Laddar

Den kompletta guiden när du ska köpa surfplatta

Upplagt av Blue City
Publicerad 28. april 2020

En surfplatta har ungefär samma funktioner som en bärbar dator, men är betydligt mer lätthanterlig och mobil. Med en större skärm, än på en smartphone, är den bekväm att sitta med även under längre perioder. En surfplatta är dessutom praktisk för dem som vill kunna arbeta eller titta på filmer när de är på språng.

En surfplatta kan användas för arbete, underhållning och kreativitet och kan användas av användare i praktiskt taget alla åldrar. Här får du en guide som beskriver hur du kan tänka när du ska välja den perfekta surfplattan, som uppfyller dina specifika behov, krav och önskemål.

Vad ska du ha din surfplatta till?

Idag hittar du en mängd olika surfplattor på marknaden. De finns i olika storlekar, har olika batteritider och har olika mängder inbyggt lagringsutrymme. När du väljer ut en surfplatta, är det viktigaste att du noga överväger vad du ska använda surfplattan till. Det är stor skillnad på vilken surfplatta du bör välja allt efter om du har tänkt dig att använda surfplattan för att redigera filmer och bilder eller använda den för att läsa artiklar eller spela spel på.

Just för att en surfplatta kan användas till många olika saker är det inte så enkelt att ge ett definitivt svar på precis vilken surfplatta som är allra bäst. Det beror helt enkelt på vad du har tänkt dig att använda surfplattan till. Och inte minst vilka personliga preferenser du har när det kommer till exempelvis design och operativsystem.

Vi kommer i den här guiden för att ta en närmare titt på vad du behöver tänka på när du köper en surfplatta. På så sätt blir det förhoppningsvis lite lättare för dig att hitta en perfekt modell som passar just dig.

När du väljer en surfplatta kan det vara en bra idé att du bland annat tittar närmare på:

 • Skärmen
 • Skärmupplösningen
 • Intern- (och extern-) minnet
 • Möjlighet att använda SIM-kort
 • Operativsystemet
 • Batteritiden

Pris och kvalitet hänger ihop

Eftersom det finns många olika surfplattor på marknaden, ligger de naturligtvis också i många olika prisklasser. Som med så mycket annat gäller samma sak också med surfplattor; att pris och kvalitet hänger ihop. Ju coolare funktioner och kraftfullare innehåll du vill ha, desto dyrare blir din surfplatta.

Om din surfplatta till mesta dels ska användas för mindre krävande saker som exempelvis att handla och läsa e-böcker då krävs inga speciella tekniska specifikationer. I ett sådant fall finns det ingen anledning att spendera tusentals kronor på den nyaste, mest kraftfulla surfplattan som finns på marknaden, eftersom du faktiskt inte behöver en sådan när allt kommer omkring. Istället kan du nöja dig med en mindre avancerad - och därmed betydligt billigare - modell som ändå kommer att uppfylla dina förväntningar till fullo.

Ska du istället använda din surfplatta till mer krävande uppgifter såsom exempelvis tung bildredigering? Då ska du sikta på en av de kraftfullaste modellerna så att du kan vara säker på att den kan hänga med.

Så när du ska investera i en surfplatta får du sätta din budget baserat på vad du planerar att använda din surfplatta till. Om du vill kunna surfplattan för tyngre program, då är det ingen idé att köpa en billig surfplatta som inte är tillräckligt kraftfull för dina behov, för i så fall får du ingenting ut av den.

Om du å andra sidan bara har tänkt dig att använda din surfplatta till småsaker som inte kräver särskilt mycket prestanda, då finns det ingen anledning att köpa den dyraste och avancerade modellen, som du kan hitta på marknaden. Du kommer då troligen inte att dra nytta av all den kraft som din surfplatta har att erbjuda, vilket i slutändan betyder att du betalar för något som du faktiskt inte ens kommer att använda.

Vilket operativsystem ska jag välja?

Det finns många olika tillverkare av surfplattor på marknaden, men grundläggande finns det bara tre olika operativsystem att välja mellan. Dessa inkluderar Apples iPadOS, Googles Android och Microsofts Windows.

När du ska hitta en perfekt surfplatta är det viktigt att tänka på vilket operativsystem som du vill ha på din enhet. Om du redan är van vid Android, så kan det vara en bra idé att välja en surfplatta som också använder det operativsystemet. På så sätt blir det lätt för dig att få ut så mycket som möjligt av din surfplatta och du behöver dessutom inte spendera mycket tid på att lära dig hur gränssnittet fungerar.

