Laddar

Back to School 2020

 

Innehål- Back to School 2020 

 1. Skolstart 2020: Är du redo för att börja i skolan eller med dina studier?
 2. Ska du välja en Windows eller Mac bärbar dator till skolan eller studierna?
 3. Kanske ska du komplettera din skolstart 2020 med en surfplatta, antingen Android eller iPad?
 4. Skolstart 2020: Ska du ha en studentvänlig och bra bärbar dator?
 5. Vad behöver du i en skoldator?
 6. Fempunktslistan: “Irritationsmoment”
 7. Är du studerande eller förälder?
 8. Det är kanske inte bara en bärbar dator…
 9. Vad är din budget?
 10. Tjekliste:Checklista: Vad ska du komma ihåg när du köper en studentdator?

 

  

 

  Skolstart 2020: Är du redo för att börja i skolan eller med dina studier?

Sommarlovet är slut och det är dags att börja i skolan eller med studierna. Har du kommit ihåg allt du behöver inför din skolstart eller dina studier?

 

Det finns många saker du behöver ha redo inför skolstarten. Har du den rätta väskan? Passar väskan till din bärbara dator? Du ska också packa böcker, anteckningsblock och pennfodral. Och samtidigt kan du behöva plats för en surfplatta och ett par hörlurar. För att inte tala om matlåda och något att dricka.

 

Här på sidan kan du hitta idéer till den elektronik du behöver till din skolstart eller dina studier. Det är bara att komma igång med planeringen.

   

Ska du välja en Windows eller Mac bärbar dator till skolan eller studierna?

När du ska gå i skolan eller börja med studierna, behöver du en dator. Frågan är om du ska köra den klassiska Windows bärbara datorn eller den ikoniska Macbook från Apple?

 

Det finns för- och nackdelar med båda, bland annat gällande stabilitet, hastighet, grafik osv. Förutom vår guide här på sidan om att välja en studievänlig och bra bärbar, kan du också få hjälp med ditt val, genom att kolla vår ”Guide: Mac vs Windows – vilken bärbar bör jag välj?”.Kanske ska du komplettera din skolstart 2020 med en surfplatta, antingen Android eller iPad?

En surfplatta, antingen Android eller iPad, är så mycket mer än en bit elektronik för underhållning, spel eller streaming av film! Det är nämligen också en otrolig komplettering till skoltiden och studierna. Den är enkel att ha med i väskan, den väger en bråkdel av en bärbar dator, och den är snabb att ta fram om du ska skriva en snabb anteckning om en tid eller en föreläsning.

 

Naturligtvis finns det många olika typer av surfplattor – men det första stora valet du måste göra är om det ska vara en Android-surfplatta eller en iPad, som fungerar bäst för din skoltid eller dina studier. Vi går igenom surfplattor och iPads en del här på sidan – om du behöver mer hjälp med att göra ett val, kan du ta en titt på ”Den kompletta guiden till surfplattor”.

 

Vill du ha rabattkoder till Blue City?

Registrera dig och få de nyaste rabattkoderna till begagnad elektronik

Skolstart 2020: Ska du ha en studentvänlig och bra bärbar dator?

 

Är du på jakt efter en dator till skolstarten? Kanske en bärbar dator till dina studier? Det kan också hända att du är förälder till ett barn, tween eller tonåring, som ska ha sin första dator eller en uppgradering? Oavsett vem du är, så häng kvar och få ett par goda råd till valet av din nya studentdator.


 

Det har regnat, det har blåst, det har varit skållheta solskensdagar och bitande kalla höstliknande dagar. Ja, det var visst en enstaka dag med slask och hagel också. Sommar i Sverige är lätt att känna igen varje år. Jovisst, det är alltid härligt och skönt, men man ska alltid komma ihåg att förbereda sig på de fyra årstiderna – ibland på en och samma (sommar)dag.Inte desto mindre, så är det sommar. Det betyder också att augusti och september närmar sig hastigt, vilket är lika med studie- och skolstart i 2020 för många runt om i landet.Du står kanske själv med en fot på väg in i utbildningssystemet? Som studerande eller kanske som förälder till ett barn, tween eller en tonåring som precis behöver en bra bärbar till skolbruk? Du är kanske själv lärare och på jakt efter lite inspiration till dina ungar i skolan? Det kan också vara ett helt fjärde, femte eller sjätte scenarie som gör sig gällande. Oavsett vad, så står du kanske av en eller annan orsak med tankarna på att anskaffa dig en bärbar dator. Och det kan vara en enda stor djungel.


