Laddar

Guide: Så ska du göra för att välja rätt iPad


Skriven av Blue City
Publicerad 25 maj

De snygga surfplattorna från Apple finns i fyra olika generella modelltyper; iPad, iPad Mini, iPad Air och iPad Pro. Varje modelltyp finns i olika generationer och i olika storlekar. Om du bara tittar på modeller från Apple blir själva sökningen efter surfplattan snävare, vilket gör att letandet blir enklare, men det finns ändå en hel del olika alternativ att välja mellan.

I den här guiden kommer vi att fokusera på de olika iPad-modellerna som finns år 2020. Vi tar en närmare titt på de saker du behöver tänka på när du ska välja ut en surfplatta, och dessutom kommer vi att jämföra några av de många olika iPad-modellerna som finns på marknaden. På så sätt kommer det förhoppningsvis att bli lite lättare för dig att hitta precis rätt surfplatta från Apple.

Trevlig läsning - och lycka till med letandet!

Populära produkter

Vilka iPad-modeller finns på marknaden idag?

Den första iPaden kom på marknaden redan 2010. Den kallades kort "iPad". Sedan dess har det hänt en hel del kan man säga, i skrivande stund har Apple lanserat mer än 20 olika iPad-modeller. Av dessa är naturligtvis inte alla kvar i produktion. Likaså är det inte alla olika iPad-modeller som stödjer den senaste versionen av iPadOS.

4686619511_b5647a8f34_z

Det faktum att en iPad inte stödjer den senaste versionen av operativsystemet kan bland annat innebära att det finns en risk för att du inte kan dra nytta av eller använda dig av alla funktioner till fullo. Detta betyder dock inte tvunget att du inte kan använda en sådan iPad överhuvudtaget - om du främst använder din iPad för att surfa, är det inte alltid nödvändigt att ha den senaste versionen av operativsystemet. I så fall skulle du kanske kunna dra nytta av en äldre modell även om den inte kan köra den senaste versionen som just nu är iOS 13 för iPad.

 

Nedan är en lista över alla iPad-modeller som har funnits till genom tiderna. I tabellen kan du läsa om varje enskild modell och om de stödjer den senaste programuppdateringen och om de fortfarande är i produktion. Tabellen gjordes i maj 2020.

 

 

iPad-modell

Lanseringsdatum

Stöds (ja/nej)

I produktion (ja/nej)

iPad

den 3 april 2010

Nej

Nej

iPad 2

den 11 mars 2011

Nej

Nej

iPad (3:e generationen)

den 16 mars 2012

Nej

Nej

iPad Mini

den 2 november 2012

Nej

Nej

iPad (4:e generationen)

den 12 november 2012

Nej

Nej

iPad Air

den 1 november 2013

Nej

Nej

iPad Mini 2

den 12 november 2013

Nej

Nej

iPad Mini 3

den 22 oktober 2014

Nej

Nej

iPad Air 2

den 22 oktober 2014

Ja

Nej

iPad Mini 4

den 9 september 2015

Ja

Nej

iPad Pro (1:a generationen, 12,9 tum)

den 11 november 2015

Ja

Nej

iPad Pro (1:a generationen, 9,7-tum

den 31 mars 2016

Ja

Nej

iPad (5:e generationen)

den 24 mars 2017

Ja

Nej

iPad Pro (2:a generationen, 10.5/12.9-tum)

den 13 juni 2017

Ja

Nej

iPad (6:e generationen)

den 27 mars 2018

Ja

Nej

iPad Pro (3:e generationen, 11/12.9-tum)

den 30 oktober 2018

Ja

Nej

iPad Air (3:e generationen)

den 18 mars 2019

Ja

Ja

iPad Mini (5:e generationen)

den 18 mars 2019

Ja

Ja

iPad (7:e generationen)

den 25 september 2019

Ja

Ja

iPad Pro (4:e generationen, 11/12.9-tum)

Den 25 mars 2020

Ja

Ja

 

Som man kan se i tabellen är det bara en liten del av alla iPad-modellerna som fortfarande produceras, men en hel del av de äldre modellerna stöds fortfarande av iPadOS. Så du behöver inte se det som ett måste att investera i en av de nyaste modellerna för att kunna dra nytta av de senaste uppdateringarna i operativsystemet.

När ska jag välja en iPad Mini?

ipad-mini-2019-64-gb-wifi-silver

Som namnet onekligen antyder är iPad Mini utformad som en mindre modell och på grund av sin fördelaktiga storlek, är den extra lätt att ta med sig när man är på språng. Alla iPad Mini-modeller har en 9,7-tums skärm, vilket gör att de är enkla att bära med sig exempelvis i väskan - vart du än ska någonstans. Dessutom väger iPad Mini mindre än 350 gram, vilket ytterligare bidrar till att göra denna modell extra praktisk.

Den mindre skärmen gör att batteriet på en iPad Mini håller lika länge som de gör på de större iPad-modellerna, så med en full laddning kan du förvänta dig en hel dags batteritid.

Trots iPad Minis blygsamma storlek kommer du snabbt att inse att det är en surfplatta med mycket kraft och styrka i. Den är fullspäckad med fantastiskt innehåll, vilket gör att även de äldre enheterna fortfarande idag är otroligt effektiva, även om de fysiskt inte ser ut att ha något särskilt att komma med.

 

Du bör välja en iPad Mini om du vill ha en surfplatta som är extra lätt att ta med dig när du är på språng. iPad Mini kan till exempel användas för att göra anteckningar, redigera foton och läsa e-böcker. Den senaste generationen (5:e generationens iPad Mini, 2019) är kompatibel med Apple Pencil, vilket gör att det blir ännu enklare att göra anteckningar och rita skisser direkt i din iPad. Om du vill ha alla coola funktioner, som Apple erbjuder i en iPad, i ett tjusigt, litet omslag då är iPad Mini rätt val för dig. Detsamma gäller om du letar efter en iPad till ett barn, som kan ha lättare att använda en mindre skärm.

