Laddar

Sveriges nya 5G-nät


 Detta är alla fördelar med det nya 5G-nätet

Den senaste generationen inom mobilteknologi står för dörren. Efter en lång väntan kommer 5G-nätet med snabbare trådlös hastighet, säkerhet och effektivitet, och du kan vara förberedd på att mobilupplevelsen tas till en helt ny nivå. Med 5G ändras standarden markant för nerladdningshastigheter, streaming och annan internetbaserad interaktion samtidigt som det går snabbare och blir lättare än någonsin att använda nätets alla möjligheter via telefonen. 

I detta inlägg har vi samlat alla fördelarna med det nya 5G-nätet och presenterar dessutom de största skillnaderna mellan 4G och 5G. Vi rangordnar även de bästa telefonerna på marknaden just nu, som är konstruerade för 5G-nätet. Läs med här för att bli klokare på det nya 5G-nätet och alla möjligheter det ger.

 


 

Vad är 5G?

5G är en förkortning för 5:e generationens mobilnät. Mobilnätverket utvecklas nämligen för att kunna följa med i dagens behov av snabbare hastighet, ökad säkerhet och större kapacitet när det handlar om överföring och utbyte av data. Med 5G får du en klar ökad hastighet till nerladdning och streaming, samtidigt som reaktionstiden, alltså den tid det tar för en enhet att kommunicera med nätverket, blir markant reducerad.


5G-nätet tillåter även internetuppdelning, eller det så kallade ”network slicing”, som gör det möjligt för flera självständiga nät att existera i samma fysiska infrastruktur. Det betyder att mobilnätet kan delas upp i flera självständiga, fungerande delar. Denna funktion kommer till exempel göra det lättare för mobiloperatörer att styra och erbjuda nödvändig kapacitet till deras kunder. En del behöver kanske enbart 4G för att till exempel streama musik, medan andra behöver full 5G kapacitet. 

”Network slicing” har varit på EU:s dagordning i förhållande till en förordning omkring nätverksneutralitet. All trafik ska i enlighet med denna lag behandlas likvärdigt och av kommersiella skäl får man därför inte använda ”network slice” – uteslutande på grund av tekniska orsaker. Man får alltså inte spekulera på att erbjuda en längre kapacitet för en internetbaserad tjänst, där 5G hade gjort det till en bättre upplevelse. Det kallas även nätneutralitet.

När 2G, 3G och 4G skickar ut sina frekvenser i en samlad bred radie från antennen kan 5G istället använda en teknik som kallas för ”beamforming”. Det betyder att strålarna i stället skickas ut till varje enkel enhet. Man slipper därför problem med att strålarna stör varandra eller minskar signalstyrkan. 


 

De största fördelarna med att använda 5G-nät

Utöver att det är spännande att följa utvecklingen av den kommande generationens mobilteknologi, bidrar den även till många fördelar, när de svenska mobiloperatörerna implementerar möjligheten för att koppla upp sig med 5G. 5G kommer inte bara att gynna företagslivet och själva industrin. Även privatpersoner kommer att märka av stora skillnader och om du skaffar en mobiltelefon med 5G-stöd har du många nya möjligheter och fördelar att se fram emot.

Ökad hastighet

5G ger användarna ett mycket snabbare nät än vad som tidigare har varit möjligt med 3G och 4G. 3G gjorde det för första gången möjligt för användarna att koppla upp sig på nätet med mobiltelefonen och 4G gjorde att förbindelsen blev nästan lika bra som den första bredbandsuppkopplingen, som många hade i hemmet. För första gången kunde man använda wifi-uppkopplingen på mobiltelefonen för att ringa och prata i telefon.

Nu implementeras 5G för att kunna öka nätverkshastigheten ännu mer så att den anpassas till våran snabbt växande internet- och databaserade infrastruktur och för att kunna följa dagens moderniseringar och utveckling och inte minst för att ge en extremt hållbar och solid kommunikations-, nerladdnings-, och streamingförbindelse. Med 5G kan man uppnå en maximal internethastighet på 20 GB i sekunden vid nerladdning. Jämförelsevis är det en hastighet som är mer än 100 gånger snabbare än vad 4G-nätet kan uppnå.