När det gäller operativsystem bör det kanske också nämnas att synkroniseringen kan bli enklare om du väljer en surfplatta med samma operativsystem som du har på din mobiltelefon och eventuellt på din bärbara dator. Med flera enheter från till exempel Apple är det enkelt att synkronisera, vilket gör dina filer tillgängliga på både din mobiltelefon, dator och surfplatta. Om du skriver ett mejl på din iPad kan du faktiskt fortsätta skrivandet på din iPhone, om de två är synkroniserade vill säga.

Om du väljer en surfplatta med samma operativsystem som du har på dina andra enheter kan det alltså bli enklare att hantera dina filer mellan enheterna snabbt och enkelt. En annan fördel är att du inte behöver vänja dig vid ett nytt gränssnitt.

Om du inte har några personliga preferenser på själva operativsystemet, kan du ha i åtanke vad de olika operativsystemen brukar få beröm för. Det är naturligtvis kopplat till vilket varumärke som ligger bakom produktionen av surfplattorna med de olika operativsystemen. Nedan tar vi en närmare titt på om du ska välja Apple, Android eller Windows.

När ska jag välja Apple?

I allmänhet är användarna entusiastiska över Apples användargränssnitt eftersom det är elegant, stilrent och intuitivt. Om du är nybörjare i den elektroniska världen är en iPad enkel att använda och du kan enkelt organisera de appar som det är viktiga för just dig. Dessutom är det lätt att dela och säkerhetskopiera filer via iCloud.

Om du redan har andra enheter från Apple kan du enkelt synkronisera de olika enheterna, och på så vis få tillgång till samma program på din iPad som du redan använder på din iPhone.

Om vi inte bara tittar på operativsystemet utan också på själva enheterna, kan du alltid vara säker på att få en utsökt kvalitetsprodukt när du väljer Apple. Apple kompromissar helt enkelt aldrig när det gäller kvalitet - och det känner du verkligen när du får en iPad i dina händer. Inifrån och ut har Apple utvecklat en kvalitetsprodukt som gör iPad-modellerna kraftfulla och effektiva samtidigt som enheterna ger en bra känsla när de används och inte minst är en fröjd för ögat. 

Det faktum att Apple alltid levererar kvalitet inifrån och ut innebär självfallet också att deras produkter ligger i ett högre prisläge än vad modeller från andra varumärke gör. Du får alltid en avancerad produkt när du väljer Apple, vilket är anledningen till att priset är ett annat, än det är när vi tittar på en massa andra surfplattor. Samtidigt kan du inte undgå det faktum att Apple är ett trendigt märke, vilket innebär att du också betalar lite för själva varumärket.

Om du vill ha en produkt som du helt enkelt vet fungerar tipptopp och är intuitiv och smidig att använda, är en iPad ett bra val, men du måste då vara beredd på att betala lite för själva varumärket också.

De populäraste iPad-modellerna är bland annat:

iPad Pro 11

iPad Mini (2019)

iPad 10.2

Varför bör jag ta en närmare titt på Android?

Till skillnad från iPads OS är Android ett operativsystem med öppen källkod. Det betyder att alla tillverkare av surfplattor kan använda Android som operativsystem, medan endast Apple kan använda sig av iPadOS.

Att flera olika tillverkare kan använda sig av Android innebär att det finns mycket fler alternativ att välja mellan om du kan tänka dig en surfplatta med Android, istället för om du vill ha en iPad från Apple. De många alternativen innebär att du har bra möjligheter för att hitta en Android-surfplatta som specifikt passar dina behov och krav. Dessutom innebär det att du kan hitta surfplattor i många fler olika prisklasser, än vad är fallet med surfplattorna från till exempel Apple.

Bland annat är operativsystemet Android känt för att ge användaren goda möjligheter att anpassa användargränssnittet. Om du är en haj på elektronik, kan du i princip koda operativsystemet på din Android surfplatta och därmed figurera det så att det uppfyller dina behov och önskemål till perfektion. Även om du inte just vill koda din Android surfplatta, har du fortfarande goda möjligheter att anpassa användargränssnittet så att det passar dig. 

Dessutom får du oftast mycket surfplatta för pengarna när du väljer Android. I slutändan är en Android surfplatta ett billigare alternativ än vad en surfplatta från Apple är. Om du inte är en inbiten Apple-användare kan det vara en bra idé att överväga om Android är något för dig. En Android-modell kan också vara ett bra val om du letar efter en billigare surfplatta som inte nödvändigtvis måste vara så stor. Du kan självklart också hitta mer avancerade modeller med Android som operativsystem.

Du hittar operativsystemet Android i populära surfplattor från bland andra Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Note och Huawei MediaPad.  

När bör jag välja en surfplatta med Windows?