 

Samtidigt som den fiffiga storleken är iPad Mini största plus, är den också dess största minus. Faktum är att det inte är alla som kan nöja sig med en 9,7-tums skärm. Om du till exempel vill kunna titta på filmer eller spela avancerade spel på din surfplatta. Om du arbetar med bildredigering på professionell nivå kan en större skärm också vara välkommen. Så kort sagt handlar det om personliga preferenser och behov, om huruvida du ska välja en tjusig iPad Mini eller om en av de andra modellerna är bättre lämpade för dig.

 

Fördelar med iPad Mini

Nackdelar med iPad Mini

 • Den är praktisk och enkel att använda.
 • Den mindre skärmen kan vara otillräcklig för en del användare.
 • Den väger mindre än 350 gram.
 • Minnet är begränsat.
 • Den har lång batteritid. 
 • De inbyggda kamerorna är bättre på de andra iPad-modellerna.

 

    

   Jämförelse av iPad Mini-modeller

   Har du bestämt att det är en iPad Mini du vill ha? Då kan du enkelt med tabellen nedan jämföra de olika modellernas tekniska specifikationer.

    

   Modell

   iPad Mini

   iPad Mini 2

   iPad Mini 3

   iPad Mini 4

   iPad Mini (5:e generationen)

   Skärm

   7,9-tum, 1 024 x 768 pixlar (163 ppi)

   7,9-tums Retina, 2,0048 x 1 536 pixlar (326 ppi))

   7,9-tums Retina, 2,0048 x 1 536 pixlar (326 ppi)

   7,9-tums Retina, 2,0048 x 1 536 pixlar (326 ppi)

   7,9-tums Retina True Tone, 2.0048 x 1.536 pixlar (326 ppi)

   Chip

   A5 (S)

   A7 (S)

   A7 (S)

   A8 (S)

   A12 Bionic-chip med neural engine

   Max. minne

   64 GB

   128 GB

   128 GB

   128 GB

   256 GB

   Max. vikt

   312 gram

   341 gram

   341 gram

   304 gram

   308,2 gram

   Kamera

   5 MP

   5 MP

   5 MP

   8 MP

   8 MP

   Främre kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   7MP FaceTime HD-kamera

   Batteritid

   Upp till 10 timmar

   Upp till 10 timmar

   Upp till 10 timmar

   Upp till 10 timmar

   Upp till 10 timmar

   Kompatibel med Apple Pencil

   Nej

   Nej

   Nej

   Nej

   Ja, 1. generationen

   Kompatibelt tangentbord

   Bluetooth: ja
   iPad Keyboard: Nej

   Bluetooth: ja
   iPad Keyboard: Nej

   Bluetooth: ja
   iPad Keyboard: Nej

   Bluetooth: ja
   iPad Keyboard: Nej

   Bluetooth: ja
   iPad Keyboard: Nej

   Touch-ID

   Nej

   Nej

   Ja

   Ja

   Ja

    

    

   Om man ser till innehållet så tog den senaste iPad Mini, från 2019, ett stort kliv jämfört med tidigare modeller. Dessutom gjorde den modellen att det blev möjligt att använda Apple Pencil med iPad Mini. Men ingen av Mini-modellerna kan användas med Apples egen iPad Keyboards. Om du vill ansluta ett tangentbord till din mini-surfplatta, måste du använda ett tangentbord som ansluts till iPaden via bluetooth.

    

   iPad Mini 2019 erbjuder en förbättrad skärm och förbättrade lagringsmöjligheter än de tidigare modellerna. Dessutom har den en betydligt bättre frontkamera och naturligtvis mer raffinerade inbyggda funktioner än vad vi har sett på tidigare modeller.

    

   Batteritiden är den samma på alla iPad Mini-modeller. Men om du vill ha tag på en av de tidigare modellerna, som inte längre är i produktion, måste du köpa en begagnad. En begagnad modell har ofta något försämrad batteritid. Om man jämför nya modeller, är alla jämlika och kan hålla igång lika länge på en full laddning.

    

   Gemensamt för alla iPad Mini-modeller är att de har en vikt på mindre än 350 gram, vilket gör dem extremt lätta att ta med sig när man är på språng. Välj därför den modell som bäst passar till dina behov.

    

   När ska jag välja en iPad?

   Den klassiska iPaden är en klassiker.
   Det är så att säga "standard surfplattan" från Apple och den är utvecklad till dem som letar efter just en surfplatta - och inte en ersättning för datorn.

   Med en skärm på cirka 10-tum passar iPaden de flesta användares behov utmärkt. Skärmen är fortfarande så pass liten att iPaden är lätt att ta med sig när man är på språng, men man får ändå bra mycket mer skäm än med en iPad Mini. Det kan göra stor skillnad om man ska använda iPaden för arbete.

   ipad2018

    


   En iPad är utmärkt att använda när du ska ta anteckningar på föreläsningar eller möten, men den fungerar lika bra för underhållning, exempelvis för att titta på filmer eller spela spel. Du kan till och med ansluta en trådlös Xbox-kontroll till den senaste iPaden (7:e generationen) eller en PlayStation DualShock 4-kontroll för att skapa en legendarisk mobil spelenhet.

    

   Med alla iPad-modeller får du tillgång till mer än en miljon olika appar via App Store. Där hittar du roliga spel du kan roa dig med, antingen ensam eller med dina vänner. I utbudet kan du också hitta appar som kan hjälpa dig att bli bättre på saker, som till exempel att sjunga, eller lära dig helt nya saker.