 

Så häng på och läs med. Sedan kan du kanske bättre svara på frågan:“Vilken dator ska jag välja i 2020?”.
Vad behöver du i en skoldator?

När du står och ska välja vilken dator som är bäst för dig, kan det vara en omfattande process - oberoende vem du är. Det finns en massa tekniska specifikationer, det finns ett otal av datormodeller, ett hav av olika brands och så finns det en triljard artiklar, blogginlägg osv. (ja precis som detta blogginlägg), som guidar och vägleder till det bästa och mest förnuftiga valet av en bra bärbar dator. Allt är jättebra, men som sagt, så kan det vara en smula omfattande.


 

Vi har försökt att gå på djupet i denna guide. Det betyder därmed också att guiden inte kommer att lista varenda liten teknisk specifikation, eller nämna alla modeller och brands som finns inom kategorin bärbara datorer till skolbruk. Vi vill nämna några, dem som vi anser vara bland de viktigaste - men det kan naturligtvis finnas andra kvalitetsdatorer du föredrar.Tillbaka till vilken dator som passar till dig och din situation. Som en början, är det bästa du kan göra för dig själv att ta reda på: Vad din utgångspunkt är för din bärbara dator – eller den, som du köper en bärbar dator för/till. Sagt med andra ord, så ska du fråga dig själv:“Vad vill jag att min bärbara dator ska kunna?”Nu tänker du kanske: “Jaja, det är fint, men jagvet ju inte vad den ska kunna. Det är ju därför jag läser denna guide”. Jovisst, jovisst. Men inte desto mindre så har du säkert en idé om vilka funktioner din bärbara dator ska ha.Du kan också tänka på det så här: Vad tycker du är super-irriterande med din nuvarande dator? Det är kanske bara en enda sak, men ändå en sak som ger dig lust att kasta din mekaniska dator ut genom fönstret (ibland).Vi har gjort en fempunktslista över, låt oss kalla det “irritationsmoment”, som typiskt är vad folk upplever som problematiska med deras bärbara dator. Fempunktslistan kan du använda som redskap till att sätta ramarna för vad din nästa datorinte ska göra.Fempunktslistan: “Irritationsmoment” (som din nästa bärbara dator inte ska kunna göra)

 

Här får du en lista på 5 punkter “irritationsmoment”, som oftast är det folk krånglar med, med sina gamla datorer. Du kan kanske själv nicka igenkännande till (irritationen med) några av punkterna? Om inte, kan du fortfarande använda punkterna som inspiration till vad din nästa dator inte ska göra (och därmed också vad den ska kunna göra).#1 Min dator är extremt långsam - den fryser ofta och kan inte köra mera än max 2 program på en gång.

Låt oss börja med en av de tyngsta dansarna när det kommer till bärbara datorer, nämligen “Hastighet” och “Styrka”. Upplever du att din dator tar mera än 10 sekunder när den ska utföra en handling eller uppgift, som t.ex. att öppna ett nytt fönster, öppna en PDF, köra flera program osv.?Det är minst sagt ett jättestort irritationsmoment med en dator som är långsam. Också fastän du kanske försöker andas långsamt 3 gånger och räkna till 10. En långsam dator, där hastigheten närmast är helt i botten, är helt enkelt något av en tålamods-testare av värsta sorten. Speciellt om du sitter på en undervisningstimme eller en föreläsning och ska ha svaret eller en funktion på datorn här och nu - och inte om 6 timmar.Det finns flera komponenter i en dator som kan påverka datorns performance och hastighet, såsom processor (CPU), cache, minne (RAM) och drev (HDD/SSD).Det primära du bör fokusera på är att hitta en dator med en bra processor (CPU). Gigahertz (GHz) används som internationell mätenhet till en dators processor/CPU och därmed dess hastighet och styrka. Ju högre, desto bättre, och ju högre, desto dyrare, som grundregel.


 

Men om din nuvarande bärbara dator är så långsam att t.o.m. en 150-årig sköldpadda springer fortare (baklänges), så titta efter CPU:n hos din nästa dator.