Sakernas internet, eller IoT på engelska, som står för ”Internet of Things”, är en av orsakerna till att 5G-nätet är en välkommen utveckling i dagens samhälle. Sakernas internet går ut på att enheter, som är kopplade till nätet, kommunicerar och utbyter data med varandra. Den stora utvecklingen av IoT-produkter i vårt privatliv, inom industrin samt i företagslivet kräver en bättre internet-förbindelse än den 4G-nätet kan erbjuda.

Minskad fördröjningstid

Fördröjningstiden är den tid det tar för datainnehållet att dyka upp på din mobil- eller datorskärm. Alltså hur snabbt det går när du till exempel surfar på nätet. Ju mindre fördröjningstid, desto snabbare går det. På ett 4G-nät är resan för datainnehållet, alltså fördröjningen från enhet till enhet, i genomsnitt på 50 millisekunder. Med 5G kan denna fördröjning komma ner på en millisekund, vilket är en markant skillnad, något du som användare också kommer att kunna märka.

Man förutser att fördröjningstiden kommer att vara en av aspekterna som mobiloperatörerna kommer att konkurrera på när 5G är helt implementerat i Sverige. Möjligheterna genom internetuppdelning gör att mobiloperatörerna kan styra kapaciteten så att den passar perfekt till kunden som 5G-nätet levereras till, vilket kommer kunna ses på priset.

Högre kapacitet

Även kapaciteten står högt på listan över förväntningarna på det nya 5G-nätet. Kapaciteten spelar till exempel roll när stora event streamas på nätet, som många användare vill se samtidigt, eller om en stor skara människor är samlade på samma ställe och är online på olika tjänster. Det belastar nätverket när tusentals människor försöker streama samma innehåll eller ladda upp olika saker på sociala medier samtidigt.

Med 5G kan nätkapaciteten ökas markant. 5G är nämligen byggt upp genom mMTC (massive Machine Type Communications) som tillåter ända upp till en miljon enheter att streama samma innehåll samtidigt, till och med inom ett område på bara en kvadratkilometer. Det betyder att fler människor kommer kunna utföra internetbaserade handlingar samtidigt och att internetbaserade tjänster i offentliga sammanhang med många användare samtidigt, kommer kunna fungera mer effektivt och precist.

Lägre latenstider för gamers

5G-nätet är även länge väntat inom gamingvärlden för att kunna uppnå en mycket bättre spelupplevelse. Fördröjningstiden, eller latenstiden, utgör en stor skillnad för landets många gamers och 5G öppnar upp för helt nya upplevelser inom spelvärlden.

Om du har en telefon som stödjer 5G, gärna med en någorlunda bra skärm, kommer du kunna spela de tyngsta grafiska spelen på din mobiltelefon, och även därhemma på datorn. Det blir alltså möjligt att spela på farten. Utöver det bidrar nätet även till fler möjligheter för gamers som inte har råd till en dyr dator, men som har en billigare 5G-kapabel telefon, som kan hantera de stora spelen.

Bättre ljudkvalitet vid telefonsamtal

4G gjorde det möjligt att ringa via nätet, men många skulle nog hålla med om att kvaliteten på dessa samtal inte alltid har varit den bästa. Det har lett till många utmaningar i förhållande till laggande förbindningar och liknande, men med 5G-förbindelse prioriteras HD-ljudet, vilket gör att långdistanssamtalen blir till en mycket bättre upplevelse genom wifi-uppkopplingen. 

Mobil broadcasting

Det blir mer och mer populärt för både privatpersoner och företagare att sända livematerial. Men kvaliteten är inte alltid optimal och det beror ofta på internetuppuppkopplingen. 5G innebär att kvaliteten kan bli mycket bättre, vilket till exempel gör det möjligt för journalister och andra relevanta kreatörer att utge material med mycket bättre kvalitet. På så sätt skapas en bättre och mer relevant upplevelse till dem som tittar.

Bättre möjligheter för drönare

Drönare är en av tidens största stordåd och med 5G kan de ta ett stort kliv fram. Drönarnas flygningar kan göras mer precisa med hjälp av 5G-nätet. Detta ville speciellt vara en stor fördel eftersom de nu används i kritiska arbetsfunktioner och till andra viktiga ändamål.