    

   En iPad passar dig som vill ha en bra, medelstor surfplatta. Surfplattan levereras med en fin kvalitetsskärm som ger dig en skarp bild och den passar dessutom bra rent prestandamässigt för att kunna utföra många olika saker. Om du vill ha en iPad som ger dig en helhetslösning, är denna modelltyp ett bra val. Den passar dem som planerar att använda sin surfplatta till olika småsaker här och var, men man bör inte förvänta sig att kunna använda denna typ av iPad som ett primärt arbetsredskap. För mer krävande saker är en ”vanlig” iPad sällan tillräckligt kraftfull i alla fall på lång sikt, vilket också avspeglas i dess relativt blygsamma pris.

    

   iPaden utan efternamn är det billigaste iPad-alternativet på marknaden. Den är betydligt billigare än både Air, Pro och Mini och även om en Apple-produkt knappast kan klassificeras som direkt billig, är iPad ändå ett relativt bra val för din budget.

    

    

   Fördelar med iPad

   Nackdelar med iPad

   • iPad är den billigaste versionen av surfplattor från Apple.
   • Den är inte lika kraftfull som iPad Air och iPad Pro.
   • Skärmstorleken passar de allra flesta behov.
   • iPaden kan sannolikt inte användas som ditt primära arbetsverktyg.
   • Det är en bra helhetslösning.

    


    

   Jämförelse av iPad-modeller

   I skrivande stund har det släppts sju olika versioner av Apples ”standard” iPad. Den första upplagan kom ut på marknaden 2010, och den senaste modellen såg dagens ljus under 2019.

    

   Nedan hittar du en jämförelse av de tre iPad-modeller som fortsatt stödjs av de senaste programuppdateringarna. Såsom vi tidigare har nämnt är det mycket möjligt att du kan få stor glädje av en iPad vars operativsystem inte längre kan uppdateras, men just nu ska vi fokusera på de modeller som kan köra den senaste versionen av iPadOS. Vi har alltså inte tagit med de modeller som populärt kallas iPad 1, iPad 2, iPad 3 och iPad 4 utan istället fokuserat på 5-7 generationerna.

    

   Genom att jämföra de olika modellerna blir det förhoppningsvis lite lättare för dig att välja rätt iPad.

    

    

   Modell

   iPad (5:e generationen)

   iPad (6:e generationen)

   iPad (7:e generationen)

   Skärm

   9,7-tums Retina, 2 048 x 1 536 pixlar (264 ppi)

   9,7-tums Retina, 2 048 x 1 536 pixlar (264 ppi)

   10,2-tums Retina, 2 160 x 1 620 pixlar (264 ppi)

   Chip

   A9 (S)

   A10 Fusion

   A10 Fusion

   Max. minne

   128 GB

   128 GB

   128 GB

   Max. vikt

   478 gram

   478 gram

   493 gram

   Kamera

   8 MP

   8 MP

   8 MP

   Främre kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   1.2MP FaceTime HD-kamera

   Batteritid

   Upp till 10 timmar

   Upp till 10 timmar

   Upp till 10 timmar

   Kompatibel med Apple Pencil

   Nej

   Ja, 1:a generation

   Ja, 1:a Generation

   Kompatibelt tangentbord

   Bluetooth: Ja
   iPad Keyboard: Nej

   Bluetooth: Ja
   iPad Keyboard: Nej

   Bluetooth: Ja
   iPad Keyboard: Ja, Smart Keyboard

   Touch-ID

   Ja

   Ja

   Ja

    

   Som man kan se i tabellen har den senaste iPaden (7:e generationen) fått en något större skärm än vad de tidigare modellerna har haft. Det är en förbättring som användare har efterfrågat länge och en halv tum gör stor skillnad på hur användbar iPaden är.

    

   Skärmupplösningen på den senaste modellen från Apple har också fått en kick uppåt, så du kan se fram emot en ännu bättre skärmupplevelse med den modellen.

    

   Den större skärmen gör att 7:e generationens-surfplattor väger lite mer än de tidigare modellerna, men de håller sig fortfarande under ett halvt kilo, som måste sägas vara en ganska blygsam vikt. Även om iPaden väger mer än sin lillebror, iPad Mini, är den fortfarande mycket lätthanterlig och kan enkelt packas ner i väskan oavsett om du ska på jobbet eller till skolan.

    

   De senaste iPad-modellerna kan smidigt användas med Apple Pencil, och den senaste iPaden (7:e-generationen) kan också användas med Apples eget Smart Keyboard, som praktiskt taget låter dig använda surfplattan som en bärbar dator.

    

   När ska jag välja en iPad Air?

   ipadair2019

   Även om vi tidigare omtalade iPaden utan efternamn som Apples "standardmodell", så har iPad Air närmast tagit över den titeln.

   iPad Air är en förbättring och vidareutveckling av standard-iPaden och levereras med mer kraftfullt innehåll och smartare funktioner.

   Det innebär givetvis också att iPad Air-modellerna kostar lite mer än vad standardmodellerna gör.

    

   iPad Air har dessutom en något större skärm än vad standard-modellerna har, men annars skiljer de två sig inte mycket åt rent utseendemässigt. Så det är först när vi tittar närmare på enheternas tekniska specifikationer, som skillnaderna kommer till uttryck, för utseendemässigt kommer du knappt att kunna se någon skillnad.

    

   Just för att en iPad Air är mer kraftfull än standardversionen, är den iPad-modellen bäst för dem som letar efter en mer effektivare iPad. Du har kanske till stor del tänkt dig att använda din iPad under arbetsdagen eller så förväntar du dig kanske att kunna redigera filmer, bilder eller musik på den. Du planerar att använda det flitigt och vill därför inte kompromissa, men du har å andra sidan inte heller användning för premiummodellen, iPad Pro, som vi kommer att ta en närmare titt på senare i det här inlägget.

    

   iPad Air har en bra storlek som passar de flesta funktioner och dessutom har den en mycket blygsam vikt, vilket gör det enkelt att ta den med sig när man är på språng. Den erbjuder mer inbyggt minne och är kraftfullare än vad iPad och iPad Mini är, vilket är grunden till att den är ett utmärkt val för alla dem som förväntar sig att kunna använda iPaden flitigt till allt möjligt från att göra anteckningar till att spela spel och vara kreativ.