 

Till vanligt skol- och studiebruk, så kommer en bärbar dator med 1,2 - 1,8 GHz troligen att vara helt fin när det handlar om att köra program, ha dokument öppna och spela upp ljudfiler. Om du ska ha en dator som det också ska spelas tyngre datorspel eller köras tyngre program på, är det en fördel att gå upp i de högre CPU-graderna, på exempelvis 2,0 GHz och därefter.#2 Bilden på min dator är mera grynig och pixlad än en Monet-målning!

Även om Claude Monets pixlade landskapsmålningar är både tilldragande och fenomenala, så är det inte just det du önskar dig för din bärbara dators skärmbild.Skärmbilden på din nästa dator ska varken vara grynig eller oskarp, utan däremot klar och tydlig, speciellt om studentdatorns huvudfunktion är skolbruk.

 

Det är här datorns grafikkort kommer in i bilden. Grafikkortet i din dator ser till att när du surfar på nätet, skriver noteringar och uppgifter osv., så blir dessa handlingar synliga och visualiserade på din skärm.

Det följer som regel ett grafikkort med datorns moderkort - detta är dock oftast inte av högsta kvalitet, men helt fint till vanligt skolbruk. Därmed sagt, att du troligen inte behöver det allra dyraste grafikkortet på marknaden – såvida inte du är är studerande inom design, programmering eller kanske ingenjör eller liknande. Ska du exempelvis upp och göra vektorgrafik, streckteckningar och använda program som InDesign och Photoshop på daglig basis, bör du överväga en bärbar dator med ett grafikkort som kan klara detta. Ett bra grafikkort är ofta kännetecknat av att datorn har ett högt antal RAM (min. 4GB). Av kända grafikkort kan bland annat nämnas märken som AMD och NVidia.

Vet du att din nästa bärbara dator för allt i världen inte ska ha den minsta form av pixlad och grynig skärmbild, och vet du att du ska jobba mycket med grafik och visuella program, så bör grafikkortet vara ett fokusområde du bör satsa på.


 

#3 Ljudet i min bärbara dator låter som en gammal åsna!

Även om åsnor oftast är ganska söta djur, så är det lite irriterande att ha en dator, vars ljud leder tankarna till ett gammalt, bräkande kreatur. Speciellt om du som studerande eller förälder till en skolelev ska have möjlighet att använda PC:n till att spela upp olika ljudfiler i förbindelse med undervisning i skolan eller studierna.

 

Ett ljudkort hanterar och transformerar ljudsignaler i en dator. Det finns olika typer av ljudkort, en del är inbyggda, t.ex. ett IPC- eller ett IPC Express-ljudkort, och andra kan kopplas till datorn via exempelvis USB. Bärbara datorer idag har typiskt ett ljudkort inbyggt i datorns moderkort, vilket är fint till vanligt skol- och studentbruk. Ska du använda din bärbara dator till att spela musik, tunga ljudfiler och online gaming i högre grad, så kan det vara en fördel att titta på ett externt ljudkort av högre kvalitet.

 

#4 Min dators batterilivslängd kan hålla i exakt i 43 min. - och bara om strömsticket sitter i (och det inte regnar ute!)

Batterilivslängden på din bärbara dator är en viktig faktor. För det är minst sagt verkligen irriterande om du sitter djupt begravd och koncentrerad i t.ex. skolarbete och din dator sedan plötsligt slocknar för att den inte sitter i strömsticket.


 

Hur länge en bärbar dator kan hålla batteri utan att vara tillkopplad en stickkontakt varierar allt efter batterityp och användande av tunga “batteri-sugande” program och handlingar. Det ligger typiskt på omkring 6 till 12 timmar, beroende på Volt (spänning), ampere (AH eller mAH), watttimmar (WH) och antalet celler i den specifika bärbara datorn.De flesta bärbara datorer har en funktion som kan sätta datorn i en strömsparande tillstånd. Här sätts t.ex. datorns ljusstyrka ner, bakgrundstjänster nertonas eller stoppas helt och endast simpla applikationer kan användas. Samtidigt kan många datorer idag uppgraderas med att sätta in ett nytt batteri, så du får en dator som känns som ny.