Om du redan har en eller flera enheter som använder Windows som operativsystem kan det vara klokt att överväga att investera i en Windows-surfplatta. En sådan fungerar utmärkt med dina andra Windows-enheter, och dessutom är användargränssnittet i stort sett detsamma, vilket naturligtvis också kan vara en fördel.

Letar du efter en surfplatta som gör det enkelt för dig att ta med dig arbetet när du är på språng, då är en Windows-surfplatta ett utmärkt val. En sådan kan mycket väl jämföras med en bärbar dator, eftersom du kan utföra precis samma saker på en Windows-surfplatta som du kan på en bärbar Windows-dator.

I det här sammanhanget bör det nämnas att du faktiskt kan använda din Windows-surfplatta som en del i dina arbetsredskap på ditt kontor. Du kan enkelt ansluta externa bildskärmar, tangentbord och möss till din Windows-surfplatta, så att du kan använda den som en motor på kontoret. Om du är van att arbeta i Windows Office fungerar även de utmärkt på en Windows-surfplatta, vilket gör den till ett utmärkt val om du vill kunna använda surfplattan som ett arbetsverktyg. Dessutom är Windows-surfplattor kända för att ge bra möjligheter för att ha flera program igång samtidigt, utan att sakta ner surfplattans prestanda.

Några av de mest populära surfplattorna, som använder Windows som operativsystem, är Windows Surface Go och Windows Surface Pro 7. Dessutom är dator-surfplattorna i HP Elite serien mycket populära, liksom Lenovo Miix, som också har Windows som operativsystem. Om du föredrar Lenovo ThinkPad, så finns det också surfplattor i den serien.  

  Fördelar med iPadOS

  Fördelar med Android

  Fördelar med Windows

  • Intuitivt, stilrent och enkelt gränssnitt.

  • Du är garanterad en kvalitetsprodukt inifrån och ut.

  • iCloud ger dig bra möjligheter för att synkronisera mellan flera enheter.

  • Användargränssnittet kan anpassas speciellt för dig.

  • Android surfplattor finns i många olika prisklasser.

  • Du får oftast mycket surfplatta för pengarna med Android.

  • Kan användas som ditt primära arbetsverktyg.

  • Kan köra Officepaketet utan problem.

  • Gör att du kan ha många program igång samtidigt.

  Vilka krav har du på surfplattans skärm?

  Det är självklart inte bara viktigt vilket operativsystem som du har på din surfplatta. De tekniska specifikationerna spelar onekligen också en ganska viktig roll, och dem tittar vi närmare på här.

  Hela poängen med en surfplatta är att ha en stor skärm som man kan använda till mycket och samtidigt få en väldigt lätthanterlig enhet. När du väljer ut en surfplatta är det viktigt att du noga överväger vilka krav du har på själva skärmen. Du bör tänka på skärmens storlek och dess upplösning. 

  Du kan hitta surfplattor med skärmstorlekar från sju tum till tvåsiffriga dimensioner. Så det finns mycket goda möjligheter för att hitta en surfplatta i en storlek som passar just dig.

  Ju mindre surfplattan är, desto lättare är det att ta den med sig när man är på språng. Omvänt kan en större skärm ge bättre möjlighet för att kunna arbeta om du till exempel använder surfplattan i ett kreativt arbete. En större skärm kan också vara en fördel om din surfplatta i stor utsträckning ska användas för att titta på filmer och tv-program, men det kan i gengäld vara svårt för ett barn att använda en stor skärm. Så det finns mycket att tänka på när det handlar om skärmstorleken.

  Många väljer en surfplatta med en skärm på 10-12 tum, och om du inte har några speciella behov eller önskemål, är det förmodligen också en lämplig storlek för dig.

  Förutom att titta på storleken på skärmen, kan det också vara en bra idé att titta på skärmens upplösning. Den mäts i PPI-pixlar per tum. Ju högre detta nummer är, desto mer detaljerad bild får du på skärmen. Om du främst funderar på att använda din surfplatta för att surfa, är en extremt skarp bild förmodligen mindre viktig. Om tanken är att använda den för bildredigering, spel eller för att titta på film är det en klar fördel att skärmupplösningen är hög.

  Skärmstorlek

  Under 10 tum

  10-12 tum

  12+ tum

  Fördelar

  • Mycket mobil
  • Bra för barn
  • Lätt att använda
  • En bra helhetslösning
  • Mobil
  • Bra för att se på film

  Bra för bild- och videoredigering

  Bra för att skissa

  Bra på kontoret

  Nackdelar

  • Måste zooma för att se detaljer på t.ex. bilder
  • Kan vara för liten för att sitta med under en längre tid
  • Kan vara både för stor och för liten beroende på behov

  • Mindre mobil

  • Kan vara för stor för barn

   

  Hur mycket internt (och externt) minne behöver du?