    

   Fördelar med iPad Air

   Nackdelar med iPad Air

   • Skärmstorleken passar många.
   • Den är dyrare än standard-iPad
   • Den erbjuder mycket kraft.
   • iPad Air kan både vara för stor och för liten beroende på behov.
   • iPad Airs blygsamma vikt gör det enkelt att ta den med sig när man är på språng.

    

    

     

    Jämförelse av iPad Air-modeller

    Har du bestämt dig för att du vill ha en iPad Air? Det är ett utmärkt val för alla som vill ha en solid iPad som är effektiv och kraftfull, men som inte vill investera i en Pro-modell. Är du osäker på vilken iPad Air-modell du ska välja? Ta en titt i tabellen här nedanför. Du hittar här en jämförelse av de tre olika iPad Air-modellerna som finns tillgängliga på marknaden just nu.

     

    Den senaste iPad Air från 2019 och iPad Air 2 stöds fortfarande, vilket den första upplagan - ofta kallad iPad Air 1 - inte längre gör.

     

     

    Modell

    iPad Air

    iPad Air 2

    iPad Air (3:e generationen)

    Skärm

    9,7-tum, 1 536 x 2 048 pixlar (264 ppi)

    9,7-tums Retina, 2 048 x 1 536 pixlar (264 ppi)

    10,5-tums, 2 224 x 1 668 pixlar (264 ppi))

    Chip

    A7

    A8X

    A12 Bionic-chip med neutral engine

    Max. minne

    128 GB

    128 GB

    256 GB

    Max. vikt

    478 gram

    444 gram

    464 gram

    Kamera

    5 MP

    8 MP

    8 MP

    Främre kamera

    1,2 MP FaceTime HD-kamera

    1,2 MP FaceTime HD-kamera

    7 MP FaceTime HD-kamera

    Batteritid

    Upp till 10 timmar

    Upp till 10 timmar

    Upp till 10 timmar

    Kompatibel med Apple Pencil

    Nej

    Nej

    Ja, 1:a generationen

    Kompatibelt tangentbord

    Bluetooth: Ja
    iPad Keyboard: Nej

    Bluetooth: Ja
    iPad Keyboard: Nej

    Bluetooth: Ja
    iPad Tangentbord: Ja, Smart Keyboard

    Touch-ID

    Nej

    Ja

    Ja

     

    Precis som med ”standard”-iPaden, kan man se samma sak här; att den senaste versionen av iPad Air-modellerna har fått en något större skärm. I allmänhet har användarna vant sig vid det faktum att skärmarna på deras enheter blir större och större. Det är därför en bra idé att skärmarna på surfplattorna följer samma utveckling. Det blir som en naturlig utveckling att precis som skärmarna på de flesta mobiltelefonerna blir större och större, blir skärmarna på surfplattorna också större och större.

     

    Som du kan se har den senaste modellen, iPad Air från 2019, en högre skärmupplösning än vad de tidigare modellerna har och dessutom drar den modellen nytta av Apples kraftfulla A12 Bionic-chip. Det är samma chip som du hittar i den senaste versionen av iPad Mini. A12 Bionic-chippet neutral engine, som Apple själv kallar det, gör att din iPad får mycket mer kraft att erbjuda. Chippet används, utöver i dessa två iPad-modeller, också i iPhone XS Max och iPhone XR.

     

    A12 Bionic levereras med sex kärnor, varav två erbjuder så mycket som 2,49 GHz. Dessa två kärnor är, enligt Apple själva, 15% snabbare och 50% mer energieffektiva, än vad kärnorna är i A11-chippet. De fyra sista kärnorna i A12 Bionic är energibesparande och är också 50% mer energieffektiva än motsvarande kärnor i A11.

     

    A12 Bionic-chippet utvecklas med fokus på att bland annat ge dig en bättre grafisk upplevelse på din iPad. Det ger en smidig och fulländad användarupplevelse och gör att din iPad fungerar ännu snabbare än vad du förmodligen hade vågat drömma om. Samtidigt öppnar den så kallade neutral engine upp för att du kan använda helt nya applikationer på din Apple-surfplatta. Bland annat kan du använda dig av förstärkt verklighet och artificiell intelligens tack vare detta superchip från Apple.

     

    Förutom det betydligt förbättrade chippet, i den senaste versionen av iPad Air, får du också en mycket bättre frontkamera än i de två tidigare modellerna. Om du vill ta snygga selfies eller videochatta i hög kvalitet, med vänner och familj är det värt att överväga om den senaste versionen av iPad Air kanske är något för dig.

    När ska jag välja en iPad Pro?

    iPad Pro är till dem som inte kan få nog. Det är den mest avancerade iPaden som Apple har att erbjuda och du hittar knappast en mer raffinerad och fulländad surfplatta på marknaden. iPad Pro har så mycket kraft att erbjuda att du praktiskt taget kan låta den ersätta din bärbara dator. Med hjälp av tillbehör såsom tangentbord och Apple Pencil blir din iPad Pro ännu mer mångsidig i sina applikationer.


    person-holding-apple-pencil-and-space-gray-ipad

    iPad Pro finns i en version med en större skärm än vad någon av de andra modellerna erbjuder, så du kan överväga den lösningen om du vill ha en större skärm på din iPad. Den större skärmen gör onekligen att de modellerna av iPad Pro blir lite mindre mobila, men iPad Pro finns faktiskt också i en mindre version. På så vis kan du ändå dra nytta av denna effektiva iPad och all dess kraft, utan att nödvändigtvis bli tvungen att välja en större skärmstorlek - om du nu inte vill ha det.