 

#5 Min dator är tung som en flodhästs bakdel och mycket besvärlig att ha med i väskan!

Det finns en orsak till att det kallas en “bärbar” dator. Datorn ska vara lätt och bärbar, för det finns närmast inget värre eller mer irriterande än en bärbar dator som inte kan vara i skolväskan eller som har en vikt på 1 ton (eller så känns det). Det gör inte den bärbara datorn speciellt transportabel eller bärbar för den sakens skull, vilket är hela poängen med dess existens till att börja med. 

En bra bärbar dator har typiskt en vikt på omkring 1,5 till 2 kg. Den är lätt att ha med på farten, och är därför särskilt lämplig till skolbruk och studentbruk. En bärbar dator på över 2,5 kg kan dock också vara en formidabel maskin trots den tyngre vikten. En tyngre bärbar dator är typiskt också en dator med en större skärm, tyngre innehåll och högre performance. En bra tumregel är att du väljer en bärbar dator på omkring 2 kg. Då får du en fin balans mellan både performance och “bärbarhet”. 

Du kan se olikabärbara datorer här och jämföra med dina 3 utvalda punkter från fempunktslistan i detta avsnitt.

Är du studerande eller förälder?

I detta avsnitt sätter vi fokus på vem du är. Först, huruvida du är studerande med omtanke för vilka funktioner datorn ska kunna utföra i förhållande till studiearbete. Här kommer fokus primärt att vara inriktat på studerande på en gymnasial- eller yrkesinriktad utbildning och/eller en högre utbildning.Därnäst tittar vi på dig som är förälder till exempelvis ett eller flera barn, tweens eller tonåringar som kanske ska ha den första datorn eller kanske en uppdatering av deras existerande skoldator i grundskolan.Är du varken studerande eller förälder, kan du läsa med ändå, bli inspirerad och få inblick i vilka överväganden du ska göra gällande till din nästa bärbara dator.


 

Till dig som är studerande...

...vars studentliv består av en massa textproduktion och analys

Inom stort sett all utbildning, om det så är en gymnasial, yrkesinriktad eller en hel tredje/fjärde/femte typ av utbildning, ingår det i en viss grad av textproduktion och analys. En del utbildningar har det i högre grad, andra i lägre grad.

 

Därför är det viktigt att ha en bärbar dator som, som minimum, är bra och lätt att skriva på. Gå exempelvis ner till din lokala försäljare och pröva några tangentbord, vilket ger dig en idé om hur det skulle vara att arbeta på datorn.

Dessutom är det också viktigt att din bärbara dator har kapaciteten att ha flera fönster och fanor öppna samtidigt, och som man lätt kan navigera runt i utan att datorn fryser. Här kan det vara en fördel att ha en dator med en stark CPU med flera kärnor, så den är optimal till att köra flera program på en gång. 


 

Samtidigt får den bärbara datorn gärna vara i den lättare änden av skalan, eller rättare: den får inte väga allt för många kilo. En tung 3 kilos bärbar dator kommer exempelvis att vara både irriterande och krånglig att springa runt med, både när det gäller transporttiden fram och tillbaka till/från studierna och utbildningsinstitutionen, men också i förhållande till att behöva fiska upp en tung dator ur väskan flera gånger om dagen - både i skol- och studenttiden och sedan igen där hemma när det ska göras läxor och uppgifter.


 

Av bra märken inom studentdatorer i denna kategori kan bland annat nämnas:

 • Lenovo
 • Asus
 • Apple MacBook

 

...vars studentliv består av tunga excel-ark, grafiska program och liknande

 

Är du en studerande som läser en teknisk-, matematisk- eller annan form av specialistutbildning? Kanske en utbildning där du ska använda en massa tunga datorprogram, filer och liknande, som t.ex. grafiska program som InDesign och Photoshop, kodnings- och programmeringsprogram som t.ex. Python, tunga Microsoft Excel sheets med en massa formulär osv.?I så fall är det viktigt att du väljer en dator som reflekterar dessa handlingar och som har kapacitet till dessa tunga funktioner. Det betyder att du ska välja en bärbar dator med en bra processor/CPU min. 2,5 GHz, många RAM (min. 4GB), högkvalitets ljud- och grafikkort och inte minst ett bra batteri. Priset på en sådan dator kommer förstås att reflektera de högre kraven till datorns performance, men du får därmed också en dator som ger dig de bästa förutsättningarna för att kunna klare tunga uppgifter.