  Om du vill kunna spara ner många filer på surfplattan behöver du betydligt mer minne än vad du behöver om du bara ska använda surfplattan för att surfa.

  Om du väljer en surfplatta med för lite lagringsutrymme är risken att den snabbt blir långsam. I det här sammanhanget bör du tänka på att själva operativsystemet också tar upp en del av lagringsutrymmet, och om du till exempel överför videor till surfplattan kommer du snabbt att använda upp de gigabytes du har.

  Om du inte är säker på hur mycket lagringsutrymme du behöver kan det vara bra att välja en surfplatta där du kan utöka lagringsutrymmet med ett externt minne i form av ett minneskort. Om du köper en iPad från Apple kan du inte sätta i ett externt minneskort, men om du köper en Android- eller Windows-surfplatta kan du oftast ge lagringsutrymmet ett lyft med ett externt minneskort.

  Är tanken att du ska använda din surfplatta för att köra mer krävande program som Photoshop eller har du för avsikt att lagra bild-, ljud- och videofiler på den? Då bör du titta på en enhet med 32 eller 64GB lagringsutrymme - eventuellt även med möjlighet för att uppgradera minnet med minneskort. 

  Om du bara ska använda surfplattan till småsaker som att läsa e-böcker och hitta recept, kan du nöja dig med mindre, medan du kan behöva mer utrymme om du till exempel arbetar professionellt med bildredigering exempelvis.

  Hur länge ska din surfplatta hålla utan att behöva laddas?

  Ju större processor och bildskärm surfplattan har, desto kortare tid kan den som regel hålla utan laddning. När det gäller batteritid är det viktigt att överväga om prestanda eller lång batteritid är viktigast för dig.

  Ju tyngre arbete du använder din surfplatta till, desto kortare blir batteritiden - precis som på en mobiltelefon. Om du vill ha tag i en surfplatta med imponerande prestanda, kommer det oftast innebära att den har kortare batteritid. Om din surfplatta å andra sidan inte behöver kunna högprestera, kan batteriet hålla längre.

  Självklart kan du också hitta modeller som utmärker sig både när det gäller prestanda och batteritid, men då är priset oftast också därefter, så många gånger behöver du kompromissa på det ena eller andra sättet.

  Behöver du kunna vara online när du är på språng?  

  Om du har Wi-Fi nära dig har du alltid möjlighet att vara online på din surfplatta. Men om du också vill kunna vara online, när du inte kan komma åt en Wi-Fi-anslutning behöver du ha en surfplatta med plats för ett SIM-kort, vilket kan ge dig en trådlös internetanslutning vart du än befinner dig.

  Det är oftast dyrare att köpa en surfplatta som kan använda mobildata än en surfplatta som bara kan anslutas till internet via Wi-Fi. Om du egentligen inte behöver använda mobildata på din surfplatta, finns det faktiskt ingen anledning att skaffa en som har den extra kostnaden, men å andra sidan är det också dumt att välja bort möjligheten om det faktiskt är viktigt för dig att kunna vara online på platser där det inte finns Wi-Fi.

  Vilken surfplatta ska jag välja?

  Som du säkert förstår finns det många överväganden som skall göras innan man investerar i en ny surfplatta. Med många olika alternativ på marknaden, kan du definitivt hitta en modell som uppfyller alla dina behov, krav och önskemål, men de många valen kan samtidigt göra det extra svårt att begränsa letandet.

  Efter att ha läst detta blogginlägg, har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på vilken surfplatta du borde välja. Var och en av de olika modellerna har sina styrkor och svagheter, och vilken modell du i slutändan bör välja beror alltså på personlig preferens, budget och vad du ska använda din surfplatta till. Rätt surfplatta för en person är inte nödvändigtvis rätt val för en annan person, så det är viktigt att du har just dinabehov i åtanke när du väljer ut en surfplatta.

  Det finns ingen anledning att betala för tekniska specifikationer som du inte behöver, men samtidigt är det också tråkigt att införskaffa en surfplatta som i slutändan inte uppfyller dina behov och krav. Se därför alltid till att noga överväga bland annat hur stor och kraftfull din surfplatta ska vara, vilket operativsystem du föredrar och hur mycket lagringsutrymme du behöver.

  Om du köper en använd surfplatta här på Blue City, kan du alltid få den till ett extra bra pris. Samtidigt gör du något bra för miljön när du köper begagnat istället för nytt.