     

    Det kraftfulla och effektiva innehållet som iPad Pro bjuder på innebär självfallet att denna iPad-typen är den dyraste av dem alla. Men du får verkligen en premiumprodukt här - du behöver inte kompromissa varken på det ena eller på det andra sättet vilket självklart gör att det kostar lite mer. Om du bara har tänkt att använda din iPad till småsaker, kommer denna modell knappast vara värd att investera din pengar i. Om du å andra sidan tänker använda din iPad som ett viktigt arbetsverktyg eller som din trogna följeslagare när du vill utveckla dig kreativt kommer det förmodligen att vara en bra investering för dig att välja en Pro-modell.

     

    iPad Pro fungerar snabbt och smidigt och den kan hantera alla olika uppgifter du kan tänka dig. Även tyngre program som bildredigerare fungerar som i en dröm på en iPad Pro och om du är engagerad i den kreativa branschen är denna iPad-typen utan tvekan värd att överväga.

     

    Behöver du ha flera program öppna på en gång? Inga problem. Med iPad Pro kan du enkelt arbeta i flera program samtidigt och dela upp skärmen mellan dem.

     

    Fördelar med iPad Pro

    Nackdelar med iPad Pro

    • Den kraftfullaste iPad-modellen som finns tillgänglig.
    • Den dyraste iPad-modellen som finns tillgänglig.
    • Den ger känslan av att arbeta på en bärbar dator.
    • Finns i olika storlekar allt efter behov.

     


     Jämförelse av iPad Pro-modeller

     Den första iPaden lanserades 2015. Den modellen hade en betydligt större skärm än vad användarna tidigare hade varit vana vid att se, i alla fall på en iPad. Ett år senare lanserades dock en modell med samma innehåll, men i en mer kompakt design. Vilket gjorde att användarna kunde välja den nya premiumversionen, men utan att behöva ha en större skärm.

      

     Sedan lanseringen av den mindre versionen av iPad Pro har Apple fortsatt att lansera sina iPad Pro-modeller i två olika storlekar - och med små andra skillnader.

      

     Den senaste iPad Pro-modellen som kom 2020 finns även i två olika storlekar. Oavsett vad dina krav och önskemål är i förhållande till skärmstorleken på din iPad, kan du alltid få tag på en Pro-modell som passar dig. Nedan hittar du en jämförelse i tabellen där tittar vi på de olika iPad Pro-modellerna. Vi har radat upp dem efter generation för att skapa bästa möjliga överblick.

      

     I detta sammanhang bör det nämnas att Apple själva inte kallar sin senaste iPad Pro med skärmstorlek 11-tum, för 4:e generationen. Eftersom de två första mindre iPad Pro-modellerna hade skärmstorlekarna 9,7-tum och 10,5-tum, så iPad Pro 2020 med 11-tum skärm är tekniskt sett bara den 2:a generationen i den storleken. Populärt brukar man dock kalla iPad Pro 9,7-tum för 1:a generationens-modell och iPad Pro 10,5-tum för 2:a generationens-modell, så det finns en mindre och en större modell i varje generation. Modellerna, som jämförs i var och en av tabellerna nedan, har utkommit samtidigt, vilket är anledningen till att vi använder oss av generations-beteckningen, för enkelhetens skull.

      

      

     Modell

     iPad Pro 9,7-tum  

     iPad Pro 12,9-tum (1:a generationen)

     Skärm

     9,7-tums Retina, 2 048 x 1 536 pixlar (264 ppi)

     12,9-tums Retina, 2 732 x 2 048 pixlar (264 ppi)

     Chip

     A9X

     A9X

     Max. minne

     256 GB

     256 GB

     Max. vikt

     444 gram

     723 gram

     Kamera

     12 MP

     8 MP

     Främre kamera

     5 MP FaceTime HD-kamera

     1,2 MP Face Time HD-kamera

     Batteritid

     Upp till 10 timmar

     Upp till 10 timmar

     Kompatibel med Apple Pencil

     Ja, 1:a Generation

     Ja, 1:a Generation

     Kompatibelt tangentbord

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Smart Keyboard

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Smart Keyboard

     Touch-ID

     Ja

     Ja

      

     Modell

     iPad Pro 10,5-tum

     iPad Pro 12,9-tum (2:a generationen)

     Skärm

     10,5-tums Retina, 2 224 x 1 668 pixlar (264 ppi)

     12,9-tums Retina, 2 732 x 2 048 pixlar (264 ppi)

     Chip

     A10X Fusion

     A10X Fusion

     Max. minne

     512 GB

     512 GB

     Max. vikt

     477 gram

     692 gram

     Kamera

     12 MP

     12 MP

     Främre kamera

     7MP Face Time HD-kamera

     7MP Face Time HD-kamera

     Batteritid

     Upp till 10 timmar

     Upp till 10 timmar

     Kompatibel med Apple Pencil

     Ja, 1:a generationen

     Ja, 1:a generationen

     Kompatibelt tangentbord

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Smart Keyboard

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Smart Keyboard

     Touch-ID

     Ja

     Ja

      

     Modell

     iPad Pro 11-tum (1:a generationen)

     iPad Pro 12,9-tum (3:e generationen)

     Skärm

     11-tums Liquid Retina, 2 388 x 1 668 pixlar (264 ppi)

     12,9-tums Liquid Retina, 2 732 x 2 048 pixlar (264 ppi) 

     Chip

     A12X Bionic-chip med neutral engine

     A12X Bionic-chip med neutral engine

     Max. minne

     1 TB

     1 TB

     Max. vikt

     468 gram

     633 gram

     Kamera

     12 MP

     12 MP

     Främre kamera

     7 MP TrueDepthKamera

     7 MP TrueDepthKamera

     Batteritid

     Upp till 10 timmar

     Upp till 10 timmar

     Kompatibel med Apple Pencil

     Ja, 2:a generationen

     Ja, 2:a generationen

     Kompatibelt tangentbord

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio

     Touch-ID

     Nej, Face-ID

     Nej, Face-ID

      

     Modell

     iPad Pro 11-tum (2:a generationen)

     iPad Pro 12,9-tum (4:e generationen)

