Laddar

Shoppa elektronik med omtanke om miljön

Skriven av: Iben Sofie fra Blue City

Om du också vill kämpa för större fokus på klimat och miljö, så är det en bra idé att titta på sina egna köpvanor – och fundera över de saker man köper. Har du till exempel tänkt på hur mycket resurser det krävs för att producera och tillverka ny elektronik? Svaret är ganska enkelt: mycket resurser. Vår slit-och-släng-kultur bidrar till större mängder elektronikavfall, vilket både är tungt för miljön samtidigt som det belastar vår jord. Det värsta är dessutom att många av sakerna fortfarande fungerar utmärkt! Därför är återvinning inte bara ett bra koncept utifrån tanken på billigare priser, men det är också en riktigt bra idé eftersom du köper något begagnat i stället för nytt, som ju kostar miljön en massa resurser. Beroende på mobilmodell har det stor påverkan att välja en begagnad telefon, med 700 sålda iPhone 8 64GB sparar vi ca. 32 ton CO2 i månaden.

När du handlar begagnad elektronik hos oss på Blue City får du alltid ett bättre pris än om du köper nya produkter. Om du ändå funderar på varför det är en bra idé att köpa begagnat... Så kan vi ge dig några bra anledningar här: 

  • När du köper begagnad elektronik behövs det inte produceras lika mycket nytt och på så vis minskar du ditt personliga klimatavtryck
  • Du hjälper vår planet genom att köpa begagnat och återvinna elektronik, eftersom produktion av elektronik kräver stora resurser för både klimatet och jordklotet
  • Det känns bra i magen att fatta ett klimatsmart och hållbart beslut och hjälpa med att förebygga resursslöseri
  • Du förlänger begagnade produkters livslängd
  • Du bidrar till att ändra vår konsumtionskultur

En tendens som växer 

Klimatmedvetenheten växer hos många och allt fler – ja, faktiskt hälften av konsumenterna är villiga att ändra sina köpvanor om det hjälper klimatet och miljön. Konsumentverkets rapport från 20202 visar att konsumenterna vill handla mer hållbart, men att många aktörer på marknaden måste bli bättre på att informera om vilka alternativ som finns, så man kan göra ett aktivt och miljövänligt val.

Och kom ihåg: du kan också sälja din begagnade elektronik till oss 

Har du en massa gammal elektronik i gömmorna som du ändå aldrig använder? Sälj det till Blue City! För om vi ska vara ärliga – alla har vi väl något uppe på vinden, i källaren eller i en låda någonstans som vi inte längre använder. Så kika förbi en Blue City butik eller besök vår hemsida– så får du en värdering av våra duktiga medarbetare och så kan du välja att sälja till oss. Vips, så har du sålt din gamla bortglömda elektronik. Efter 1-2 dagar får du pengarna på kontot och samtidigt har du rensat ut därhemma. 

Så ta upp kampen, hoppa på tåget och gör något bra för miljön när du handlar elektronik!

 

Källa: 

1. Greenhouse Gases Equivalencies Calculator - Calculations and References | US EPA

2. Rapport 2020: Konsumenterna och miljön