De bästa 5G-telefonerna

När 5G-nätet på allvar lanseras i Sverige behöver du en mobiltelefon som stödjer 5G för att kunna hänga med. Här har vi listat några av de bästa 5G-telefonerna på marknaden:

  • Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 128GB: Denna telefon beskrivs som den optimala multimediaenheten som kan garantera dig en knivskarp bildfrekvens, nästa generations kamera, en riktigt snabb processor, Super Fast Charge och mycket mer. Detta tillsammans med 5G-förbindelsen gör att får du en unik upplevelse.
  • Huawei P40 5G 128GB: Denna telefon har en speciellt snygg design och har bland annat en högmodern Leica-kamera, ramlös OLED-touchskärm, riktigt snabb processor och utnyttjar naturligtvis också möjligheten att kunna använda 5G-nätet för att få det bästa ut av funktionerna.
  • Motorola Edge+ 5G 256GB: Motorola har lanserat deras skarpaste bud på en super-smartphone, som även fungerar på 5G-nätet. Med en 108 megapixlars kamera, massor av lagringsutrymme och lång batteritid är du utrustad till att streama och ladda ner via 5G-nätet direkt till telefonen.

Implementering av 5G i Sverige

I Sverige är utbyggningen av 5G-nätet en högprioritet och viktigt för att landet ska kunna behålla platsen som ledande nation inom it och digitalisering. Sverige tillhör ett av de 18 länder i Europa som har lanserat kommersiella 5G-tjänster. Post- och telestyrelsen, PTS, skriver att auktionen av 3,5 GHz-bandet startade 10 november 2020. 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden behövs för att kunna utveckla 5G-nätet i Sverige. 

Fyra av de största mobiloperatörerna har auktionerat sig in på detta nät och erbjuder nu 5G-tests. I skrivandets stund kan 5G testas i sex av Sveriges städer, närmare bestämt i Stockholm, Västerås, Uppsala, Malmö, Helsingborg och Lund. Det var i maj 2020 som 5G för första gången kunde testas i landet, i Stockholms innerstad. 

Det finns inget datum på exakt när 5G-nätet kommer att vara helt integrerat i samhället. I Sverige är det upp till varje enskild mobiloperatör att bestämma både var det ska prioriteras att byggas samt i vilket takt. Därför är det svårt att veta precis när det kommer att vara färdigbyggt. Det förväntas dock att utvecklas mest i storstäderna, eftersom det är där nätverket upplever störst belastning och är i störst behov av nya lösningar.

Varför tror några att 5G kan skada hälsan?

I förhållande till uppbyggningsfasen av 5G-nätet har det florerat många rykten på internet om att 5G skulle vara skadligt för människors hälsa. Ryktena säger att den så kallade 5G-strålningen kan vara cancerframkallande och påverka fostret hos kvinnor så att de föds med genetiska avvikelser. Med det finns inte någon vetenskaplig dokumentation som kan stödja dessa rykten och påståenden.

Danska forskare och experter har försökt att besvara ryktena genom att informera befolkningen om att det inte existerar studier som skulle indikera på att 5G har en mer skadlig effekt på människans hälsa än vad de existerande nätverken har. De berättar också om att tidigare debatter har florerat, i samband med att ny teknologi har lanserats, och att man därför inte borde vara rädd för implementeringen av 5G på grund av obefogade skäl.

Den så kallade 5G-strålningen är en het debatt på grund av att 5G-nätet skickar ut sina signaler genom en ny och förbättrad radiovågsteknologi. Sanningen är att denna utveckling gör att den elektromagnetiska strålningen minskas, i förhållande till den strålning som 4G-nätet skickar ut i dag. Detta på grund av att det kommer att finnas fler 5G-antenner. Radiovågorna behöver därför inte använda lika mycket energi på att ”resa” mellan masterna.

Det är till och med några som har kallat 5G-nätet för ett mer hållbart och miljövänligt nätverk. Man förväntar att energiförbruket kommer att falla, och det betyder i sin tur att 5G-nätverket kan bli helt upp till 10 gånger mer miljövänligt och grönt än 4G-nätverket.