     Skärm

     11-tum Liquid Retina, 2 388 x 1 668 pixlar (264 ppi)

     12,9-tums Liquid Retina, 2 732 x 2 048 pixlar (264 ppi) 

     Chip

     A12Z Bionic-chip med neutral engine

     A12Z Bionic-chip med neutral engine

     Max. minne

     1 TB

     1 TB

     Max. vikt

     473 gram

     643 gram

     Kamera

     12 MP + 10 MP

     12 MP + 10 MP

     Främre kamera

     7 MP TrueDepthKamera

     7 MP TrueDepthKamera

     Batteritid

     Upp till 10 timmar

     Upp till 10 timmar

     Kompatibel med Apple Pencil

     Ja, 2:a generationen

     Ja, 2:a.generationen

     Kompatibelt tangentbord

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio

     Bluetooth: Ja
     iPad Keyboard: Ja, Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio

     Touch-ID

     Nej, Face-ID

     Nej, Face-ID

      

     Som du kan se i tabellerna ovan är det främst skärmstorleken och vikten som varierar mellan de två iPad Pro-modellerna i en och samma generation eller från samma lanseringsdatum. Men det kan också finnas andra om än lite mindre skillnader som är värda att ha i åtanke. Till exempel hade den mindre modellen i 1:a generationens iPad Pro en betydligt bättre kamera än vad den större modellen hade. Så det är inte bara skärmstorleken du behöver ta en extra titt på här.

      

     Under de senaste åren har tekniken i allmänhet gjort stora framsteg, och det kan också ses på iPad Pro från 2020 och 2018. Modellerna från de senaste två generationerna har enormt starka chip-set och dessutom erbjuder de betydligt mer lagringsutrymme, än vad vi såg i någon av de tidigare modellerna.

      

     Om du vill ha en riktigt kraftfull iPad som kan hantera alla typer av funktioner du behöver och dessutom göra det med bravur, då är de senaste Pro-modellerna med upp till 1 TB internminne och A12Z Bionic-chip är ett utmärkt val för dig.

      

     På iPad Pro 2020 och iPad Pro 2018 har, den annars igenkännliga, Home-knappen tagits bort. Det innebär att du inte kan använda Touch-ID på de senaste iPad Pro-modellerna. Å andra sidan har de utrustats med Face-ID, ansiktsidentifiering, vilket är ännu säkrare. Så du behöver bara titta på din iPad Pro för att låsa upp den eller om du till exempel vill använda Apple Pay som betalning på internet.

      

     Alla iPad Pro-modeller fortsätter att stödjas så att det senaste iOS 13 för iPad kan installeras på alla modeller oavsett generation.

      

     Eftersom den första iPad Pro-modellen släpptes för bara fyra år sedan, så finns det goda möjligheter för dig att även dra nytta av en av de "äldre" modellerna. Till exempel om du främst är intresserad av att ha en iPad Pro på grund av den större skärmen, kanske du inte vill investera i den senaste 4:e generationens modell, utan kan helt enkelt nöja dig med en av de tidigare modellerna.

      

     Eftersom iPad Pro är den mest avancerade surfplattan från Apple, är det faktum att den också är den dyraste modellen inte underligt. Om du inte verkligen behöver ha en så kraftfull modell som just iPad Pro 2020 är, kan det vara en idé - ur ekonomisk synvinkel - att överväga att köpa en av de tidigare modellerna, som sannolikt ändå kommer att uppfylla alla dina behov, krav och önskemål.

      

     Om du är intresserad av en iPad Pro till ett bättre pris än vad den senaste iPaden från 2020 kostar, kanske du ska ta och överväga att köpa en begagnad iPad Pro här ifrån oss. Genom att köpa en begagnad iPad Pro, kan du skaffa en till ett extra bra pris, och samtidigt gör du faktiskt något bra för miljön nämligen att handla begagnad elektronik. Otroligt mycket resurser läggs på att producera elektroniska apparater och om du vill leva miljövänligt är det därför en mycket bra idé att köpa begagnad elektronik.

      

     Här på Blue City kan du hitta många begagnade iPad-modeller som är redo för att göra både nytta och nöje för nya användare - till exempel du. Du hittar givetvis iPad Pro modeller i vårt urval om det är den typen av Ipad som du letar efter.

      

     Är du fortfarande lite osäker på vilken iPad du borde välja? Fortsätt läsa på denna sida, så klurar vi ut vilken du borde välja.

     Hur stor iPad behöver du?

     Om du har läst ända hit i guiden vet du redan att du kan hitta iPad-modeller i många olika storlekar. Den minsta modellen har en 9,7-tums skärm, medan den största modellens skärm så stor som 12,9-tum. Så när man ser två iPad-modeller, i olika storlek, ligga vid sidan om varandra blir skillnaderna stora.

      

      

      

     Ju mindre iPad du väljer, desto mer mobil blir den. Om din tanke med att ha en iPad är att du ofta ska ta den med dig, när du exempelvis är på språng, så vill du förmodligen att den ska vara lätt och enkel att bära i väskan? Då kanske det kan vara en bra idé för dig att välja en av de mindre modellerna. I så fall är det ett ypperligt tillfälle att ta en närmare titt på iPad Mini-modellerna.

      

     Om du väljer en iPad Mini får du en riktigt praktisk surfplatta som du enkelt kan ta med dig överallt. Men du får inte en riktigt lika kraftfull iPad med så pass mycket innehåll som fallet är med flera av de andra modellerna. På så sätt är iPad Mini-modellens styrka också dess svaghet, eftersom den mindre skärmen kan göra att du till exempel inte kan uppnå den detaljnivån i en bild, som du vill ha, men i gengäld kan du ta den med dig när du är på språng.

      

     Om du behöver använda din iPad för professionell bild- och videoredigering, eller använda den till att rita skisser i arbetssammanhang är en iPad Mini oftast för liten. Det är praktisk att ta med sig när man är på språng, men om du ska använda den flera timmar i stäck och som ett viktigt arbetsverktyg, är det inte sannolikt att den mindre skärmen kommer vara det bästa valet.

