigare att kunna mäta olika former av träningsaktiviteter. Du kan hitta en smartklocka för alla behov - var bara uppmärksam på vilka funktioner de olika modellerna erbjuder och vilka system de stödjer.

Du kan hitta smartklockor i många olika prisklasser, men av allt att döma blir det förmodligen en något större investering. Därför är det klokt att överväga köpet lite noggrannare än annars. Det finns ingen grund till att betala dyrt för en klocka som har en massa funktioner som ändå inte är relevanta för din del. Å andra sidan är det inte kul att behöva investera i en ny smartklocka, om du skulle skaffa en som inte kan leva upp till dina behov eller till de krav som du ställer.

Om du vill ha en riktigt häftig smartklocka, som nästan är som en minidator och dessutom till ett bra pris kan du med fördel köpa din smartklocka här på Blue City. Här hittar du begagnade smartklockor till nya användare, som är redo att användas för både nytta och nöje. När du köper begagnat får du en funktionell klocka till ett konkurrenskraftigt pris och samtidigt gör något bra för miljön eftersom du väljer att återanvända istället för att köpa nytt.

Här på webbplatsen hittar du smartklockor från många olika tillverkare. Oavsett vad dina personliga krav, behov och preferenser är hittar du med största sannolikhet en bra lösning, som passar just dig.