 

Av bra märken inom studentdatorer i denna kategori kan bland annat nämnas:

 • HP
 • MSI
 • MacBook Pro
 • Dell

 

 

Till dig som är förälder...

...vars barn (kanske) ska ha sin första dator eller en uppgradering

Du är kanske förälder till en 8-12-årig tjej/kille, populärt kallat “Tweens”, som ska ha en dator till skolan, möjligen deras första dator?När du ska köpa en dator till ett barn, eller en tween i denna åldersgrupp, är det viktigt att inte bara gå efter den billigaste på marknaden. Det behöver inte heller vara den dyraste förstås - men något av det viktigaste hos en dator till barn i denna ålder är säkerhet. Därför är det viktigt att välja en dator som har kapaciteten att köra en viss nivå av säkerhet, både när det kommer till att köra softwareprogram som antivirus och firewalls.Samtidigt ska den bärbara datorn vara robust och hållbar i en viss grad, så den kan klara ett par stötar och slag lite då och då. Den ska också kunna spela t.ex. Youtube och Tik Tok-videos, ha kapacitet till surfande vid sidan av skolarbete och läxor. Datorn får inte vara för tung för ditt barn, annars får de ont i axeln och blir fort trötta av att behöva släpa runt på sin bärbara PC. Prisläget för sådana datorer kan variera, men du kan nog hitta t.ex. en begagnad första dator till ditt barn för ett par tusen kronor. Kom också ihåg att det här kan vara en fördel att välja en dator med en mindre skärmstorlek, gärna med 10” till 12” tums skärmstorlek.Av bra märken inom skoldatorer i denna kategori kan bland annat nämnas:

 • Toshiba
 • Acer Aspire
 • Acer Swift

 

...vars unga tonåring behöver en bra skoldator

Är du förälder till en ung tonåring i 13-15-årsåldern kan du med fördel titta på en bärbar dator som har en större performancekapacitet med en större processor och CPU. Datorer med en skärmstorlek på 12 tum och uppåt som samtidigt inte har en för tung vikt är här optimala.
En ung tonåring och skolelev på mellanstadiet behöver kanske inte en dator som motstår stötar och slag i samma grad, även om detta naturligtvis aldrig är en dålig egenskap hos en bärbar PC. Samtidigt ska den bärbara datorn fortfarande kunna spela t.ex. Youtube och Tik Tok, ha kapacitet till webbsurfing och samtidigt vara tillräckligt stabil till hemarbete och läxor samt streaming av film och lättare spel.

Av bra märken inom skoldatorer i denna kategori kan bland annat nämnas:

 • Lenovo Thinkpad
 • HP
 • Asus

 

...vars äldre tonåring behöver en bärbar dator till gaming också

Du har kanske en äldre tonåring i åldern 15-17 år som, utöver att ha en bärbar dator till skolarbetet, också gillar att spela online spel och delta i turneringar med tyngre games som World of Warcraft, League of Legends, Fortnite och Counter Strike? I så fall är en deciderad dator till gaming ett riktigt fint val.Dessa gamer-datorer är ofta utrustade med en processor/CPU i området av 3 GHz, med ett bra grafik- och ljudkort och RAM på minimum 4GB. En större skärm kan vara en viktig faktor för eleven eller tonåringen som också gamar i fritiden. Många tonåringar som spelar datorspel föredrar ofta en större skärmstorlek på minst 15 tum för att få den bästa spelupplevelsen. En bärbar dator till gaming är helt perfekt till skolbruk också, där den större skärmen också är bra till grupparbete.Av bra märken inom skoldatorer i denna kategori kan bland annat nämnas:

 • MSI Stealth
 • HP Pavilion
 • Acer Nitro
 • Acer Predator

 

Det är kanske inte bara en bärbar dator…

...du behöver, men också en surfplatta eller en iPad till skolbruk?