      

     Om du vill ha en större skärm att arbeta på, men inte nödvändigtvis behöver den senaste tekniken, så kan du överväga en klassisk iPad eller en iPad Air, som har lite mer att erbjuda när det gäller tekniska specifikationer.

      

     De allra flesta användare väljer en iPad med en skärmstorlek på 10-11-tum. Då får man en medelstor skärm som lämpar sig till många olika saker och som samtidigt gör att surfplattan är så pass liten att den är lätt att ta med sig. Med 10-11 tum att röra sig med kan du smidigt titta på filmer och serier, läsa e-böcker många timmar i sträck och dessutom låta din kreativitet flöda fritt.

      

     Om du inte har något särskilt krav på att din iPad ska vara så kompakt eller omvänt erbjuda en extra stor skärm, då är sannolikt en modell med en 10-11 tums skärm ett bra val för dig. Det är en bra helhetslösning som uppfyller de flesta människors behov.

      

     Kommer din nya iPad vara ett av dina primära arbetsverktyg? Då kan du välja en modell med en ännu större skärm - det vill säga en iPad Pro med en 12,9-tums skärm. Detta ger dig en ännu bättre översikt och gör det ännu enklare för dig att köra flera program samtidigt eller exempelvis redigera ett kalkylblad.

      

     Den större iPad Pro kan med lätthet ersätta en bärbar dator, så det kan vara en bra idé att ta en närmare titt på den modellen om du letar efter en enhet som du både kan använda vid skrivbordet och som du enkelt kan ta med dig när du exempelvis ska på affärsmöten.

      

     Med en större skärm går en del av mobiliteten förlorad, så när du ska välja skärmstorlek och således storleken på din iPad handlar det alltid om att väga mobiliteten och skärmstorleken i förhållande till varandra. Om det är viktigast för dig att ha en iPad som är liten och tjusig, då är iPad Mini ditt bästa val. Om du vill ha en extra stor iPad är iPad Pro det enda rätta valet, annars är iPad, iPad Air och de mindre iPad Pro-modellerna oftast bra val som tillgodoser behoven hos de allra flesta användare.

      

     Hur kraftfull ska din iPad vara?

     Om du bara ska använda din iPad till småsaker finns det ingen anledning att investera i en av de mest kraftfulla modellerna. Du behöver helt enkelt inte de musklerna som en iPad Pro har att erbjuda om du bara tänker använda din iPad för att titta på matrecept och spela enkla spel. I så fall kan du helt enkelt nöja dig med en "vanlig" iPad eller en iPad Mini om du skulle vilja ha en mindre modell istället för en större.

      

     Om du ska använda din iPad för att spela grafiskt tunga spel eller till andra liknande typer av program, så kommer det definitivt att vara en fördel att titta närmare på en iPad Pro eller i alla fall en av de nyare iPad Air-modellerna, som också har mycket att erbjuda. Om du till exempel vill kunna arbeta utan exempelvis fördröjningar i Photoshop och liknande program krävs det ett visst innehåll i iPaden. Detsamma gäller om du behöver kunna arbeta med flera saker samtidigt och snabbt vill kunna växla mellan olika program som körs i bakgrunden på din iPad.

      

     Har du inte några särskilda krav på iPadens innehåll, för att till exempel kunna använda den i professionella sammanhang och till grafiskt tunga program, utan mer bara vill ha en iPad som fungerar riktigt smidigt? Då är en iPad Air förmodligen ditt bästa val.

      

     Så när du väljer ut din iPad, kan det bara en bra idé att du noga tänker över vad du behöver den till. Ju mer krävande uppgifter den ska användas till, desto kraftfullare modell behöver du naturligtvis skaffa. Den senaste iPad-modellen från 2020, iPad Pro, är den mest kraftfulla iPad-modellen som du kan hitta på marknaden just nu. Den har nästan lika mycket kraft att erbjuda som en tipptopp bärbar dator - du behöver alltså inte vara bekymrad för att den inte kommer att kunna hänga med.

      

     Hur stort minne behöver du?

     Som du kanske vet är det inte möjligt att fixa mer minne på en iPad, till exempel med ett vanligt externt minneskort. Därför bör du noga överväga hur stort lagringsutrymme du behöver innan du köper en iPad.

      

     Du kan givetvis välja att lagra dina filer i iCloud, men program och lokalt sparade filer kommer ändå fortsatt att ta upp utrymme på din iPad. Detsamma gäller med operativsystemet, som i sig tar upp lite utrymme det också.

      

      

      

     De senaste iPad-modellerna har upp till 1 TB lagringsutrymme att erbjuda, vilket innebär att du kan ha massor av bilder och videor liggandes i iPaden och att du kan köra tunga program på din iPad utan några komplikationer.

      

     Ju mer lagringsutrymme din iPad ska ha, desto dyrare blir den. Men det finns inte mycket annat som är mer frustrerande än just när lagringsutrymmet tar slut, vilket är anledningen till att det inte är på just den punkten som du bör kompromissa. Din iPad kan bli långsam om du sparar olika filer i den tills den blir proppfull, så det är alltid en bra idé att välja en modell med lite mer lagringsutrymme, än vad du egentligen tror att du kommer behöva. Då är du i alla fall på den säkra sidan.

      

     Om du bara behöver använda din iPad till småsaker och inte tänker ha en massa filer sparade på den, kan du förmodligen nöja dig med en iPad 32GB (2019) eller en annan modell med 32 GB eller 64 GB minne. Om du vill ha mer utrymme kan det vara en bra idé att välja en iPad med 128 GB (2019) eller en Pro-modell med upp till 1 TB minne.

     Har du några krav på den inbyggda kameran?

     På de första iPad-modellerna var kameran inte precis något att skrika hurra över. Det var möjligt att ta bilder med de första modellerna, men kvaliteten var inte särskilt flashig. Idag har kamerorna betydligt mer att komma med, och om du vill ha en surfplatta med en riktigt bra kamera kan du också hitta en modell från Apple som lever upp till det.

      

      

      

     Nuförtiden har det nästan blivit standard med dubbla och tredubbla kameror i var och varannan av de flesta nyare mobiltelefonerna. Men så är inte fallet med surfplattorna. Även om den senaste iPad Pro (2020) har en utmärkt dubbelkamera som låter dig ta riktigt fina bilder. Du får två linser på respektive 10 och 12 MP i den, samt en hel del bra kamerafunktioner såsom porträtt-funktionen, som Apple har fått en hel del beröm för. Den bästa av de främre kamerorna på en ”standard”-iPad är 7 MP.

      

     I allmänhet är iPad-modellernas kameror utmärkta. De är inget utöver det vanliga, men de uppfyller de behov och krav som de allra flesta användare har. Om du väljer en av de nyare Pro-modellerna får du möjlighet att skapa fotomaterial som är mycket bra jämfört med de mest överlägsna surfplattorna på marknaden.

      

     Vilka typer av tillbehör vill du kunna använda?

     Du kan dra ännu större nytta av din iPad genom att kombinera den med olika tillbehör. Ett tangentbord gör till exempel att det blir extra lätt att använda din iPad som ett riktigt arbetsverktyg, eftersom det praktiskt taget kan förvandla iPaden till en bärbar dator.

      

     Med en Apple Pencil får du ännu bättre möjligheter att utveckla dig kreativt med din iPad. Den reagerar instinktivt på lutning och tryck, vilket ger dig känslan av att sitta med en vanlig penna i handen och genom mindre justeringar kan man ändra karaktären på linjen. En Apple Pencil kan självfallet användas för att rita med, men sådana kan också vara riktigt bra att ha till hands när man tar anteckningar.

      

      

     Om du vill dra nytta av den senaste Apple Pencil (2:a generationen), måste du ha tag i en av de nya iPad Pro-modellerna. Annars kan den första Apple Pencil användas på alla de senaste iPad-modellerna. Du kan kontrollera kompatibiliteten i våra jämförelsetabeller längre upp.

      

     Du kan ansluta vilket Bluetooth-tangentbord som helst till din iPad, oavsett modelltyp och generation. Men om du vill kunna använda Apples egna välutvecklade tangentbord måste du ha en iPad från 2019 eller senare. Apples tangentbord kan inte användas tillsammans med iPad Mini, men det kan användas med de nyare iPad-modellerna i större storlekar. Om du till exempel jämför iPad-modellerna från 2018 vs 2019 kan just möjligheten att ansluta Apples egna tangentbord vara det som blir avgörande för vilken modell du till slut väljer.

      

     Om du inte behöver kunna ansluta tillbehör till din iPad kan du välja fritt från de många iPad-modellerna som Apple har. Om du å andra sidan vill förstärka din iPad-upplevelse, behöver du tänka på vilka iPad-modeller som kan användas med extra tillbehör.

      

     Vad är din budget?

     Tyvärr har få av oss en budget som låter oss välja iPad enbart baserat på vilken modell vi finner mest tilltalande. Som regel spelar ekonomi också en stor roll och vi kan inte undvika det faktum att en iPad från 2019 ligger i ett helt annat prisläge, än vad en modell från till exempel 2015 gör.

      

     Det finns ingen grund till att spendera mycket pengar på en iPad med funktioner och kraft du egentligen inte behöver. Å andra sidan är det kanske mindre bra att välja en alltför billig lösning som sannolikt - på lång sikt - inte uppfyller dina krav, behov eller förväntningar. I ett sådant fall kommer du förmodligen att bli tvungen till att köpa en ny iPad-modell och det är naturligtvis inte särskilt bra för ekonomin.

      

     Ju nyare, trendigare och kraftfullare iPad du vill ha, desto dyrare blir den. Så du måste försöka överväga om till exempel toppmodellen iPad Pro från 2020 är värd pengarna i ditt fall eller om du kan "ordna" det du behöver med en äldre modell, eller till exempel med den mer budgetvänliga nya iPaden (2019).

      

     Den billigaste iPad-modellen är standard-iPaden. Den är ett bra val för dem som vill ha en fin helhetslösning och inte har den allra största budgeten att röra sig med. Till exempel väljer många elever det här alternativet när de ska köpa en iPad för att göra anteckningar på. Det dyraste alternativet är naturligtvis iPad Pro.

      

     Köp din nya iPad här på Blue City till ett riktigt bra pris

     Om du vill ha en ny iPad för ett riktigt bra pris är det en självklarhet att du ska köpa den här från Blue City. Här hos oss hittar alltid ett brett utbud av begagnade iPad-modeller, som är redo för att gynna nya användare. När vi får in en iPad fixar vi självklart till den innan den säljs vidare så att den är i så bra skick som möjligt.

      

     Genom att köpa en iPad, som är använd, här hos oss får du den billigt och samtidigt gör du något bra för miljön. Vi har alltid 3 års reklamationsrätt på alla produkter på våra produkter så det är bättre för dig att handla med oss än på något annat ställe. Här kan du läsa mer om att handla med begagnade prylar hos oss.

      

     Förutom just en iPad kan du naturligtvis också hitta ett brett utbud av tillbehör till din nya surfplatta på vår sida. Till exempel kan du hitta ett bra fodral som hjälper dig att ta hand om din nya iPad på bästa sätt.  Ett iPad 10,2 fodral - eller i en annan storlek - säkerställer att din iPad ligger stabilt och säkert i till exempel väskan och därför kan det vara en bra idé att överväga att köpa med ett fodral. Du kan givetvis också hitta olika kablar på vår sida.

      

     Du hittar hela vårt utbud med snygga iPad-modeller som är redo för nya användare här.