En surfplatta och iPad är dessa små, smarta devices på typiskt 9,7 tum (de kan dock också fås större). Surfplattor och iPads har den klara fördelen att de är mycket mindre, mycket lättare och ibland mer fördelaktiga än en stor (större) och tung (tyngre) bärbar dator - och de kan klara många av de samma vardagsuppgifter som en bärbar dator kan.Den låga vikten och lilla storleken hos surfplattor och iPads gör dessutom att all transport, lyft och “släpande” av surfplattan/iPad:en till och från skolan eller studierna är både lätt och komfortabel.


 

En surfplatta och iPad har inte helt samma performance-niveå som en deciderad bärbar dator. inte desto mindre, så ger användandet av surfplatta och iPad i skolan eller studierna fortfarande en grund för en bra digital utbildning och trivsel. Detta, i kombination med andra digitala och analoga metoder och redskap till inlärning, naturligtvis.

 

Har dit barn, tween eller tonåring, en surfplatta eller en iPad i handen, kan många digitala skoluppgifter i grundskolan klaras. Det är värt att notera att det i Sverige ofta används surfplattor och iPads till undervisningen i grundskolan - skolan lånar ofta ut en surfplatta eller iPad till eleven att användas till skolrelaterat arbete. Om detta är tillfället i just din kommun, är något som är värt att undersöka, eftersom det nämligen kan variera från kommun till kommun. 

 

Om inte en surfplatta eller en iPad faller i din smak till din tween eller tonåring, så kan du med fördel också ta en titt på Chromebooks och 2-i-1 hybriddatorer.

För den studerande i gymnasiet eller på en högre utbildning, kan en surfplatta, iPad, Chromebook och/eller en 2-i-1 dator också vara ett riktigt fint supplement till din primära studentdator.


 

Av bra märken bland surfplattor, iPads och 2-i-1 datorer i denna kategori kan bland anna nämnas:

 • Microsoft Surface
 • Acer Chromebook
 • Dell Chromebook
 • HP Elite
 • Windows tablets
 • Apple iPad Pro
 • Samsung tablets

Vad är din budget? (Och har du övervägt att köpa begagnat?)

Nu har vi tittat lite på olika överväganden inom irritationsmoment, behov, funktioner, och tekniska specifikationer. Då återstår bara att prata om den rosa elefanten i rummet:

Vad kostar de olika sakerna och vad är din budget till din bärbara studentdator?I förhållande till pris, så är den kalla sanningen (och kanske det irriterande svaret), att, som med så många andra saker i livet, så går pris och kvalitet oftast hand i hand. Detta gör sig också gällande när det kommer till bärbara datorer – eller all elektronik, generellt.


 

Med en snabb Google-sökning kan du lätt ta reda på vilka märken som anses vara kvalitet. Vi kan här nämna att de 10 största elektronik-spelarna på världsplan inkluderar:

Apple Inc., Samsung Electronics, Hon Hai Precision industry, Huawei, Dell Technologies, Hitachi, Sony, Intel, LG Electronics. Väljer du produkter med anslutning till dessa brands, är du som utgångspunkt säker på att du få en kvalitetsprodukt.

Dock ska andra spelare som Lenovo, HP, Acer, MSI och Asus också nämnas. Det kan hända att dessa inte ligger i toppen rent omsättningsmässigt, men det är inte likvärdigt med att de inte kan tillverka riktigt bra bärbara datorer. Ha det i åtanke.

Jo, du kan helt säkert hitta nya elektroniska produkter till en billig peng, som kanske kör fint. Men produktens livslängd och prestanda kommer på sikt oftast att reflektera prisnivån.Det kan naturligtvis vara en fördel i att börja billigt på provbasis eller om du ska köpa ditt barns första dator. Men ju äldre du eller dit barn blir som studerande, desto viktigare är det också att det jobbas på några ordentliga devices - och speciellt om det är till skolbruk eller i studenttiden. Du vill ju inte arbeta på din framtid på en dålig bärbar dator, eller?

Din budget har naturligtvis också en betydning. Om du är studerende och lever studiestöd, så har du kanske inte 10.000 kr. till en ny bärbar dator. Samtidigt, om du är förälder till ett barn, tween eller tonåring, så finns det kanske tusen andra saker på budget-listan som också ska prioriteras, där tanken om att använda över 5000-10.000 kr. på en bärbar dator kanske är mindre lockande.Men vad gör du då? 

Du skulle kanske testa att köpa begagnat?

Om du gärna vil prova en bra bärbar dator från en av de stora topp 10 brandsen, så kan du ju överväga att gå “den begagnade vägen”, och exempelvis köpa en ny, men begagnad, bärbar dator. Här kan du pricka ett fält, där du får en ekstremt bra bärbar dator när det gäller performance och teknisk förmåga, till ett superbra och billigt pris.“Men riskerar jag inte bara att få något gammalt, oanvändbart skräp?”. Nej det gör du inte, och “gammalt, oanvändbart skräp” får inte ens marknadsföras och säljas som något som är funktionellt. När du köper begagnat, så har du enormt många olika möjligheter att välja mellan, och elektronik utvecklas och förnyas hela tiden, och folk vill gärna vara med på den nya vågen. Detta betyder för dig att du lätt kan hitta bärbara datorer med bara 0,5 till 3 år på nacken, som du kanske kan spara helt upp till 20% på, jämfört med produktens nypris (med variation, allt efter produkt, modell och brand, naturligtvis).Samtidigt kan du “den begagnade vägen”, också pröva äldre modeller, som ju har flera år på nacken, men som fortfarande fungerar 100%, och när det kommer till de stora topp 10 brandsen, så vet du att dessa produkter har en hög kvalitet med en lång livslängd. Här kommer uttrycket “Oldie, but Goldie” verkligen till sin rätt.


 

“Men riskerar jag inte bara att få något gammalt skrot?”. Nej, det gör du inte. Hos Blue City exempelvis, har vi utbildade specialister sittande, som minutiöst genomgår varenda begagnade produkt som kommer in på lager. Alla produkter rengörs, batteriet byts, datorn testas och voilà - innehållet på den bärbara datorn är som helt ny och datorn är klar att säljas med 2 års garanti till och med. Så förutom ett par yttre skråmor här och där (allt efter vilket tillstånd du väljer din produkt i), så ärden enda skillnaden på en begagnad bärbar dator från Blue City och en ny bärbar dator: priset.


 

Förutom priset och de uppenbara fördelarna omkring bärduktighet och miljön, så är en annan fördel med att köpa begagnat igen i förhållande till det ekonomiska: Genom att köpa begagnat så vet du ved att du inte har slösat en massa av dina hårt tjänade pengar. T.ex.om Benjamin tappar en kopp kaffe i ditt tangentbord, ellerom du själv tappar din bärbara dator på det hårda betonggolvet på väg nerför trappan, ellerom Ofelia och Emil råkar kasta med din dator på rasten i skolan.

 

Är olyckan framme kan du välja att reparera din bärbare dator (om möjligt) eller du kan på billigt vis få fingrarna i en annan begagnad bärbar dator – kanske t.o.m. pröva ett helt annat märke eller modell. Möjligheterna är många. Det beror naturligtvis på dina personliga preferenser och din budget.

Tjekliste:Checklista: Vad ska du komma ihåg när du köper en studentdator?

Härmed en checklista eller kom ihåg-lista med 10 punkter. Dessa 10 punkter kan du använda som ram för vad du ska vara uppmärksam på och göra överväganden omkring när du är på jakt efter rätt bärbara dator till student- eller skolbruk.

 

  1. Funktioner: Vad är de 3 viktigaste sakerna din bärbara dator ska kunna göra?
  2. Bruk: Vad ska du primärt använda din dator till?
  3. Processor/CPU: Hur många GHz ska din dator ha?
  4. Grafik & Ljud: Vilka typer av grafikkort och ljudkort behöver du?
  5. RAM: Hur många RAM ska din dator ha?
  6. Hårddisk: Vilken typ av hårddisk behöver du?
  7. Batterilivslängd: Vad ska datorns batterilivslängd vara?
  8. Skärmstorlek: Vilken skärmstorlek ska du ha?
  9. Vikt:Hur mycket ska din dator maximalt väga?
  10. Budget: Vad är din budget för din nästa dator?

    

    

  Ett par sista ord

  Så får du inte mera den här gången. Vi hoppas att du känner dig bättre rustad i din jakt på din nästa bärbara dator, om du som studerande behöver en dator till studiestarten här i september eller du som förälder behöver en skoldator till ditt barn, tween eller tonåring till skolstarten 2020 i augusti. Lycka till!